Sunday, August 15, 2010
KEK LAPIS DURIAN
pejam celik, pejam celik dah 5 hari kita menjalani ibadah puasa ramadan 1431...
ramai yang dah mula sebok nak menyediakan kueh raya pulak, tentu seronok dn bangga gila dpt menyediakan kuih sendiri utk dihidangkan kpd tetamu dan keluarga..:) agaknya berapa jenis kek pulak nak disediakan tahun ni ...erm kebetulan sekarang musim durian jd apakata salah satu kek kita diperisakan dengan durian...jom layan.....
bahan-bahan
500 gm mentega (guna yg good qualiti spt golden churn lg sedap)
1/4 tsp garam halus
4 tbsp susu pekat
20 biji kuning telor (grade A)
6 biji putih telor
1 tbsp ovellet
280 gm gula castor
165 gm tepung naik sendiri
1 tsp essence vanila
420 gm isi durian dilenyek2
cara-cara
panaskan oven (guna grill mode)
pukul semua bahan (kecuali isi durian) guna electric stand mixer (paddle attachment)
hingga gebu dan ringan, masukan isi durian dan pukul hingga bercampur sebati
sendokkan dalam acuan bersaiz 8" yg telah dialas greaseproof paper
bakar sesenduk setiap lapis 4 - 6 min hingga garing keemasan. untuk lapis terakhir ubah oven ke normal convection dengan suhu 180 F dengan api atas dan bawah dan bakar lebih kurang 15 minit
sumber: oriental cuisine
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment