Tuesday, July 21, 2009
SERABAI TELUR
versi tepung gandum
200 gm tepung gandum
400 gm santan dari sebiji kelapa
1 biji telor
1 sudu makan gula pasir
1 tsp baking powder
1 tsp instant yeast
1 tsp garam
pukul telor dan gula lalu masukan semua bahan
kacau rata dan tapis dan perap 1 jam
sapu sedikit minyak dalam acuan serabai atau dalam kuali kecil
tuangkan 1 senduk kecil adunan, BIARKAN BERLUBANG2 BARU DITUTUP kuali, api perlahankan
adunan ini dapat 14 biji serabai
hidangkan bersama kuah durian
versi tepung beras
(a)
200 ml santan pekat
1/2 sudu teh garam
daun pandan di carik & simpul
(b)
225 gm tepung beras
50 gm gula pasir
1/2 sudu teh instant yeast
1/2 sudu teh garam
500 ml santan
1 biji telur
masak (a) hingga pekat dan ketepikan
campurkan tepung, yis, gula pasir, gaul rata dan tambah telur sebatikan
tambah santan sedikit2 sambil dikacau tambah garam kacau dan perap sejam
tuang adunan dalam acuan serabai atau kuali kecil yg telah disapu minyak biarkan berlubang2 kecilkan api dan tutup kuali, biar hingga masak, sapu permukan serabai dengan bahan (a) angkat.
kuah durian
(a)
300 gm santan
150 gm gula melaka
1 sudu makan gula pasir
(b)
100 gm isi durian
2 helai daunn pandan
½ sudu teh garam
1 sudu kecil tepung jagung atau sedikit sagu biji
panaskan (a) dan tapis
masukan semula dalam periuk bersama-sama bahan (b) dan didehkan semula, tepung jagung di bancuh dengan sedikit air dulu, kalau sagu tak perlu tepung jagung
gambar acuan serabai : penghargaan buat Delila MyR
ingatkan serabai tue yg kuahnyer.. yang tepong nye yer kak... tak pernah pulak kite buat.. skali nampak cam penkek pun ade..
ReplyDelete