Friday, August 27, 2010
DAGING NASI KANDAR
senang je masak lauk ni campak semua dalam kuali renih sampai daging empok ...umppp memang terasala kekandaq-an nyer itu..
sumber cikgu Nor Pishah, oghang Tanjung (Penang) yang selalu dok mengajar kat Bake With Yen dia juga pemilik Nor Cooking Centre di Plaza Dwi Tasik, Cheras
bahan-bahannya
600 gm daging lembu potong lebar (2 in)
300 gm bawang besar hiris bulat-bulat
2 tbsp cili serbuk
5 tbsp serbuk ketumbar
4 batang serai diketuk
2 keping asam keping
1 cawan minyak
2 mangkuk air
1/2 cawan daun kari
bahan untuk digiling/kisar
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 tsp jintan manis
1 tsp jintan putih
bahan perasa seperti garam & gula dan sebagainya
(mama atiq tambah kiub daging & kicap manis utk dptkan warna yg agak gelap)
cara-cara
campur semua bahan di atas, masak hingga pekat dan naik minyak.
selain nasi putih sgt sesuai digandingkan dengan nasi minyak & beriani
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment