Thursday, July 16, 2009

PEACH ALMOND PIE

meh kiter menge~pie~ untuk minum petang...

(a)
200 gm tepung gandum
50 gm butter
50 gm margarine
25 gm gula halus
50 ml susu UHT
(b)
125 gm tepung gandum
4 gm baking powder
100 gm serbuk badam
80 gm butter
80 gm margarine
155 gm telor
80 ml susu UHT
150 gm gula halus

1 tin buah peach thinly sliced

cara2 menyediakan (a)

guna paddle (k beater) mix butter, margarine n gula guna mediun speed selama dalam 8 minit, masukkan tepung diikuti susu mix dgn slow speed dalam 1 minit, keluarkan n masukkan dalam esbox selama lebih kurang 30 minit..,bahagi 2 doh (180 gm) letak diantara 2 plastic sheets n canai setebal 3 mm alihkan top plastic n flip the doh atas acuan yg dah disapu butter (dapat 2 bekas pie kecil) kemaskan bahagian tepi tak perlu dibakar dulu

cara2 menyediakan (b)
guna paddle- mix - butter, margarine n gula guna medium speed selama 10 minit, masukkan telor sedikit2 terus pukul dalam 10 minit lagi, sementara itu gaul tepung, serbuk badam, n baking powder masukkan ke mangkok adunan berselang seli susu guna slow speed dalam 1 minit, transfer batter ke dalam unbaked pie td, ratakan n susun buah peach, bakar guna suhu 170 C hingga warna keemasan dalam 45 minit gitu

1 comment:

  1. Cantik jer peach tue di susun2 kat atas pie... mintak sepotong :D

    ReplyDelete