Monday, March 12, 2012

DAGING MALBARI

ala-ala lauk nasi kandaq juga nih...

sumber & tq : aziancollections.blogspot.com
BAHAN-BAHAN

1 Kilo daging
1/4 cawan kicap manis
2 tbsp serbuk jintan manis
2 batang kulit kayu manis
6 biji buah pelaga
4 kuntum bunga lawang*
10 ulas bawang merah*
2 inci halia*
4 ulas bawang putih*
1/2 cawan cili kisar
2 tbsp cuka
2 biji biji bawang besar
4 tbsp kismis hitam

CARA MENYEDIAKAN:-

1. Hiris nipis-nipis daging dan perapkan bersama cili kisar, kicap, cuka dan 1 tbsp jintan manis. Perap semalaman akan menyedapkan lagi rasa daging.
2. Kisar bahan yang bertanda *. Tumiskan rempah penumis dan masukkan bahan kisar.
3.Masak hingga naik bau. Masukkan daging dan masak sehingga daging empuk atau kuahnya menjadi pekat bersalut. Tambahkan kicap jika warna kuah kurang hitam.
3. Jika anda tidak menggunakan cuka atau sos hoisin masukkan air asam jawa secukup rasa. Masakan ini seharusnya ada rasa masam.
4. Masukkan kismis dan lebihan jintan manis, gaul rata. masukkan pula bawang besar yang di hiris kasar. Gaul rata biarkan sebentar dan angkat.



No comments: