Wednesday, July 29, 2009

ALAHAI UDANG GERAGAU...

sangat-sangat bz...jd sehari dua ni mama gantung kuali...namun mama ingin berkongsi...gambar2 yg menarik perhatian mama....

cantik udang geragau ni ye...sedap buat jemput2 ni...

ooo cam ni depa jemur ...

aik main pijak2 je..
hampar canvas kat tanah gitu je?
jalan-jalan carik makan
berpasangan...
nak melepas la...nasibla korang... aku hapa pedulik...



nak taw citer yang lebih terperinci anda bleh lawati http://www.bluehikari.com/nikki/2009/07/13/larut-matang-1-industri-geragau/

* PENGHARGAAN BUAT RUDY BLUEHIKARI

Saturday, July 25, 2009

BISKUT MAMA CARRIES



5 oz mentega
7 oz tepung hongkong
2 oz tepung tepung jagung
2 oz gula icing
1 sudu besar susu tepung
1/2 sudu teh vanilla

ayak tepung-tepung
krimkan gula dan butter
masukan vanilla dan tepung sedikit demi sedikit uli lembut, canai dan terap acuan berbentuk heart, sapu icing hiasan keatas biskut yg telah diterap. utk melorek, gunakan penyunkil gigi. bakar pada suhu 150C selama 20-30 min, atau sehingga masak. gunakan api bawah supaya hiasan tidak berwarna perang.

HIASAN

2 oz putih telor
5 oz gula halus
1 sudu teh tepung jagung

pukul putih telur hingga gebu.
masukkan gula & tepung. kacau sebati.
ambil 1 sudu besar adunan dan titikkan dgn pewarna atau emulco kegemaran anda.
sapukan putih telur keatas biskut
lorek kan dgn adunan yg telah dicampur dgn pewarna/emulco.

Tuesday, July 21, 2009

SERABAI TELUR



versi tepung gandum

200 gm tepung gandum
400 gm santan dari sebiji kelapa
1 biji telor
1 sudu makan gula pasir
1 tsp baking powder
1 tsp instant yeast
1 tsp garam

pukul telor dan gula lalu masukan semua bahan
kacau rata dan tapis dan perap 1 jam
sapu sedikit minyak dalam acuan serabai atau dalam kuali kecil
tuangkan 1 senduk kecil adunan, BIARKAN BERLUBANG2 BARU DITUTUP kuali, api perlahankan

adunan ini dapat 14 biji serabai

hidangkan bersama kuah durian

versi tepung beras
(a)
200 ml santan pekat
1/2 sudu teh garam
daun pandan di carik & simpul

(b)
225 gm tepung beras
50 gm gula pasir
1/2 sudu teh instant yeast
1/2 sudu teh garam
500 ml santan
1 biji telur

masak (a) hingga pekat dan ketepikan

campurkan tepung, yis, gula pasir, gaul rata dan tambah telur sebatikan
tambah santan sedikit2 sambil dikacau tambah garam kacau dan perap sejam
tuang adunan dalam acuan serabai atau kuali kecil yg telah disapu minyak biarkan berlubang2 kecilkan api dan tutup kuali, biar hingga masak, sapu permukan serabai dengan bahan (a) angkat.

kuah durian
(a)
300 gm santan
150 gm gula melaka
1 sudu makan gula pasir
(b)
100 gm isi durian
2 helai daunn pandan
½ sudu teh garam
1 sudu kecil tepung jagung atau sedikit sagu biji

panaskan (a) dan tapis
masukan semula dalam periuk bersama-sama bahan (b) dan didehkan semula, tepung jagung di bancuh dengan sedikit air dulu, kalau sagu tak perlu tepung jagung

gambar acuan serabai : penghargaan buat Delila MyR

Sunday, July 19, 2009

NASIK BERLAUK



dalam seminggu tak dua kali sekali mesti jugak pegi makan nasi berlauk ...huh..kena mandrem ngan Kak Ram ke?
bila tengok papan tanda jangan orda nasik ayam plak, nasik ayam takder kat sini..yg ader nasik dengan gulai / kari ayam dan ayam goreng panas2...lauk ikan plak guna ikan aya (ikan tongkol) masak lengkuas..(gulai kuning) ngan sambal lada & ulam timun



mama & baba sarapan berdua ngan nasik berlauk + nescafe tak sampai 10 hengget pun



nescafe panas...nikmat!!


yg dalam bungkusan plastik tu laksam...bungkusan kertas tu nasik kerabu
yg dalam botol tu air sarsi & ice cream soda, nampak tak air botol tu cap apa?
yg nun di sebalik botol2 tu pokcik2 yg suker berbual kat kedai kopi .. bawa maghi budaya tu dr kelantan nun ke Kolumpor ni...oghe kelate jange marah deh! buke ambo mengata, ambo ngutok je..dah mende benar buke fitnah.. ha! ha!


jangan ingat hanya sardin jer cap ayam...naper? tak cayer?...kilang minuman ni terletak kat lundang ...sebutannyer lunde, klate... bukan london yek.....



dalam banyak2 kopi kopi janda yg paling laris...yg sakit orat tu kopi larat sesuai kot...mama tak penah cuba..takut nanti hiperaktif plak...




Ntah2 senyuman dan layanan anak dara Kak Ram ni yg buat baba asyik nak makan nasik berlauk ...hish !...idak aih mama tak cemburu sket pun!!mama pun suker gak nasik berlauk tu, ye ke? ye ke? yela betul la..

GULAI LENGKUAS IKAN AYA (IKAN TONGKOL)
versi tiada sukatan

ikan aya direbus + asam keping & garam biar semalaman lg sedap
lengkuas
kunyit
cili giling
asam gelugur
bawang merah banyak dr bawang putih
bawang putih
timun @ kacang panjang
lada hijau belah 2 jangan putus
santan pekat

cara-cara

tumbuk lengkuas, kunyit, bawang merah dan bawang putih sehingga lumat
masukkan ke dalam periuk yang ada santan. masukkan juga asam gelugor.
masak sehingga santan mendidih.
masukkan ikan biar sehingga ikan masak dan kuah sedikit pekat.
masukkan pula timun @ kacang yang di potong sepanjang 1- 1.5 cm dan juga lada hijau
masakkan lagi dalam 3-4 minit. Kemudian padamkan api.

Saturday, July 18, 2009

EPOK-EPOK ALA LUBNAN

rupa cam karipap biasa je cuma kelainannya berintikan sayur bayam...tak pernah sampai lubnan jd tak pastila kek lubnan nun ade epok2 ke tidak...he..heh...


bahan2 yg diperlukan
(a)
500 gm tepung gandum
(b)
60 gm minyak masak
15 gm minyak sapi / butter / majerin (ikut apa yg ada kat dapo)
1 sudu teh garam
1 sudu gula
200 ml air

panaskan (b) sebentar tuang kedalam (a) uli menjadi doh yg lembut dan perap 15-30 minit canai terap bentuk ikut cita rasa dan isi inti, kelip dan goreng dalam minyak yang banyak

inti epok-epok
500 gm bayam di bersihkan dan hiris
200 gm daging cincang
2 biji bawng besar di potong dadu
1 sudu teh serbuk jintan putih
1/2 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu makan serbuk lada putih
3 biji cili hijau dihiris
2 biji cili merah dihiris
2 sudu minyak utk menumis

panaskan minyak dan tumis rempah hingga wangi masukkan daging dan garam kacau rata, masukan bawang besar biar kering sedikit masukan bayam dan terus masak hingga kering
jangan masukkan air untuk buat inti ni...

Thursday, July 16, 2009

PEACH ALMOND PIE

meh kiter menge~pie~ untuk minum petang...

(a)
200 gm tepung gandum
50 gm butter
50 gm margarine
25 gm gula halus
50 ml susu UHT
(b)
125 gm tepung gandum
4 gm baking powder
100 gm serbuk badam
80 gm butter
80 gm margarine
155 gm telor
80 ml susu UHT
150 gm gula halus

1 tin buah peach thinly sliced

cara2 menyediakan (a)

guna paddle (k beater) mix butter, margarine n gula guna mediun speed selama dalam 8 minit, masukkan tepung diikuti susu mix dgn slow speed dalam 1 minit, keluarkan n masukkan dalam esbox selama lebih kurang 30 minit..,bahagi 2 doh (180 gm) letak diantara 2 plastic sheets n canai setebal 3 mm alihkan top plastic n flip the doh atas acuan yg dah disapu butter (dapat 2 bekas pie kecil) kemaskan bahagian tepi tak perlu dibakar dulu

cara2 menyediakan (b)
guna paddle- mix - butter, margarine n gula guna medium speed selama 10 minit, masukkan telor sedikit2 terus pukul dalam 10 minit lagi, sementara itu gaul tepung, serbuk badam, n baking powder masukkan ke mangkok adunan berselang seli susu guna slow speed dalam 1 minit, transfer batter ke dalam unbaked pie td, ratakan n susun buah peach, bakar guna suhu 170 C hingga warna keemasan dalam 45 minit gitu

SARDIN ROLL


bahan-bahan untuk pastri
200 gm tepung gandum
100 gm butter
1/8 gm garam
2 tbsp air sejuk

tepung dan garam disatukan masukkan butter gaul dengan ujung jari menjadi serbuk
masukkan air sejuk dan uli sebati. rehatkan lebih kurang 1/2 jam barulah digunakan
canai dan potong mengikut saiz yg dikehendaki masukkan inti gulung dan kelar seperti gambar diatas sapu telor dan bakar hingga masak

bahan-bahan inti
1 tin kecil sardin dibuang sosnya dan hancurkan
2 biji bawang besar dipotong dadu kecil
2 ulas bawang nipis dipotong nipis
1 tbsp cili kisar
2 tbsp minyak masak
1 tbsp air limau nipis
sedikit daun sop dan daun bawang
garam dan sedikit gula jika suka

panaskan minyak, tumis bawang putih masukkan cili kisar bila dan wangi masukkan sardin, air limau kacau masukkan bawang besar daun sop dan daun bawang inti ini biar agak kering

untuk di sapu atas pastri
1 biji telor
1 tbsp susu cair
dipukul sedikit

AYAM PANGGANG KUALI


mama dapat resepi ni masa intai2 kat umah kaknor nampak sedap sangat...tak sabar nak buat walau pun takder daun kunyit dan daun limau purut,...mama lebihkan serai sebagai ganti...rasanyer mungkin jadi laen sket ...laen kali kena ikut resepi betul2...resepi mama kopipes kat umah kak nor makasih ye, juga kepada penyumbang asal makasih byk2..

1 ekor ayam ~ dipotong kecik sket
1 labu bawang besar ~ yg ni k.nor tambah
5 bj bawang merah
3 ulas bawang putih
1 in halia
1/2 in lengkuas
2 batang serai (mama tambah lg 2 batang)
3 bj cili merah ~ tambah lg kalau nak lagi pedas (mama tambah lg 2 biji)
3 bj cili api
2 bj buah keras
sedikit kunyit hidup
(blend bahan2 di atas)

santan (sedikit saja) ~ k.nor guna 1 cawan santan fresh
2 kpg asam keping
daun kunyit
daun limau purut
garam
nisan/gula melaka ~ k.nor tak guna gula tp guna nisan
air secukupnya

Panaskan minyak dan tumis bahan2 yg diblend hingga pecah minyak.
Masukkan ayam.
Kacau dan masak hingga isi ayam kecut sket dan masukkan air.
Masak hingga mendidih dan masukkan santan.
Tutup kuali sehingga kuah mendidih dan masukkan garam, nisan/gula/gula melaka dan asam keping.
Masak lah hingga kuah agak2 kering dan masukkan daun kunyit dan daun limau purut yg dah dihiris halus.
Kacau2 sekejap biar sebati dan boleh la ditutup api.

Tuesday, July 14, 2009

MAJLIS PERPISAHAN RIZAL

N3 tertunda seminggu...(majlis berlangsung pd 8 julai 2009..)
Makan2 bersama Rizal pelatih USM yg telah selesai menjalani latihan praktikal kat opis mama, tersenyum manis Rizal dapat cenderahati ....anak teruna dari Perlis ni rajin, baik dan berbudi bahasa orangnyer ...sangat sesuai untuk dibuat menantu....tp kena habis belajar dulu ye Rizal ! ermm, selamat maju jaya buat Rizal dalam semua bidang yg diceburi...
Dah makan2 kat A&W.... minuman tentulah rootbeer, makan burger ayam goreng & kentang goreng....
gamat jab A&W...kanak-kanak riang & bergumbira....

waffle ngan eskrim
selamba je seludup bawak masuk kek...

BUNJUT EPAL

Epal yg dah berkedut dlm esbox jangan dibuang leh buat inti kuih...sesuai untuk minum petang sambil2 tengok TV ..
bahan2nya

(a)
kulit popiah gunting agak2 utk bungkus bunjut2 kecil (besar bunjut sup)
minyak untuk menggoreng
benang kasar

(b)
2 sudu butter
3 biji epal hijau dikupas dan potong dadu kecil n rendam dal air garam
100 gm gula perang/gula pasir
50 gm kismis
1/2 sudu teh garam
1/2 gelas air
2 cm kulit kayu manis
1 sudu tepung gandum / tepung jagung

cara2nya

panaskan butter masukkan epal kacau sampai layu, + gula, air, kismis, kulit kayu manis n tepung gandum yg dibancuh dengan sedikit air kacau hingga air kering , angkat n sejukkan dan kuarkan kulit kayu manis
lapiskan 2 kulit popia letak 1 sudu inti apple bunjutkan dan ikat dengan benang
goreng garing keemasan, apabila nak menghidangkannya potong ikatan benang dengan gunting runcing...jangan makan ngan benang2 tu kang tercokek terbelit anak tekak tu plak haru!! :)

AYAM GORENG MANGGA

Manis2, masam2 pedas sket2 saja..

bahan2nya

300 gm dada ayam (cut into strips)

(a)
1/2 biji mangga muda (cincang)
1 biji cili merah (cincang)

(b)
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil gula
sedikit lada sulah

(c)
1 biji cili merah(kisar)
1 biji cili api (kisar)
1 sudu besar sos plum
150 ml air
1 sudu kecil tepung jagung

cara-cara

ayam diperap dengan (b) dalam 1/2 jam
goreng ayam dalam seminit dua angkat keluarkan minyak dan ketepikan
didihkan (c) masukan (a) dan ayam goreng sekejab dan sedia untuk dihidangkan

SUP AYAM SEMPOI ALA CMG

sumber resepi CMG mama kopipes dari umah Jun

600 g ayam, potong sederhana besar, cuci dan toskan (akak guna ayam kampong)mama guna ayam bandar)
3 biji kentang (besar), kupas, dan potong 8 setiap biji
1 sup bunjut "ADABI"
1 kiub ayam "MAGGI"
2 liter air (atau secukupnya)
Garam secukup rasa
Hirisan daun sup/daun bawang
*Bawang goreng*(*untuk hiasan)

Bahan Kisar :-)
7 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 1/2 camca teh lada hitam biji
2 inci halia
1/2 cm kunyit hidup
3 biji buah keras

Bahan Tumis :-)
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih

tambahan (dr akak):-
carrot
celery
tambahan (dr mama):-
tomato
kentang
Cara membuatnya :-)
Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan tumis dan tumis hingga wangi. Masukkan bahan kisar dan masak hingga terbit minyak.
Masukkan ayam dan gaul rata. Tuang air dan masukkan sup bunjut, kiub ayan dan juga kentang. Masak dengan api sederhana hingga mendidih. Masukkan garam dan masak hingga kentang empuk dan ayam masak.
Rasa garam dan jika kurang tambah secukup rasa. Taburkan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidang bersama nasi, nasi impit atau pun mee hoon/mee kuning....senangkannn!!!!

TQVM CMG & JUN .....ilmu yg dipanjangkan pahalanyer banyak taw...:)

Monday, July 13, 2009

MI KARI

yuk tukar selera dengan mi kari plak...
ramuannya:
(a)
mi kuning
telor rebus
bawang goreng
daun bawang & daun sop
hirisan limau nipis/kasturi
taugeh
kacang panjang
(b)
ayam di potong kecil rebus sekejab
kerang di celur dan ambil isinya
tahu pok
fish ball
(c)
bawang besar
bawang putih
halia
belacan
buah keras
cili kering
serbuk kari daging
(d)
kulit kayu manis
buah pelaga
bunga lawang
bunga cengkeh
(e)
daun kesum
bunga kantan
sos tiram
asam keping
santan
kiub pati ayam

Cara-caranya

kisar (c) tumis bersama (d) hingga wangi
masukan (e) dididihkan n masukkan (b) bersama ayam n air rebusannyer
biarkan mendidih masukkan kacang panjang

HELLO KITTY CAKE

Allallaaalallll!!!! tomelnyer....
kek ni bukan mama yang buat tp pinjam kat blog Le Cupcake...tak taw lagi bila nak pulangkan...berkenan sangat...:)

Hello Kitty Cake, originally uploaded by kylie lambert (Le Cupcake).

Sunday, July 12, 2009

KUE BAKAR KEMBOJA


Harum pandan, rasa yang lemak2 manis menjadikan kue bakar kemboja disukai ramai...sesuai untuk minum petang... dah tu plak cantik dah mudah dihidangkan di majlis2 jamuan dan keraian
Harumnya sampai satu kampung taw kalau tengah bakar kue ni...jadi kena buat lebih supaya bleh bagi2 kat jiran tetangga...kalau tak berdosa taw!!

bahan2nya

(A)
10 - 15 helai daun pandan
400 ml air

(B)
400 gm gula (tak suka manis boleh kurangkan gula jadi 300 gm)
400 ml air

(C)
400 gm tepung gandum diayak
1 sudu teh garam
6 biji telor gred A
500 ml santan pekat
1/2 sudu pewarna hijau apel + 1/4 sudu pewarna kuning
(pewarna tak perlu kalau pandan dah cukup hijau)
minyak masak dengan sedikit minyak sapi @ butter @ majrin
bijan secukupnya
acuan kue bakar kemboja

cara-caranya

Kisar (A) dan tapis
satukan (A) dan (C)
panaskan (B) sampai gula hancur, terus curahkan dalam adunan tepung ketika masih panas, sebatikan boleh guna blender dan tapis
panaskan acuan kemboja atas stove dapur
tuang 1 sudu minyak bersama sedikit minyak sapi, masukan 1/2 sudu besar bijan
tuang adunan tepung dan terus masukkan dalam oven yg telah dipanaskan
bakar api atas bawah 180 darjah C hingga keperangan
akan dapat 6 biji kue bakar kalau guna acuan kueh nakar kemboja saiz 2

Saturday, July 11, 2009

JALAN2 CARI MAKAN MID VALLEY

Wiken camnih kebosananyer dok umah...nak gi Mid Valley la!..baba mesti tak nak punyer Sabtu mesti sesak, dia tu tak suker sgt tempat ramai2,nak plak skang..takutla sangat...takut berjangkit ngan selesema dot dot..ish!! baba ni itu yg dia fikir -:( ...mama apa lagi merengek2 la konon nak makan2 kat Mid Valley tu..padahal dalam ati mama nak gi Expo Pengantin 2009 pastu nak gi MPH...kalau ckp yg sebenar lagila baba tak nak...mama kalau dok kedai buku tak hengat donia...mesti dia giler kebosanang...baba suka makan kat Nando's...jomla baba !! makan Nando's...!!!, merengek, lentok sket yesss!! baba dah lemah.... !!!

Simple je makanan yg baba suker



Kenal tak?... ish, tak kan tak kenal ngan Mislehah dari Mis's Creative Cakes yg femes tu

sebenarnya mama nak gi tengok kek2 yg cantik ni

antara kek yg menarik perhatian...

dapat juga rasa kek coklat...(RM6.00) sedap woo!!

Cantikkan sekut ni (2 keping Rm4.00) sayang la nak makan...

Kat MPH plak mama beli buku2 resepi terkini untuk dibuat harta karun

Seronok giler dapat buku Chef Hanieliza dan Kak Ita yg femes tu...

Yang ini upah baba...murah je...sbb layan kegilaan melampau mama...he heh...cayang baba..muahhh..muahhh!!!

PECAL @ GADO-GADO

peberet mama ni...oleh kerana ada tauhu dan telor rebus pecal ni sangat mengenyangkan.. penuh khasiat dan vitamin...
bahan-bahannya
300 gm kacang tanah
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
10 biji cili kering (nak berasap tambah cili api)
5 cm belacan
5 sudu besar gula pasir
Sedikit gula melaka
11/2 sudu garam
100 gm asam jawa
(Kalau nak rasa pecel yang keJAWAan bleh letak sedikit cekur)

cara-cara menyediakan kuah pecal

kacang tanah di goring garing kisar dan ketepikan me
bawang kecil dan bawang putih di belah 2 atau hiris kasar
dengan sedikit sahaja minyak goring cili sebiji2 hingga wangi dan garing
bawang merah bawang putih juga digoreng layu dan + belacan goring wangi
bahan2 yg di goring ni dikisar kering
asam jawa dibancuh pekat dan buang bijinya
gaul kesemua bahan sebati,
pes kuah pecal ni tahan lama...kalau bulan puasa bleh buah banyak2 simpan dalam peti ais dan sejurus sebelum hendak menghidangnya cairkan pes pecal ni dengan air panas

hidangkan dgn. tauhu goreng, telor rebus, tempe goreng pun ok ...

sayur2an yang sering digunakan untuk pecal ialah

yang dicelur
taugeh
kacang panjang
kacang buncis
kobis
pucuk paku
pucuk ubi
kangkung
nangka muda
jantung pisang
yang tak payah celur
sengkuang
timun

Friday, July 10, 2009

KEK MARBLE



BAHAN-BAHANNYA :

240 g unsalted butter
10 g ovallate
4 biji telur gred A
220 g gula halus
240 g tepung halus (mat gebu kata dia guna tepung gandum)*
1/2 camca teh baking powder*(*digaul rata dan diayak)
60 ml susu segar
1 camca teh esev vanilla
20 g serbuk koko
20 ml air suam
Secubit garam (tak perlu garam jika guna "salted butter)

CARA MEMBUATNYA

1. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin kek dengan sedikit mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak (jika guna bund pan, sapu mentega rata2 pada bahagian dalam tin kek dan tabur sedikit tepung, ketuk keluar lebihan tepung). Ketepikan.

2. Putar mentega dan ovallate hingga rata, masukkan gula halus dan putar hingga putih, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang. Jarak masa untuk sebiji telur ialah 1 minit.

3.Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu segar hingga habis, masukkan esen vanilla, putar rata.

4.Bahagi adunan kepada 2 bahagian, satu dibiarkan kosong dan satu lagi dimasukkan serbuk koko dan air suam, gaul rata.

5.Sudu kan adunan kosong berselang seli dengan adunan koko, buat hingga siap. Gunakan pisau atau chopstick, buat beberapa pusingan. Bakar 50 - 60 minit atau hingga masak bergantung pada oven masing2....

sumber & kopipes : Cik Mat Gebu katanya dari buku "Cake Talk" oleh "Wendy Kor"....lembut dan lembap....

TQVM CMG
..muahh!! muahhh!!

FILET IKAN DAN SOS TARTAR

mulai sekarang nak kurangkan makanan berasas daging, nak banyakkan makan sayur dan ikan je...ye ke? he heh !!...ye lah tu!!

FILET IKAN
bahan-bahannya

200 gm filet ikan kurau
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh lada sulah

untuk di hidang bersama

kentang goreng
lobak merah dicelur
bunga kobis dicelur
kacang buncis / asparagus dicelur
potongan lemon

penyediaannya

ikan dibersihkan dan salut dengan tepung yg telah digaul garam dan lada sulah n
goreng dengan sedikit minyak, balik2an supayaa ikan masak sama rataa
angkat dan hidangkan bersama sayurn yg dicelur, kentang goreng dan sos tartar

SOS TARTAR
bahan2nya

(a)
10 gm daun parsley
40 gm bawang besar
1 biji telor rebus
50 gm timun jeruk (gerkin)
(b)
mayonis
jus lemon
garam
lada sulah

cara2nya
bahan (a) dicincang berasingan gaul sebati dengan bahan (b)
sejukkan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan bersama filet ikan


MAYONNAISE

GERKIN (TIMUN JERUK)


dah tak ingat dari mana kopipes resepi mayo ni...minta halal!!

HOME MADE MAYONNAISE Mostly used: as what ever you feel like adding it to! Home made Mayo is more tasty than any mayo you could buy on stores, BUT - can’t be kept for long in the fridge.
Ingredients:
2 egg yolks
3 tablespoons vinegar
1 tablespoon mustard
1 1/3 cups oil
some salt and pepper
Directions
In a bowl or in a food processor, scramble egg yolks with vinegar and mustard.
Add oil slowly while constantly mixing, until a thick mayo is formed.
If it’s too thick, you can add a bit vinegar.
Season with salt and pepper.
Keep in the fridge up to 2 days.

Thursday, July 9, 2009

RODA PISANG

sebab apa roda pisang mama senget benget tak bulat macam roda? sebab pisang tu mama belah dua ...sebab apa mama belah dua pisang?... sebab pisang tak cukup ader 3 biji je, pastu mama bungkus macam lepat je...tu yg jadi cam roda pancit :(



yg diperlukan

(A)
500 gm ubi kayu diparut di tos
1/2 cawan tepung ubi
1/4 cawan gula pasir
1/2 sudu teh garam
1/2 cawan santan pekat
air agak2 dalam 1 cawan lebih gitu

boleh gunakan pewarna yg disukai atau hijau dari air pandan

(B)
pisang raja secukupnya
daun pisang dilayur secukupnya

(C)
1/2 biji kelapa parut putih digaul gula dan garam secukup rasa

cara-caranya

gaulkan bahan (A) kacau sebentar atas api agak2 pekat ...
tipiskan atas daun pisang letak sebiji pisang yg dikupas
gulung seperti nak buat lontong
ikat kemas dengan tali atau sematkan dengan lidi
panaskan kukusan dan kukus lebih kurang 1/2 jam hingga masak
angkat sejukkan, potong bulat dan gaul dengan bahan (C)