Tuesday, December 29, 2009

ERM.MMM..ENAKNYA BUBUR KACANG....


Bubur kacang memang la enak walau dimakan begitu saja tapi, macam-macam cara boleh kita lakukan untuk menambah perisa bubur kacang, ada yang suka tambah durian, nangka, pandan, ada yang suka mencampurkan sedikit halia selain harum halia dikatakan boleh buang angin. Ada pula petua untuk menyedapkankan lg... kacang hijau harus di goreng tanpa minyak (sangai) sebelum direbus...memang wangi je bubur kacang kita.
ada yang suka guna gula melaka...guna gula putih pun ok juga....tapi nak lebih lemak berkrim boleh guna susu pekat, dan tak perlu lg masukkan gula...
Mama atiq pula suka kalau bubur kacang dicampurkan sedikit halwa pala dan kismis...yummy! yummmy !
menyediakannya memang mudah , belanja pun murah...
Bahan-bahan
2 cawan kacang hijau
2 cawan santan pekat
1/2 cawan susu pekat manis
2 sudu gula merah / putih ( agak2 sendiri, sbb susu pekat tu dh manis)
1/2 sudu teh garam
2 helai daun pandan koyak dan simpul
kismis banyak ikut citarasa
halwa pala (sagat) banyak ikut citara
2-3 sudu sagu bilas dan tos dulu
Cara-cara
kacang hijau digoreng tanpa minyak dlm 3-4 minit kemudian rendam dlm 1-2 jam
bilas dan, rebus kacang sampai empuk. bila semua kacang dah pecah dan empuk, masukkan semua bahan lain kecuali sagu. biarkan mendidih sekejap, kemudian masukkan sagu.
tambah air jika agak pekat sbb bila dah sejuk nanti, kuah akan makin pekat

fakta tentang kacang hijau
antaranya:
Tidak seperti sayur lain, semakin lama direbus, khasiatnya akan berkurang. Kacang hijau justru tidak terpengaruh oleh suhu panas.

Rebusan kacang hijau yang dicampur madu boleh meredakan demam bayi

dan dikatakan bleh meningkatkan gairah....:)

Mengandungi karbohidrat, fiber, protein, vitamin dan mineral terhidrat.

Fungsi: Meneutralkan toksin dalam tubuh, menyeimbang kesihatan hati dan hempedu; mengurangkan radang, melegakan jangkitan salur kencing, mengurangkan pengumpulan air, tekanan darah tinggi, asid gastrik dan masalah jantung serta darah.

Saturday, December 26, 2009

JALAN-JALAN CARI MAKAN - SS2 MURNI

Restoran mamak tak mamak cina tak cina ...caca marba ...1Malaysia kot

mak aih ...conquer sepanjang jalan...satu blok bangunan
sesuatu yg luar biasa punyalah ramai pelanggan, waiter tak catat pun orda..camner dia bleh ingat orda yg macam2 ...hairan!..hairan!
pelanggan2 .... 1Malaysia...penuh meja dari ujung sana sampai ujung sini...kayo rayo toke ni...
minuman berbagai color ada pink, ungu, merah, kuning
macam2 dia campur...tembikai, mangga, nata de koko, laici, longan, suker ati dia je....botol tomato prego pun dorang guna...he.. he !!
mee raja ...kena share kalau tak ...tak kan abis ...
dragon pizza...
ayam, teloq macam2 ada dalam...
spaggeti meatball...meatball besaq oo !!!.... kenyang 2 ari...!
spider web?? hehe....murtabak isi daging burger, sosej, telo, topping cam mayonnise jer...
roti scramler
nasi lomak pun ado...
jangan pandang belakang... he he
janganla pandang....

Thursday, December 24, 2009

MOIST BANANA BREAD


dorang guna acuan loaf mama guna acuan muffin...

sangat ekonomi sangat mudah disediakan...
sangat sedap dimakan masa panas2 terutama yang garing2 kat tepi tuh !
resepi kopipes dr umah Jun makasih Jun ! n Jun pulak angkut dari sini

3 or 4 ripe bananas, smashed
* 1/3 cup melted butter
* 1 cup sugar (can easily reduce to 3/4 cup)
* 1 egg, beaten
* 1 teaspoon vanilla
* 1 teaspoon baking soda
* Pinch of salt
* 1 1/2 cups of all-purpose flour

Preheat the oven to 350°F (175°C).
With a wooden spoon, mix butter into the mashed bananas in a large mixing bowl.
Mix in the sugar, egg, and vanilla.
Sprinkle the baking soda and salt over the mixture and mix in.
Add the flour last, mix.
Pour mixture into a buttered 4x8 inch loaf pan.
Bake for 1 hour.
Cool on a rack.
Remove from pan and slice to serve.

Friday, December 18, 2009

Saturday, December 12, 2009

RENDANG PALEMBANG (2)

Hitam manis...hitam manis ...hitam manis amendenye dah hitam legam daa..... namun yang pasti ko tetap menyelerakan...

Resepi dapat dari radio....memang syok kalau ngemas rumah sambil berhibur dengar radio...banyak info yg kita dapat...dah tak ingat bila tp resepi ni dapat dari satu program radio dibulan ramadan kalau tak salah Selangorfm... kalau Era atau Hotfm mana nak siar resepi plak..he heh...

yang harus disediakan

1 kg daging segar
20 biji cili kering
1 bungkus rempah kari daging
8 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 in halia
1 in lengkuas
5 batang serai
10 pelepah daun kari
1/2 botol kecil kicap lemak manis
1 mangkok santan pekat
minyak untuk menumis

daging dipotong ikut citarasa, dibersihkan dan rebus sekejab
cili kering bawang merah, bawang putih, halia lengkuas dikisar
serai di ketuk2
tumis bahan kisar bersama daun kari, serai hingga wangi, masukan daging bersama air rebusan, kicap dan santan... gunakan api perlahan tutup kuali dan biar merenih, kacau selalu biar kuah agak pekat

Friday, December 11, 2009

DOUBLE CHOCOLATE MUFFIN

Sihitam yang menggoda...




Bahan-bahan ( 8 biji )

1 ¾ cawan tepung gandum
1 sudu teh bicarbonate of soda
¾ cawan gula perang (resipi asal gula kaster)
¼ cawan serbuk koko
100 gram mentega, dicairkan
1 biji telur
¾ cawan yoghurt plain
½ cawan susu coklat (resipi asal susu putih)
½ sudu teh esen vanilla
½ cawan coklat cip

Cara-cara


Panaskan ketuhar pada suhu 180’C.
Ayak tepung, bicarbonate of soda dan serbuk koko bersama dan masukkan gula.
Pukul telur dan esen vanilla, masukkan kesemua bahan cecair kedalam adunan tepung.
Kaup dan pusing satu arah menggunakan garfu sehingga tepung serata bersama adunan yang lain.
Sendukkan adunan kedalam loyang muffin yang telah dilengser.
Bakar selama 20 minit atau sehingga lidi pengguji keluar bersih.


Resipi dari blog Quick N Easy Treats yang dipanjangkan DianaA kat MyResepi ...TQ...


Thursday, December 10, 2009

LEMON ROSEMARY GRILLED CHICKEN

Tukar selera ke barat la pulok...
rasanya ramai dah cuba ayam panggang nih jadi layan ajelah....

yang kat atas tu bakar garing dan nampak elok sket kalau ikat kakinya sebelum dipanggang tak lah gelebeh2
yang kat bawah plak kurang garing dan kakinya tak diikat ...seksi meksi la plak ayam ni, eloklah dipanggang garing lg wangi dan sedap
lemon direbus sekejab dicucuk2 dengan garfu dan disumbat dalam perut ayam
Hidangkan dengan sos kegemaran...mama guna sos black pepper & sos cili

jemput rasa semua...

Bahan-bahannya
1 ekor ayam sederhana
2 biji lemon (mama guna sebiji saja)
3 sudu makan rosemarry
3 ulas bawang putih (mama guna 5 ulas)
3 sudu makan minyak zaitun (olive oil)
sedikit garam
sedikit serbuk lada hitam
kentang, dipotong dadu
karot, dipotong ikut suka
bawang, dipotong baji
(mama tambah sedikit madu dan kicap manis)

Cara-caranya
1. Lemon direbus sehingga lembut kulitnya.
2. Selepas itu ambil lemon yang telah direbus tadi dan cucuk cucuk dengan garfu supaya jusnya dapat keluar bila ayam dibakar dan sumbatkan lemon tersebut didalam ayam tadi.
3. Bawang putih ditumbuk sehingga lumat. Kemudian D masukkan rosemary bersama minyak zaitun, garam dan serbuk lada hitam dan tumbuk-tumbuk sikit kasi sebati.
4. Lumurkan bahan-bahan yang telah ditumbuk pada ayam dan biarkan selama 15 minit atau perap lebih lama pun bagus sebelum dibakar.
cengginila ropa ayam sebelum masuk oven

5. Bakar ayam dalam oven selama 1 jam atau sehingga ayam masak.
6. Kentang dan karot rebus sehingga ia empuk. Pada 10 minit waktu akhir membakar ayam, masukkan kentang, karot dan bawang dan susun dalam loyang ayam dan sambung bakar selama 10 minit terakhir sehingga ayam pun menguning.

Nota: masukkan kentang, karot dan bawang pada waktu akhir masa membakar ayam supaya ia tidak terlalu kering dan kentang pun berwarna kekuningan lawa gitu jika nak dihidangkan. rasanya 1 biji lemon telah mencukupi untuk disumbat kedalam ayam. Lemon yang direbus terlebih dahulu, dapat mengeluarkan jus yang lebih banyak kalau kita cucuk dengan garfu jusnya semua terkeluar, jangan dibuang boleh siramkan kedalam perut ayam.

Mama angkut resepi ni dari blog Diana..setinggi2 penghargaan buat Diana dll yg ada kaitan

Wednesday, December 9, 2009

PUDING SUMI

Semudah A, B, C





A
1 tin fruit koktel bersama sirapnya
jeli sumi secukupnya

B
1 1/2 tin susu cair
3/4 tin air atau lebih mengikut citarasa
gula manis ikut cita rasa
1 sudu tepung kastad dibancuh dgn sedikit air
1 sudu kecil esen vanila
secubit garam
didihkan dan sejukkan

C
campur A dan B
sejukkan dalam esbox sebelum dihidangkan

Ermmm...lemak berkrim!!!


DAGING DENDENG

Hasil skodeng rumah UMMI ... biar pun remeh tp berbaloi...memang menetapi citarasa


Kopipes terus dari rumah ummi ...terimakasih byk kerana sudi berkongsi resepi

Bahan:-
1 kilo daging fresh

Daging dipotong besar2 dulu, rebus dan toskan. Kemudian potong kecil dan nipis. Tumbuk2 daging.

cenggini le rupa daging yg mama dah tumbuk keletung kelentang
Setelah siap menggoreng bawang, gunakan minyak bawang untuk menggoreng daging yang telah ditumbuk)

20 - 25 tangkai cili kering ] kisar
20 biji bawang merah ] bersama
1 cawan hirisan gula melaka
1/4 cawan air asam jawa pekat
3 sudu besar kicap pekat manis
garam secukup rasa
1/2 cawan minyak masak
1 kilo bawang merah - buat bawang goreng

Cara Membuat:-
Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan cili dan bawang kisar. Masak hingga betul-betul pecah minyak. Masukkan gula melaka, kicap, air asam jawa dan garam. Seimbangkan rasa. Masak hingga kering sikit dan naik minyak lagi, baru masukkan daging tadi. Kacau rata. Tutup api dan masukkan bawang goreng dan kacau rata. Sedap dimakan dengan lemang/pulut/nasi/roti.

Ta daaaaaaaaa siappp!