Thursday, July 16, 2009
AYAM PANGGANG KUALI
mama dapat resepi ni masa intai2 kat umah kaknor nampak sedap sangat...tak sabar nak buat walau pun takder daun kunyit dan daun limau purut,...mama lebihkan serai sebagai ganti...rasanyer mungkin jadi laen sket ...laen kali kena ikut resepi betul2...resepi mama kopipes kat umah kak nor makasih ye, juga kepada penyumbang asal makasih byk2..
1 ekor ayam ~ dipotong kecik sket
1 labu bawang besar ~ yg ni k.nor tambah
5 bj bawang merah
3 ulas bawang putih
1 in halia
1/2 in lengkuas
2 batang serai (mama tambah lg 2 batang)
3 bj cili merah ~ tambah lg kalau nak lagi pedas (mama tambah lg 2 biji)
3 bj cili api
2 bj buah keras
sedikit kunyit hidup
(blend bahan2 di atas)
santan (sedikit saja) ~ k.nor guna 1 cawan santan fresh
2 kpg asam keping
daun kunyit
daun limau purut
garam
nisan/gula melaka ~ k.nor tak guna gula tp guna nisan
air secukupnya
Panaskan minyak dan tumis bahan2 yg diblend hingga pecah minyak.
Masukkan ayam.
Kacau dan masak hingga isi ayam kecut sket dan masukkan air.
Masak hingga mendidih dan masukkan santan.
Tutup kuali sehingga kuah mendidih dan masukkan garam, nisan/gula/gula melaka dan asam keping.
Masak lah hingga kuah agak2 kering dan masukkan daun kunyit dan daun limau purut yg dah dihiris halus.
Kacau2 sekejap biar sebati dan boleh la ditutup api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment