Thursday, March 25, 2010

BURGER MALAYSIA


Resepi Yani ~ setinggi-tinggi penghargaan utknya yg sudi berkongsi di MyResepi

Bahan-bahan

200g tepung gandum
40ml susu/ air
2 sudu besar butter/margerin
2 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil garam
2 sudu kecil dry yeast
minyak untuk menggoreng
- sambal ikan bilis
- timun ~ tiada kat dapur jd mama atiq x letak

Cara-cara

1. Masukkan ke dalam mangkuk bahan-bahan (*). Uli sehingga tak melekat kat tangan. Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.
2. Lepas tu , tumbuk-tumbuh doh roti tadi untuk keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat.
3. Biarkan naik 2 kali ganda lagi. Kemudian goreng dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.
4. Belah 2 roti yang dah masak tapi jangan sampai terputus. Isikan dengan sambal bilis dan juga timun yang dihiris nipis-nipis

Sambal ikan bilis

* ikan bilis digoreng dahulu
* cili kering di rebus sekejap
* belacan bakar,
* bawng merah
* bawang putih
* air asam jawa
* garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

1. kisar cili kering bersama belacan , bawang merah dn bawang putih
2. tumis cili yang sudah dikisar hingga pecah minyak dan betul2 masak
3. masukkan air asam jawa dan gula
4. kacau hingga mendidih
5. masukkan ikan bilis yang sudah digoreng tadi


Saturday, March 20, 2010

SAYUR CAMPUR

keadaan cuaca yg panas sekarang nih eloklah kurangkan makanan yg berempah dan yg pedas-pedas, kita lebihkan sayur & ulam2an supaya sejuk sket...

gandingan mantop sayur campur ~tenggiri jeruk goreng yg dihidang dgn perahan limau nipis, cili api & hirisan bawang



Thursday, March 18, 2010

KERABU TELOR

hasil dari bunga telor yg dpt kat majlis kenduri kahwin...senang, ringkas, cepat masalah nya masih mampu buat kita menambah nasi ...abis camno?




bahan-bahan

telor rebus di potong

cili merah
belacan
jus asam jawa atau limau nipis atau lemon
secubit gula

tumbuk cam sambal belacan + asam & gaul telor dan hirisan bawang kalau suka

Saturday, March 13, 2010

Wednesday, March 10, 2010

NASI GORENG KLASIK



sukatan bahan-bahannya agak2 je

(A)
nasi putih
minyak utk menumis
(B)
cili api
bawang merah
bawang putih
ikan bilis
(C)
udang @sotong
ayam@daging
telor
(D)
sebarang sayur2an samaada ~ kacang panjang/karot/kangkung/kubis/cendawan
(E)
sos ikan
lada sulah (mama guna ajishio)

peraturan

tumbuk bahan (B)
panaskan minyak lalu ditumis wangi dan garing
masukkan udang/ayam/daging
masukkan nasi dan sayuran
goreng dan masukan sos ikan dan lada sulah
ketepikan nasi dan pecahkan telor kedalam kuali biar telor agak kering baru gaulkan dengan nasi goreng sekejab dan sedia untuk di hidangkan

Sunday, March 7, 2010

JALAN-JALAN CARI MAKAN ~ KUALA TERENGGANU

tak ader maknanye percutiang ke Teganu kalau tak makang nasi dagang dang nasi kerabu...