Tak puas makan laksa Penang kat Batu Feringgi baru2 ni balik buat sendiri...
Asam laksa @ laksa Penang ni stail Cina perbezaannya kalau laksa Kedah mama tak letak serai dan bawang putih, ulam nyer pun tidak digunakan daun pudina dan nenas
Kuah jenis ni lebih sedap makan ngan laksa spring...yg siap dijual dipasar tu..
mai...kita pekena asam laksa...
bahan2 yg diperlukan
1 kg ikan kembong
1.5 kg laksa
150 gm asam jawa
5 tbsp otak udang @ petis
2 kuntum bunga kantan
daun kesum
5 keping asam gelugor
garam, bahan perasa kalau suka
sedikit minyak untuk menumis
untuk dikisar
300 gm bawang merah
6 btg serai
40 gm cili kering
30 gm kunyit
3 ulas bawang putih
1 tbsp belacan
sekeping nenas
ulam-ulaman
salad kobis
nenas
timun
bawang besar
cili merah/cili hijau/cili api
daun pudina
bunga kantan
cara-cara
rendam asam jawa dengan 1 1/2 mangkok air ramas dan tapis
tumis bahan kisar hingga wangi + bunga kantan n daun kesum
+ 2 liter air n didihkan, masukkan ikan, rebus hingga masak kira2 10 minit masukkan asam keping, padamkan api keluarkan ikan setelah agak sejuk asingkan isi dari tulang dan kepalanya, blend tulang dan kepalanya dengan 1 liter air dan tapis dan masukkan dalam periuk kuah, masukan isi ikan yg dihancur kan kasar2 (guna tangan je) didihkan dan siap untuk digunakan
laksa dicelur dan masukkan dalam mangkok tabur ulam2 hidangkan panas2 bersama otak udang yg di cairkan dengan air panas
Bunga kantan
Otak udang @ Petis
No comments:
Post a Comment