rupa cam karipap biasa je cuma kelainannya berintikan sayur bayam...tak pernah sampai lubnan jd tak pastila kek lubnan nun ade epok2 ke tidak...he..heh...
bahan2 yg diperlukan
(a)
500 gm tepung gandum
(b)
60 gm minyak masak
15 gm minyak sapi / butter / majerin (ikut apa yg ada kat dapo)
1 sudu teh garam
1 sudu gula
200 ml air
panaskan (b) sebentar tuang kedalam (a) uli menjadi doh yg lembut dan perap 15-30 minit canai terap bentuk ikut cita rasa dan isi inti, kelip dan goreng dalam minyak yang banyak
inti epok-epok
500 gm bayam di bersihkan dan hiris
200 gm daging cincang
2 biji bawng besar di potong dadu
1 sudu teh serbuk jintan putih
1/2 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu makan serbuk lada putih
3 biji cili hijau dihiris
2 biji cili merah dihiris
2 sudu minyak utk menumis
panaskan minyak dan tumis rempah hingga wangi masukkan daging dan garam kacau rata, masukan bawang besar biar kering sedikit masukan bayam dan terus masak hingga kering
jangan masukkan air untuk buat inti ni...
1 comment:
Canggih nama epok2 neh.. ala lubnan lagi... letak bayam yer mama... tak pernah try lagi :)
Post a Comment