Wednesday, August 18, 2010
NASI KERABU
setelah 8 hari inilah juadah pertama yang mama dpt sediakan utk berbuka puasa Ramadan 1431~ dah seminggu asyik kerja je...:(
walau pun berasal dr utara mama atiq memang gemarkan makanan sebelah2 pantai timur ~ kejayaan besar baba mengkelantankan mama he he ~ lg pun nak mengambil hati mertua dan ipar duai jd kenalah tahu yg mereka sukai ~ akhirnya mama yg lebih kelantan dari baba....:)
nasi
2 cawan beras
1 btg serai-ketuk
sehelai daun limau purut dicarik2
sehelai daun pandan dicarik
setangkai daun kesum
sedikir kunyit ditumbuk dan ambil airnya
bersihkan beras & campur dengan bahan2 di atas & tanak nasi seperti menanak nasi biasa kalau x nak berwarna kuning blend bahan2 diatas & tapis boleh guna bunga telang utk membirukannya
sambal tumis
1 biji bawang besar atau 10 ulas bawang kecil
1 ulas bawang putih
1 batang serai diketuk
10 biji cili kering-gunting,basuh dan rendma dlm air panas sekejap
1 cawan santan pekat
sedikit kunyit hidup
sedikit halia
1/4 cawan budu kalau x suka boleh guna sedikit belacan
1 keping asam keping
gula gerek / gula mela atau gula pasir pun ok
cara-cara
kisar bawang merah,bawang putih,cili kering,kunyit dan halia dengan sedikit air.
cara (A)
panaskan minyak dan tumis bahan ini sehingga garing.Kemudian masukkan santan pekat,asam keping, serai ketuk dan budu.
tambahkan sedikit air dan gula
cara (B) masak santan hingga pecah minyak baru masukan bahan kisar dll masak hingga terbit minyak
sambal ikan
3 ekor ikan kembung-saiz sederhana
1 cawan kelapa parut putih
5-6 ulas bawang merah
2 batang serai-mayang halus
1/2 inci halia
garam, sedikit lada hitam
gula
cara-cara
bersihkan ikan, bakar sehingga masak isinya & tumbuk dalam lesung.
kelapa parut digoreng tanpa minyak, jgn terlalu garing & tumbuk jgn sampai macam kerisik
tumbuk bawang merah,halia & serai, lada hitam
campurkan semua bahan-ikan,kelapa parut goreng dan campuran bawang ,halia dan serai.Gaul rata.Imbangi rasa masin & manisnya dengan garam & gula kalau nak tahan lama gorengkan sekejab dalam kuali
ulam-ulam
daun kesum
timun
kobis
serai
bunga kantan
taugeh
mayang halus kesemua ulam,kecuali taugeh.
lauk pauk sampingan
telur masin
ikan goreng celup tepung
lada jeruk, bawang putih jeruk
keropok
ayam goreng, udang dan ketam celup tepung
daging bakar
solok lada
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
wah.. cedapnye. Sy pn sama,org utara tp suka sgt ngn nasikerabu ni. =>
wahhh...meraiha nyer nasi sepinggan...errr..ada tu ketam goreng kat tepi tu?? sedapnya gigit2 ketam ni :)
mama atiq > muka haluih
owh ceq pun suka ka
mama atiq > yat maria
kalau ada org tolong kupas bg isi je pun lg sedap he he
Post a Comment