Tuesday, July 14, 2009

BUNJUT EPAL

Epal yg dah berkedut dlm esbox jangan dibuang leh buat inti kuih...sesuai untuk minum petang sambil2 tengok TV ..
bahan2nya

(a)
kulit popiah gunting agak2 utk bungkus bunjut2 kecil (besar bunjut sup)
minyak untuk menggoreng
benang kasar

(b)
2 sudu butter
3 biji epal hijau dikupas dan potong dadu kecil n rendam dal air garam
100 gm gula perang/gula pasir
50 gm kismis
1/2 sudu teh garam
1/2 gelas air
2 cm kulit kayu manis
1 sudu tepung gandum / tepung jagung

cara2nya

panaskan butter masukkan epal kacau sampai layu, + gula, air, kismis, kulit kayu manis n tepung gandum yg dibancuh dengan sedikit air kacau hingga air kering , angkat n sejukkan dan kuarkan kulit kayu manis
lapiskan 2 kulit popia letak 1 sudu inti apple bunjutkan dan ikat dengan benang
goreng garing keemasan, apabila nak menghidangkannya potong ikatan benang dengan gunting runcing...jangan makan ngan benang2 tu kang tercokek terbelit anak tekak tu plak haru!! :)

No comments:

Post a Comment