Kuzi ni sangat popular di Kelantan lebih2 lagi kuzi ayam. rempah kuzi pun mudah didapati di sana tp sekarang mudah nak dapatkannyer di pasar-pasar tani, kalau tak ade rempah kuzi pun kita boleh gantikan dengan rempah kurma. oleh kerana rasanyer sedikit2 manis memang sedap dimakan dengan roti / roti canai...lebih sedap kalau dimakan keesokkan harinyer...terasa rempah ratusnyer
1 kg kambing (mama guna kaki/lamb shank)
1 cawan kismis hitam - goreng sekejab
1 cawan kacang tanah / (kacang gajus pun sedap) - disangai
1/2 botol sos tomato
3 sudu rempah kuzi
3 sudu minyak sapi ( minyak masak pun ok)
1/2 tin susu cair
2 sudu susu pekat
6 ulas bawang merah - hiris
4 ulas bawang putih - hiris
8 hiris halia - tumbuk halus
5 biji bawang merah besar - hiris nipis
minyak dan garam secukupnya
cara-caranya
kaki kambing digaul dan perap sekejab dengan sedikit tepung kemudian dicuci bersih
bawang besar digoreng garing,kemudian ditumbuk halus & ketepikan
kaki kambing yang dibersih digaul dengan halia, sedikit garam dan sedikit bawang goreng tumbuk diperap sekejab lalu direbus (didihkan dulu,tutup periuk dan kecilkan api biar merenih sambil dikacau sekali sekala)
panaskan minyak sapi tumis bawang putih dan bawang merah hingga garing lalu masukan rempah kuzi yg telah dibancuh dengan sedikit air biarkan garing dan wangi baru masukan susu dan tomato bila mendidih masukkan kambing yang telah direbus tadi setelah akhirnya masukan kismis dan kacang goreng.
No comments:
Post a Comment