Saturday, July 11, 2009

PECAL @ GADO-GADO

peberet mama ni...oleh kerana ada tauhu dan telor rebus pecal ni sangat mengenyangkan.. penuh khasiat dan vitamin...
bahan-bahannya
300 gm kacang tanah
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
10 biji cili kering (nak berasap tambah cili api)
5 cm belacan
5 sudu besar gula pasir
Sedikit gula melaka
11/2 sudu garam
100 gm asam jawa
(Kalau nak rasa pecel yang keJAWAan bleh letak sedikit cekur)

cara-cara menyediakan kuah pecal

kacang tanah di goring garing kisar dan ketepikan me
bawang kecil dan bawang putih di belah 2 atau hiris kasar
dengan sedikit sahaja minyak goring cili sebiji2 hingga wangi dan garing
bawang merah bawang putih juga digoreng layu dan + belacan goring wangi
bahan2 yg di goring ni dikisar kering
asam jawa dibancuh pekat dan buang bijinya
gaul kesemua bahan sebati,
pes kuah pecal ni tahan lama...kalau bulan puasa bleh buah banyak2 simpan dalam peti ais dan sejurus sebelum hendak menghidangnya cairkan pes pecal ni dengan air panas

hidangkan dgn. tauhu goreng, telor rebus, tempe goreng pun ok ...

sayur2an yang sering digunakan untuk pecal ialah

yang dicelur
taugeh
kacang panjang
kacang buncis
kobis
pucuk paku
pucuk ubi
kangkung
nangka muda
jantung pisang
yang tak payah celur
sengkuang
timun

No comments:

Post a Comment