bahan-bahan
(A)
500 gm ikan talang kering ...sedap kalau campur tulang/kepala ikan di rendam sekejab dan bersih kan
1/2 biji nenas atau terung
(B)
10 biji cili kering
2 sudu besar ketumbar biji
1 1/2 sudu besar jintan manis
sedikit kunyit (dulu2 guna kunyit kering beli kedai india)
3 mangkok santan
6 ulas bawang merah (kecil)
(C)
6 ulas bawang merah dihiris
beberapa helai daun kari
halba campur ( optional)
sedikit minyak masak
cara-cara
giling / kisar (B) hingga halus
masukan rempah kisar dalam periuk masak (tanpa minyak) bersama nenas yg dipotong
masak hingga sebati dan masukan ikan masak sekejab lg ...agak2 kering air baru masukan santan ... kalau guna terung masukan selepas santan didih ...rasa dulu kalau dah masin tak perlu tambah garam
bila dah cukup mendidih angkat dari api dan ketepikan
dalam periuk lain tumis bahan (C) hingga bawang garing dan wangi dan cepat2 curahkan dalam periuk gulai ...tutup periuk untuk memerangkap bau harum bawang yg digoreng
huh! pekena ngan nasi panas2 ... mertua lalu jgnkan nak pelawa nampak pun tidak...he he jangan ikut perpatah melayu lama ni...kalau ikut memang anak hantu ...bukan anak menantu!
ketumbar



No comments:
Post a Comment