Sunday, March 18, 2012

COLEK / PENCICAH BUAH

Zaman remaja dulu-dulu masa dok kat kampung..petang je mulalah kait buah...tak kirala mangga muda ke, betik mengkal ke, limau gedangsa depan rumah abis dibuat makan "garam belacan"...paling ringkas..belacan, cabai melaka ngan gula  tenyeh2 dalam kicap pun layan kemain...:) kalau terlebih rajin tumbuk cili kering ngan belacan & gula melaka...untuk betik & jambu batu hanya masamkan pencicah tu ngan cuka ermm memang terangkat...



Sos pencicah ni pun tak kurang enaknya...sesuai sangat dengan mangga muda, jambu air, limau bali dll..kebiasanya mama kirim kawan yg balik Pengkalan Kubur  beli kat Takbai Thailand, terjumpa resepi ni kat buku Sos Pencicah Thailand...ermmm.dah boleh buat sendiri tak payah lagi kirim orang belikan...

bahan-bahannya

60 gm bawang merahdihiris nipis
70 gm udang kering ditumbuk
15 gm cili padi merah/hijau tumbuk kasar atau hiris
160 ml air
160 ml sos ikan thai (sos nampla)
300 gm gula melaka

peraturan membuatnya

masukan gula melaka, sos ikan dan air dalam periuk, guna api kecil masak hingga pekat, tambah bawang kecil, udang kering dan cili api didihkan lagi dan tutup api.sos ini tahan lama simpan dalam botol bertutup.

1 comment:

HALAMANKU said...

Salam akak ppeeerrggg... akak kecur erma nengok nyer.. sabo jek.. ni colek reramai bawah pokok sambil sembang2 petang2 nyaman.. teringat zaman kanak2 he he he