
macam nilah solok lada yg sebenar gambar ni mama atiq kopipes kat saji online

ada orang bakar dulu ikan baru ambil isinya tp mama lebih suka yg mentah sbb solok akan menjadi lebih pejal
ada orang tak letak serai & halia cuma guna bawang merah & bawang putih ada orang tak letak lada hitam tapi mama suka ngan rasa halia & serai dn suka ngan lada hitam
bahan-bahan
cili secukupnya
kelapa parut yg putih saje ye agak2 lah mama guna dua genggam
5-6 ekor ikan kembung dikikis ambil isinya (lagi bk isi ikan lg sedap)
2 batang serai
sedikit halia
5 ulas bawang merah
santan cair secukupnya (cukup untuk merebus solok)
sedikit lada hitam
garam dan gula
* mama suka tambah sedikit kelapa goreng ~ wangi jadinye
cara-caranya
halia, bawang merah, serai, lada hitam ditumbuk lumat, masukkan isi ikan yang telah dibuang tulang kelapa parut garam & gula ~ gaul sebati
cili dibelah sebelah jgn putus & buang bijinya masukkan pes yg telah siap kedalam cili biar penuh
susun ke dalam periuk ,tuangkan santan cair panaskan di atas api sederhana besar hingga masak ~ santan agak kering
penghargaan utk saji online
No comments:
Post a Comment