resepi dari restoran sri melayu yang disiarkan di majalah rasa....
tengok bahan sama cam rendang je cuma tiada kerisik & ditambah buah keras, bila masak memang rasa macam rendang, rasa lemak2nyer lebih sket mungkin dari buah keras...dengan nasi panas2 sedap jugak ...ermm..kalau dengan nasik impit pun rasanye sesuai...
bahan2 yg diperlukan
1.8 kg ayam potong 10
3 batang serai dititik
4 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit
4 keping asam gelugor
1.5 kg santan pekat
garam gula secukup rasa
bahan kisar
5 biji cili merah
5 biji cili kering
2 ulas bawang putih
5 ulas bawang kecil (mama ganti sebiji bawang besar)
3 cm halia
3 cm kunyit hidup
2 cm lengkuas
5 biji buah keras
peraturan
masukan bahan kisar serai, daun limau, daun kunyit masak hingga naik minyak masukan ayam, asam keping, garam dan gula, biarkan ayam empuk dan kuah agak kering
Tuesday, September 29, 2009
MEE KARI MAKLANG
Skodeng umah maklang azie kat batu cave nun dapat resepi mee kari yg sedap ni...
kopipes dr umah maklang (TQVM)
Bahan :
Mee kuning – dicelur dulu
BAHAN KUAH :
Bwg putih }ditumbuk halus
Bwg merah }
Rempah 4 sekawan } kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, cengkih
Serbuk kari+ cili kering } jadikan pes
Udang hidup } direbus dan diblend bersama kulit udang dan tapis buang hampasnya
Kerang
Santan pekat
Santan cair
Daun kari
Tahu kering – option (kalau ada lagi bagus)
Fish cake/fish ball - digoreng dahulu
Asam keping
BAHAN HIASAN : Daun sup/bwg Bwg goreng Cili merah Telur rebus Sawi/Taugeh - dicelur Ayam - ayam ni digoreng dahulu dan siat ambil isinya
Sambal tumis kosong / cili jeruk
Daun Fucuk - digoreng
CARA :
Tumis bwg yg ditumbuk tadi bersama rempah 4 sekawan hingga wangi.
Masukkan rempah kari tadi dan daun kari, biarkan sekejap hingga wangi.
Masukkan santan cair bersama pes udang yang diblend tadi.
Masukkan fish cake/fish ball, kerang, tahu kering, campakkan asam keping dan masukkan garam. Dah mendidih masukkan santan pekat, tunggu hingga masak dan tutup api.
TIPS :
1. Ayam tu JANGAN dimasukkan didalam periuk ketika memasak kuah, cukup sekadar menaburkan isi ayam itu ketika ingin menjamu selera...kalo masuk jugak rasa macam kari ayam ..dah lari rasanya....
2. Nak sedap, letak sambal tumis kosong dan cili jeruk…..kuah tersebut akan menjadi kemerah2an….memang umppppp!!!!! Sambal ni buat macam kita buat sambal tumis tuh…
3. Mee kari sedap kalau ada kerang didalamnya tp bagi yg alah tu takperlah..ignore jer.
kopipes dr umah maklang (TQVM)
Bahan :
Mee kuning – dicelur dulu
BAHAN KUAH :
Bwg putih }ditumbuk halus
Bwg merah }
Rempah 4 sekawan } kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, cengkih
Serbuk kari+ cili kering } jadikan pes
Udang hidup } direbus dan diblend bersama kulit udang dan tapis buang hampasnya
Kerang
Santan pekat
Santan cair
Daun kari
Tahu kering – option (kalau ada lagi bagus)
Fish cake/fish ball - digoreng dahulu
Asam keping
BAHAN HIASAN : Daun sup/bwg Bwg goreng Cili merah Telur rebus Sawi/Taugeh - dicelur Ayam - ayam ni digoreng dahulu dan siat ambil isinya
Sambal tumis kosong / cili jeruk
Daun Fucuk - digoreng
CARA :
Tumis bwg yg ditumbuk tadi bersama rempah 4 sekawan hingga wangi.
Masukkan rempah kari tadi dan daun kari, biarkan sekejap hingga wangi.
Masukkan santan cair bersama pes udang yang diblend tadi.
Masukkan fish cake/fish ball, kerang, tahu kering, campakkan asam keping dan masukkan garam. Dah mendidih masukkan santan pekat, tunggu hingga masak dan tutup api.
TIPS :
1. Ayam tu JANGAN dimasukkan didalam periuk ketika memasak kuah, cukup sekadar menaburkan isi ayam itu ketika ingin menjamu selera...kalo masuk jugak rasa macam kari ayam ..dah lari rasanya....
2. Nak sedap, letak sambal tumis kosong dan cili jeruk…..kuah tersebut akan menjadi kemerah2an….memang umppppp!!!!! Sambal ni buat macam kita buat sambal tumis tuh…
3. Mee kari sedap kalau ada kerang didalamnya tp bagi yg alah tu takperlah..ignore jer.
BISKUT OH BISKUT
KEK LAPIS SARAWAK
Thursday, September 17, 2009
CHEESE PRAWN COOKIES
yang tak suka manis atau tak boleh makan manis2 tp teringin nak makan biskut raya jangan risau ada biskut yang tak manis cam biskut ni...
bahan-bahan
(A)
100 gm gula
150 gm butter
(B)
1/2 biji telur
(C)
65 gm keju cheddar (x suka keju boleh tiadakan)
(D)
1 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
1/2 sudu teh serbuk cili
1/2 sudu teh serbuk lada
1/2 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 sudu teh serbuk halia
(E)
40 gm udang kering
dikisar halus
(F)
180 gm tepung gandum
1/4 sudu teh soda bicarbonat
1/4 sudu teh baking powder
1/2 sudu besar susu tepung
putar (A) hinggga ringan tambah (B) putar lagi hingga adunan licin tidak berbintil
campurkan (C) & (D) adun sebati kemudian tambah (E) kemudian (F)
sudukan atas loyang bergris (sudu kecil) corakkan dengan menekan dgn garfu dan hias dengan sekor udang kering, bakar hingga warna keemasan lebih urang 20 minit -170C
SUMBER ALEX GOH
Tuesday, September 15, 2009
KITAR SEMULA
raya? tidak raya? camana nak raya ni....
orang sibuk nak beraya...mama plak sibuk pindah rumah...orang sibuk susun sekut dalam balang mama dok sibuk susun barang dalam kotak...hu! hu!...bayangkanlah dah berbelas tahun dok kat tepi pagar opis....tiba-tiba kena pindah...sangat2 penat...yang paling sedih banyak barang kena buang dan antar tempat kitar semula...ada koleksi bacaan kesayangan tu kumpul dari mama kecik2 lg ....tahun 70-an...& awal 80-an.. rasa dan saji tu dr jilid pertama lg...yang sedih semalam dah jual berkotak2 dapat 17 hengget jek
perempuan bil:9 september 1990 menampilkan raja ema yang ngetop giler time tuh...
saji pun dari jilid pertama
rasa jilid pertama terselit kat mana tah yg ni jilid ke-2 sept tahun 2001
Jelita dari tahun 80an
jelita oktober 1981 dah dekat 30 tahun ni harga $3.00
jelita keluaran sambutan puasa/raya april 1989 harga $3 lebih
Buku2 resepi Cina pun jadik!
keluarga tahun 1981 rega $4.00 jek
keluarga ni terbitan sambut puasa julai 1982 covergirl ni connie pelakon drama terkenal time tu...edisi ni banyak resepi kue raya harga $4.90
anjung seri masuk pasaran 1993
kes x dapat nak beli...photostat la pulok...
sejak mula pandai membaca dah mula buat keratan akhbar...tp yg betty yew ni dah kemudian2 dah...
suntuk akal baca ni tu yg kadang2 cam hilang akal...he heh
orang sibuk nak beraya...mama plak sibuk pindah rumah...orang sibuk susun sekut dalam balang mama dok sibuk susun barang dalam kotak...hu! hu!...bayangkanlah dah berbelas tahun dok kat tepi pagar opis....tiba-tiba kena pindah...sangat2 penat...yang paling sedih banyak barang kena buang dan antar tempat kitar semula...ada koleksi bacaan kesayangan tu kumpul dari mama kecik2 lg ....tahun 70-an...& awal 80-an.. rasa dan saji tu dr jilid pertama lg...yang sedih semalam dah jual berkotak2 dapat 17 hengget jek
perempuan bil:9 september 1990 menampilkan raja ema yang ngetop giler time tuh...
saji pun dari jilid pertama
rasa jilid pertama terselit kat mana tah yg ni jilid ke-2 sept tahun 2001
Jelita dari tahun 80an
jelita oktober 1981 dah dekat 30 tahun ni harga $3.00
jelita keluaran sambutan puasa/raya april 1989 harga $3 lebih
Buku2 resepi Cina pun jadik!
keluarga tahun 1981 rega $4.00 jek
keluarga ni terbitan sambut puasa julai 1982 covergirl ni connie pelakon drama terkenal time tu...edisi ni banyak resepi kue raya harga $4.90
anjung seri masuk pasaran 1993
kes x dapat nak beli...photostat la pulok...
sejak mula pandai membaca dah mula buat keratan akhbar...tp yg betty yew ni dah kemudian2 dah...
suntuk akal baca ni tu yg kadang2 cam hilang akal...he heh
Monday, September 14, 2009
PAJERI NENAS
masam2 manis...dengan nasi minyak sedap ni..
bahan2nya
sebiji nenas dipotong bulat dan celur sekejab
1 peket rempah kari daging
udang kering
santan
kerisik
bawang besar, halia, bawang putih dikisar agak2 lah ye
rempah tumis 4 beradik (kulit kayu manis,bunga lawang, cengkih dan pelaga)
gula merah / gula melaka, garam
minyak masak
kisar bawang besar bawng putih dan halia dan gaul rempah jadikan pes
tumis bawang besar, bawang putih dan halia dan rempah tumis 4 beradik sampai wangi dan masukkan pes rempah masak sampai wangi dan garing
masukan santan dan udang kering dan kerisek, bila mendidih masukan nenas, garam dan gula merah
Sunday, September 13, 2009
AKOK
Kue dari pantai timur ni manis, lemak,lembut...sesuai untuk bulan puasa ...sekali ngap 3, 4 biji x terasa...taw2 kenyang sehari..he heh..
resepi angkut dari rumah Za ....TQVM Za
Bahan-bahan
5 biji telur
100 ml air
150 gram gula manisan
200 ml pati santan
30 gram tepung gandum
3 helai daun pandan-siat halus
2 cubit garam halus
cara
1) Masak air bersama gula manisan sampai mendidih. Tutup kan api.
2) Masukkan santan pekat.Kacau rata.
3) Masukkan telur,daun pandan, garam dan tepung.Kacau rata.Tapis guna penapis penapis santan supaya tiada ketulan tepung.
4) Panaskan oven , suhu 200 darjah celcius.Panaskan bersama acuan. Letak sedikit minyak dalam acuan.
5) Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit.Dalam oven kuih ni akan kembang
resepi angkut dari rumah Za ....TQVM Za
Bahan-bahan
5 biji telur
100 ml air
150 gram gula manisan
200 ml pati santan
30 gram tepung gandum
3 helai daun pandan-siat halus
2 cubit garam halus
cara
1) Masak air bersama gula manisan sampai mendidih. Tutup kan api.
2) Masukkan santan pekat.Kacau rata.
3) Masukkan telur,daun pandan, garam dan tepung.Kacau rata.Tapis guna penapis penapis santan supaya tiada ketulan tepung.
4) Panaskan oven , suhu 200 darjah celcius.Panaskan bersama acuan. Letak sedikit minyak dalam acuan.
5) Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit.Dalam oven kuih ni akan kembang
Friday, September 11, 2009
Thursday, September 10, 2009
TALAM MUTIARA HITAM
sukalah dengan talam ni...tp agak liat sbb tepung ubinyer banyak...kena betul2 sejuk baru boleh potong...bolehla nak menambah2 kue... shantik jg ...tak la rasa malu nak bawak ke tengah meja tuh...
lapis mutiara hitam
(A)100 gm pulut hitam direbus empuk dan tos
(B)90 gm tepung beras,80 gm tepung ubi, 150 gm santan pekat,100 gm air
(C)140 gm caster sugar, 300 ml santan cair, 1/2 tsp garam, 2 helai pandan
peraturan
mix (B) dan tapis, masak (c) hingga didih masukkan (B) dan (A) kacau sebati
lapis berwarna
(A) 150 gm tepung beras, 270 gm tepung ubi,250 ml santan pekat, 250 gm air
(B) 240 gm caster sugar, 500 ml santan cair, 1tsp garam , 2 helai pandan
peraturan
mix (A) dan tapis, masak (B) hingga didih campurkan (A) kemudian bahagian 4 bahagian
1 bahagian diwarnakan merah jambu, 1 bahagian warna putih dan 2 bahagian warna hijau
mula2 kukus warna merah jambu pastu warna putih pastu hijau pastu adunan pulut hitam dan akhir sekali warna hijau
kukus setiap layer 5 minit dan last sekali 20-25 minit
selamat menalam...
lapis mutiara hitam
(A)100 gm pulut hitam direbus empuk dan tos
(B)90 gm tepung beras,80 gm tepung ubi, 150 gm santan pekat,100 gm air
(C)140 gm caster sugar, 300 ml santan cair, 1/2 tsp garam, 2 helai pandan
peraturan
mix (B) dan tapis, masak (c) hingga didih masukkan (B) dan (A) kacau sebati
lapis berwarna
(A) 150 gm tepung beras, 270 gm tepung ubi,250 ml santan pekat, 250 gm air
(B) 240 gm caster sugar, 500 ml santan cair, 1tsp garam , 2 helai pandan
peraturan
mix (A) dan tapis, masak (B) hingga didih campurkan (A) kemudian bahagian 4 bahagian
1 bahagian diwarnakan merah jambu, 1 bahagian warna putih dan 2 bahagian warna hijau
mula2 kukus warna merah jambu pastu warna putih pastu hijau pastu adunan pulut hitam dan akhir sekali warna hijau
kukus setiap layer 5 minit dan last sekali 20-25 minit
selamat menalam...
Wednesday, September 9, 2009
OREO CUPCAKES
Ish !!! apa klas bukak pose ngan kapkek?? tak koser nak telan...puding buah2an ke, lompat tikam ke atau selekeh2nyer pengat pisang ke ok gak lah...
2 1/4 cups all purpose flour
2 tsp baking powder
1/4 tsp salt
1 1/2 cups sugar
1/2 cup butter, room temperature
2 tsp vanilla extract
3 egg whites, room temperature
3/4 cup milk
1 1/4 cups crushed oreo cookies (10 cookies)
for the frosting
1-1/4 c whipping cream
2 tbsp powdered sugar
1/4 tsp vanilla extract
1/2 c Oreo cookie crumbs, made from reserved Oreo sides
In the bowl of an electric mixer, whip the cream, sugar and vanilla until stiff. Gently fold in the cookie crumbs. Scoop the mixture into a piping bag frost the cupcakes and top with 1/4 of an Oreo.
2 1/4 cups all purpose flour
2 tsp baking powder
1/4 tsp salt
1 1/2 cups sugar
1/2 cup butter, room temperature
2 tsp vanilla extract
3 egg whites, room temperature
3/4 cup milk
1 1/4 cups crushed oreo cookies (10 cookies)
for the frosting
1-1/4 c whipping cream
2 tbsp powdered sugar
1/4 tsp vanilla extract
1/2 c Oreo cookie crumbs, made from reserved Oreo sides
In the bowl of an electric mixer, whip the cream, sugar and vanilla until stiff. Gently fold in the cookie crumbs. Scoop the mixture into a piping bag frost the cupcakes and top with 1/4 of an Oreo.
CLUSTERS CANDY
gambar ni dan idea ....wilton punyer....tq :)
sekut/coklat yg ngetop masa raya dan cepat abis...senang bangat nak buat...x perlu oven...
bahan2nya
apa2 coklat masakan atau light cocoa candy melts ( wilton)
apa2 kekacang yang disukai....(segala kekacang panggang dulu) peanuts ke, kepingan badam ke, raisins, crisped rice cereal, atau kurma yg bijinye digantikan badam, nak campur ke tak nak campurke sukati...
caranya
gaulkan coklat atau candy melts wilton yg dicairkan (lihat cara mencairkan coklat mengikut pengeluar coklat tersebut) dengan favorite kekacang anda..... sukat tak lebih satu cawan dengan satu cawan coklat cair tu, gaul betul2 hingga bahan tersebut dilitupi coklat dan sudukan atas dulang yg di lapik waxed or parchment paper drizzlekan dengan coklat warna kontras yg disukai...coklat putih ke, pink ke atau hijau pun cantik ...biarkan mengeras sekejab, sejukkan dalam peti ais ...
nak lebih jelas gi tengok kat wilton...tp kita boleh gunakan coklat lain2 brand yg dijual di kedai2 kek...
sekut/coklat yg ngetop masa raya dan cepat abis...senang bangat nak buat...x perlu oven...
bahan2nya
apa2 coklat masakan atau light cocoa candy melts ( wilton)
apa2 kekacang yang disukai....(segala kekacang panggang dulu) peanuts ke, kepingan badam ke, raisins, crisped rice cereal, atau kurma yg bijinye digantikan badam, nak campur ke tak nak campurke sukati...
caranya
gaulkan coklat atau candy melts wilton yg dicairkan (lihat cara mencairkan coklat mengikut pengeluar coklat tersebut) dengan favorite kekacang anda..... sukat tak lebih satu cawan dengan satu cawan coklat cair tu, gaul betul2 hingga bahan tersebut dilitupi coklat dan sudukan atas dulang yg di lapik waxed or parchment paper drizzlekan dengan coklat warna kontras yg disukai...coklat putih ke, pink ke atau hijau pun cantik ...biarkan mengeras sekejab, sejukkan dalam peti ais ...
nak lebih jelas gi tengok kat wilton...tp kita boleh gunakan coklat lain2 brand yg dijual di kedai2 kek...
AYAM PERCIK
resepi ibu mertua kesayanganku...
A
sekor ayam belah 4
perap dengan sedikit cili kering yg dikisar dgn bawang merah & bawang putih dan garam
B
sambal perciknya
santan betul2 pekat
sedikit perahan limau nipis
garam dan gula
C
kisar
4-6 biji cili kering (nak percik putih x payah letak cili)
secubit belacan
6-7 ulas bawang merah
beberapa hiris halia
masukan B dan C dalam kuali masak hingga pekat dan wangi, kalau nak nampak pekat lg bleh letakkan sedikit tepung beras...tp mama x letak pong
setelah sambal agak pekat keluarkan dari kuali...masukan ayam dalam kuali dan panaskan sekejab dalam lebihan sambal td...pastu bolehlah panggang ayam tu sambil2 memercikkan sambalnya...gunakan serai yg diketuk..sedap kalau guna bara arang tp
x ader dapo arang oven pun ok.....mama pernah tengok ader orang kukus dulu ayam tu sebelum dipanggang...mungkin nak cepat masak kot...
Monday, September 7, 2009
CARA MUDAH SEDIAKAN AIR BARLI
Badan terasa panas seperti nak demam?...buka pose nanti minum air barli...air barli sangat baik untuk memulihkan tenaga, bukan saja dapat menyejukkan malah melegakan sakit kerongkong, meredakan perut meragam serta membantu penghadaman.... barli juga sangat kaya dengan protein dan vitmin E
AIR BARLI ...TAK PAYAH NAK REBUS2 LAGI....
bersihkan barli
masukkan barli dalam flask...sket saja sebab ia akan kembang...
AIR BARLI ...TAK PAYAH NAK REBUS2 LAGI....
bersihkan barli
masukkan barli dalam flask...sket saja sebab ia akan kembang...
GULAI DARAT
oghe kelate maksudkan darat tu hulu...kira kampungla...yg dok ceruk jauh nun kat pedalaman...kalau dorang cakap mu ni darat lah...kiranye awak tu peghak la. ala-ala kampung gitu...cam mama nih ...apa-apa pong gulai darat memang sedap...pada tekak mama la....
bahan2 tak sukat la men campak2...
A
daging cincang potong kecil
B
santan
kerisik
sedikit daun kesum
garam, asam gelugor
sedikit gula nise (gula gerek/gula melaka)
C
bahan kisar ...kalau org ulu dorang tumbuk pakai lesung
sket je cili kering kuahnyer pun kuning2 gelap x merah
ketumbar biji
kunyit
lengkuas
bawang merah
bawang putih
daging digaul bahan C perap sekejab
masak tak payah tumis, tutup periuk perlahankan api biar merenih...bila sebati masukan bahan B masak sampai daging empuk tapi masih berkuah...daun kesum last sekali..
Subscribe to:
Posts (Atom)