Sunday, July 12, 2009
KUE BAKAR KEMBOJA
Harum pandan, rasa yang lemak2 manis menjadikan kue bakar kemboja disukai ramai...sesuai untuk minum petang... dah tu plak cantik dah mudah dihidangkan di majlis2 jamuan dan keraian
Harumnya sampai satu kampung taw kalau tengah bakar kue ni...jadi kena buat lebih supaya bleh bagi2 kat jiran tetangga...kalau tak berdosa taw!!
bahan2nya
(A)
10 - 15 helai daun pandan
400 ml air
(B)
400 gm gula (tak suka manis boleh kurangkan gula jadi 300 gm)
400 ml air
(C)
400 gm tepung gandum diayak
1 sudu teh garam
6 biji telor gred A
500 ml santan pekat
1/2 sudu pewarna hijau apel + 1/4 sudu pewarna kuning
(pewarna tak perlu kalau pandan dah cukup hijau)
minyak masak dengan sedikit minyak sapi @ butter @ majrin
bijan secukupnya
acuan kue bakar kemboja
cara-caranya
Kisar (A) dan tapis
satukan (A) dan (C)
panaskan (B) sampai gula hancur, terus curahkan dalam adunan tepung ketika masih panas, sebatikan boleh guna blender dan tapis
panaskan acuan kemboja atas stove dapur
tuang 1 sudu minyak bersama sedikit minyak sapi, masukan 1/2 sudu besar bijan
tuang adunan tepung dan terus masukkan dalam oven yg telah dipanaskan
bakar api atas bawah 180 darjah C hingga keperangan
akan dapat 6 biji kue bakar kalau guna acuan kueh nakar kemboja saiz 2
No comments:
Post a Comment