bahan
230 gm butter
230 gm gula caster
4 biji telor
230 gm srf flour
1/4 tsp soda bikarbonat
1/4 tsp garam halus
200 gram isi apple
1 tbs jus lemon
kalau suka letak 1/2 tsp serbuk kulit kayu manis
untuk topping guna 2 biji hirisan apple dan 1 tbs gula kasar
cara-cara
panaskan oven - 175 c
blend apple ngan jus lemon & ketepikan. campur bahan2 lain dalam mixer dan pukul hingga sebati +- 3 minit + ngan apple yg. di blend td sudukan dalam tin muffin yg. telah dialas mangkok kertas hias ngan hirisan apple dan tabur ngan gula pasir, bakar hingga masak +- 20 minit
sumber: Kevin Chai
Monday, March 23, 2009
PINKY LOVELY COOKIES
bahan
250 gm butter
320 gm tepung jagung
100 gm tepung jagung
50 gm serbuk badam
1 tsp esen vanilla
80 gm gula icing
coklat masakan strawberry dan manik warna-warni
cara-cara
Pukul sebati butter & gula
+ esen + kedua2 jenis tepung & serbuk badam, uli rata canai & terap guna acuan love. bakar pada suhu 140C - 30 min. bila biskut dah sejuk celupkan dalam coklat strawberry yg dicairkan pastu tabur manik
sumber: one publisher
Sunday, March 22, 2009
KEK COKLAT UNTUK GENG OFFICE...
SEDAP !!!!!!!!!!!!!
Banyak versi kek coklat mama jumpa dalam internet akhirnya resepi Fendi MyR menjadi pilihan hati mama dan pilihan mama tepat sekali ...ni mama kopipes...TQ Fendi sudi berkongsi resepi...besar pahala...
Bahan-bahan ( saiz 20 cm )
2 biji telur
1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
1 cawan gula perang
Bahan A
1 sudu kecil vanila
1 1/2 cawan susu segar perisa coklat
1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe
Bahan B
2 sudu kecil sodium bicarbonate
1 sudu kecil baking powder
1/2 cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum
==============================
** Topping **
1/2 cawan koko van hauten
1/2 cawan susu pekat
1 sudu besar minyak masak
Cara-cara Pukul telur hingga kembang
Masukkan gula dan pukul lagi
Kemudian masukkan minyak masak
Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak
Untuk toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecik panaskan sampai nampak dah ok...taruk je atas kek yg dah sejuk
Mama tukar topping ni ngan butter cream sbb. nak wat bunga2an tu
Subscribe to:
Posts (Atom)