Sunday, July 5, 2009
ROTI BUAH ZAITUN
Bahan-bahan: (boleh buat 3 medium size baguette)
500 gm tepung high protein
300 ml air
2 tsp yeast kering
1/2 tsp garam
1 tbp marjerin (kalau nak lagi sihat tukarkan dengan minyak zaitun)
10 gm (atau segenggam) wholemeal (boleh diganti dengan wheat germ atau oats)
5 - 7 biji buah zaitun (hitam atau hijau)
secubit mixed herbs (kalau tak letak pun tak apa)
Cara:
1. Campurkan semua bahan kering. Tambahkan air dan diuli hingga sebati. Setelah itu tambahkan marjerin dan diuli kembali sehingga doh menjadi lembut dan kenyal. Kalau mengunakan mesin penguli roti, doh ini diuli selama 10 min. Jika guna automatic bread machine, perlu ratiokan bahan diatas mengikut kapasiti mesin anda, kemudian cuma buat sampai tahap doh saja.
2. Setelah itu naikkan doh selama ~40 min sampai doh mengembang dua kali ganda.
3. Bahagikan doh menjadi 3 bahagian. Ratakan doh dan kemudian digulung membentuk jaluran panjang macam gambar dibawah. Biar naik selama ~10-15 minit, sapu air dan potong permukaan dengan pisau tajam sebelum dibakar pada suhu 190°C selama ~ 20 min.
Selamat mencuba...kalau nak buat untuk makan dengan jem atau sapuan coklat tak payah letak buah zaitun & herbs.
Sumber: Dr Rahimah (Mas Des Fontaine Online Shop)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment