Asyik dok makan meehoon bercili sesekali nak juga makan meehoon yg kaler putih ....resepi rujuk kat Myresepi oleh waheedeana
*resepi dikopipes dari sana ...terimakasih.
bahan-bahan:
1 bungkus bihun/mee hoon/mee siam ( Direndam terlebih dahulu )
* 1 biji bawang besar
* 4 ulas bawang putih
* 3-4 sudu besar udang kering ( direndam terlebih dahulu )
( * ) bahan dikisar bersama
1 cawan udang
2 keping tauhu - dipotong dadu ( kecil )
1 paket fish ball dibelah dua
1 1/2 sudu makan lada hitam ( ditumbuk halus ) nk guna serbuk lada hitam pun bole dan pedas ikut suka
3 sudu makan sos tiram
secekak daun kucai - dipotong 2 inci
2 genggam taugeh
1 batang lobah merah- di hiris memanjang
garam, gula dan bahan perasa secukup rasa
minyak untuk memasak
cara-cara
panaskan minyak terlebih dahulu setelah panas goreng tauhu terlebih dahulu sehingga kekuningan. * jgn garing sangat * dan ketepikan
masukkan udang kedlm kuali dn masak sehingga kemerahan dan selepas itu masukkan pula bahan kisar dan masak selama 5 minit
masukkan fish ball, sos tiram, lada hitam dan gula dan gaul sebentar
masukkan pula mee hoon dan gaul rata sehingga masak
masukkan tauhu, daun kucai, taugeh dan lobak merah dan masak sehingga siap
akhir sekali perasakan dengan garam dan bahan perasa secukup rasa dan sedia untuk di nikmati
Thursday, April 26, 2012
Tuesday, April 24, 2012
PISANG GORENG CRISPY
petang-petang pekena kopi dengan gorpis panas-panas memang best..apa lagi kalau ramai-ramai dan berebut2..
resepi bancuhan batter ni dapat dari internet dah tak ingat lagi blog siapa.....walau siapa pun terima kasih banyak kerana berkongsi resepi..
yang diperlukan :
pisang yang sesuai untuk gorengan secukupnya...mama guna pisang tanduk...pisang emas & pisang berangan idak berapa sesuai ye anak-anak... untuk buat cuq kodok boleh la ...
bahan-bahan batter
400 ml air
220 gm tepong gandum
50 gm tepong beras
100 gm marjerin
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
cara-cara menyediakan
masukkan bahan-bahan ke dalam jug blender ikut turutan di atas. kisar sebati, rata & halus.
panaskan minyak secukupnya dengan api sederhana, goreng hirisan pisang yang bersalut bancuhan tepong sehingga keemasan dan garing, angkat & tos di dalam bekas beralas paper towel untuk menyerap minyak kalau suka hidang bersama cili kicap
resepi sambal kicap
bahan-bahan
8 biji cili padi atau kurang kalau x tahan pedas
1 ulas bawang putih
1 sudu kecil gula
kicap manis secukupnya
cara-cara menyediakan
tumbuk halus cili padi, bawang putih dan gula, campur kicap secukupnya. siap untuk dicicah bersama pisang goreng crispy
resepi tepung pisang dari Hairul.com ni mama kiv untuk projek akan datang
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
5 sudu santan pekat
1 biji telur
2 sudu besar butter dicairkan
1/2 sudu baking powder
1/2 sudu serbuk kunyit
air dan garam secukupnya
tq Hairul
resepi bancuhan batter ni dapat dari internet dah tak ingat lagi blog siapa.....walau siapa pun terima kasih banyak kerana berkongsi resepi..
yang diperlukan :
pisang yang sesuai untuk gorengan secukupnya...mama guna pisang tanduk...pisang emas & pisang berangan idak berapa sesuai ye anak-anak... untuk buat cuq kodok boleh la ...
bahan-bahan batter
400 ml air
220 gm tepong gandum
50 gm tepong beras
100 gm marjerin
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
cara-cara menyediakan
masukkan bahan-bahan ke dalam jug blender ikut turutan di atas. kisar sebati, rata & halus.
panaskan minyak secukupnya dengan api sederhana, goreng hirisan pisang yang bersalut bancuhan tepong sehingga keemasan dan garing, angkat & tos di dalam bekas beralas paper towel untuk menyerap minyak kalau suka hidang bersama cili kicap
resepi sambal kicap
bahan-bahan
8 biji cili padi atau kurang kalau x tahan pedas
1 ulas bawang putih
1 sudu kecil gula
kicap manis secukupnya
cara-cara menyediakan
tumbuk halus cili padi, bawang putih dan gula, campur kicap secukupnya. siap untuk dicicah bersama pisang goreng crispy
resepi tepung pisang dari Hairul.com ni mama kiv untuk projek akan datang
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
5 sudu santan pekat
1 biji telur
2 sudu besar butter dicairkan
1/2 sudu baking powder
1/2 sudu serbuk kunyit
air dan garam secukupnya
tq Hairul
Monday, April 23, 2012
TALAM UBI
Satu lagi kuih yang digemari ramai, nampak je cam keras tapi sebenarnyer lembut membelai rasa...
bahan-bahan bahagian bawah:
700 gm ubi kayu yg siap diparut
400 ml santan cair
250 gm gula pasir
sedikit pewarna kuning
cara - cara:
satukan semua bahan dan kacau atas api hingga pekat lalu dimasukkan dan ratakan dalam loyang kukus lebih kurang 20 minit
bahan-bahan bahagian atas:
1000 ml santan pekat ( 250 ml santan yg pekat + 750 ml air)
2 tsp garam
100 gm tepung beras
50 gm tepung ubi
50 gm tepung gandum
cara-caranya:
satukan semua bahan lalu dikacau hingga naik wap dah tuangkan ke atas lapisan bawah lalu dikukus lagi lebih kurang 25 minit.
sumber: Chef Asmah
bahan-bahan bahagian bawah:
700 gm ubi kayu yg siap diparut
400 ml santan cair
250 gm gula pasir
sedikit pewarna kuning
cara - cara:
satukan semua bahan dan kacau atas api hingga pekat lalu dimasukkan dan ratakan dalam loyang kukus lebih kurang 20 minit
bahan-bahan bahagian atas:
1000 ml santan pekat ( 250 ml santan yg pekat + 750 ml air)
2 tsp garam
100 gm tepung beras
50 gm tepung ubi
50 gm tepung gandum
cara-caranya:
satukan semua bahan lalu dikacau hingga naik wap dah tuangkan ke atas lapisan bawah lalu dikukus lagi lebih kurang 25 minit.
sumber: Chef Asmah
Friday, April 20, 2012
KRIM PUFF DURIAN
Salam Jumaat :) ...hari ni jom buat puff durian untuk minum petang... sedap taw..
bahan-bahan untuk puff
200 ml air
90 gm mentega, dipotong kecil
120 gm tepung gandum - diayak
4 biji telur
sedikit vanilla
cara-cara buat puff
panaskan oven pada suhu 200C.
griskan loyang dengan minyak
pukul biar telur kuning dan putih bercampur ketepikan
Masukkan air dan mentega ke dalam periuk, masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih, tutupkan api.
masukan tepung dan kacau cepat-cepat.
panaskan semula adunan dengan api sederhana kacau sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.
masukkan telur, kacau cepat-cepat
masukkan adunan ke dalam piping bag. pipe kan ke atas loyang, jarakkan kerana apabila dibakar ia agak mengembang.
spray permukaan cream puff dengan air, bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
sejukkan cream puff sebelum dimasukkan kastad krim.
bahan-bahan kastad durian
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung kastad
4 sudu besar gula
1 cawan susu cair/segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
2-3 ulas durian
cara-cara
bancuh tepung2 dan gula dengan sedikit susu, kacau jangan ada yg berketul.
Masukkan telur dan kacau lagi.
susu yang lebih di panaskan apabila mendidih cepat2 masukan adunan tepung, kacau dan masukan durian yg telah dilenyek2 akhirnya masukan mentega kacau sampai adunan agak berkilat.
bahan-bahan untuk puff
200 ml air
90 gm mentega, dipotong kecil
120 gm tepung gandum - diayak
4 biji telur
sedikit vanilla
cara-cara buat puff
panaskan oven pada suhu 200C.
griskan loyang dengan minyak
pukul biar telur kuning dan putih bercampur ketepikan
Masukkan air dan mentega ke dalam periuk, masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih, tutupkan api.
masukan tepung dan kacau cepat-cepat.
panaskan semula adunan dengan api sederhana kacau sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.
masukkan telur, kacau cepat-cepat
masukkan adunan ke dalam piping bag. pipe kan ke atas loyang, jarakkan kerana apabila dibakar ia agak mengembang.
spray permukaan cream puff dengan air, bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
sejukkan cream puff sebelum dimasukkan kastad krim.
bahan-bahan kastad durian
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung kastad
4 sudu besar gula
1 cawan susu cair/segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
2-3 ulas durian
cara-cara
bancuh tepung2 dan gula dengan sedikit susu, kacau jangan ada yg berketul.
Masukkan telur dan kacau lagi.
susu yang lebih di panaskan apabila mendidih cepat2 masukan adunan tepung, kacau dan masukan durian yg telah dilenyek2 akhirnya masukan mentega kacau sampai adunan agak berkilat.
Tuesday, April 17, 2012
KUIH ULAT BULU
ulat bulu?...eh, ini bukan ulat bulu la tp sejenis kuih yg mudah kita jumpa kat Kelantan..entahlah... orghe Kelate ni suko benar letak nama hok pelik2 ke kuih-muih dorang, taik itik, gelembung buaya n macam2 lagi...he he
intinya
500 gm kacang merah
1 1/2 cawan gula pasir
1 keping gula kerek
1 helai daun pandan
sedikit garam
rendam kacang merah beberapa jam
kemudian rebus hingga empok..
mudah kalau guna rice cooker-tidak berkerak n hangit
cairkan gula kerek dan gula dalam kuali dengan sedikit air
kemudian masukkan kacang yg telah direbus
kacau hingga betul kering sambil dilenyek2kan dengan senduk
kulitnyer
sepeket tepung pulut
2 sudu tepung gandum
air pandan
sedikit air kapur
kelapa parut putih yg digaul garam
gaul tepung n air pandan... jgn terlebih air.. biar sampi boleh dibentukkan jer.. kalau suka warna terang boleh tambah sedikit pewarna hijau , leperkan doh masukan inti dan bentukkan lonjong2 ...didih air yg banyak dalam periuk lalu di rebus doh yg telah dibentuk hingga timbul, toskan dan gaul dengan kelapa parut
masa menghidang tabur dengan sedikit beras pulut goreng tanpa minyak.
intinya
500 gm kacang merah
1 1/2 cawan gula pasir
1 keping gula kerek
1 helai daun pandan
sedikit garam
rendam kacang merah beberapa jam
kemudian rebus hingga empok..
mudah kalau guna rice cooker-tidak berkerak n hangit
cairkan gula kerek dan gula dalam kuali dengan sedikit air
kemudian masukkan kacang yg telah direbus
kacau hingga betul kering sambil dilenyek2kan dengan senduk
kulitnyer
sepeket tepung pulut
2 sudu tepung gandum
air pandan
sedikit air kapur
kelapa parut putih yg digaul garam
gaul tepung n air pandan... jgn terlebih air.. biar sampi boleh dibentukkan jer.. kalau suka warna terang boleh tambah sedikit pewarna hijau , leperkan doh masukan inti dan bentukkan lonjong2 ...didih air yg banyak dalam periuk lalu di rebus doh yg telah dibentuk hingga timbul, toskan dan gaul dengan kelapa parut
masa menghidang tabur dengan sedikit beras pulut goreng tanpa minyak.
Subscribe to:
Posts (Atom)