Sunday, July 19, 2009
NASIK BERLAUK
dalam seminggu tak dua kali sekali mesti jugak pegi makan nasi berlauk ...huh..kena mandrem ngan Kak Ram ke?
bila tengok papan tanda jangan orda nasik ayam plak, nasik ayam takder kat sini..yg ader nasik dengan gulai / kari ayam dan ayam goreng panas2...lauk ikan plak guna ikan aya (ikan tongkol) masak lengkuas..(gulai kuning) ngan sambal lada & ulam timun
mama & baba sarapan berdua ngan nasik berlauk + nescafe tak sampai 10 hengget pun
nescafe panas...nikmat!!
yg dalam bungkusan plastik tu laksam...bungkusan kertas tu nasik kerabu
yg dalam botol tu air sarsi & ice cream soda, nampak tak air botol tu cap apa?
yg nun di sebalik botol2 tu pokcik2 yg suker berbual kat kedai kopi .. bawa maghi budaya tu dr kelantan nun ke Kolumpor ni...oghe kelate jange marah deh! buke ambo mengata, ambo ngutok je..dah mende benar buke fitnah.. ha! ha!
jangan ingat hanya sardin jer cap ayam...naper? tak cayer?...kilang minuman ni terletak kat lundang ...sebutannyer lunde, klate... bukan london yek.....
dalam banyak2 kopi kopi janda yg paling laris...yg sakit orat tu kopi larat sesuai kot...mama tak penah cuba..takut nanti hiperaktif plak...
Ntah2 senyuman dan layanan anak dara Kak Ram ni yg buat baba asyik nak makan nasik berlauk ...hish !...idak aih mama tak cemburu sket pun!!mama pun suker gak nasik berlauk tu, ye ke? ye ke? yela betul la..
GULAI LENGKUAS IKAN AYA (IKAN TONGKOL)
versi tiada sukatan
ikan aya direbus + asam keping & garam biar semalaman lg sedap
lengkuas
kunyit
cili giling
asam gelugur
bawang merah banyak dr bawang putih
bawang putih
timun @ kacang panjang
lada hijau belah 2 jangan putus
santan pekat
cara-cara
tumbuk lengkuas, kunyit, bawang merah dan bawang putih sehingga lumat
masukkan ke dalam periuk yang ada santan. masukkan juga asam gelugor.
masak sehingga santan mendidih.
masukkan ikan biar sehingga ikan masak dan kuah sedikit pekat.
masukkan pula timun @ kacang yang di potong sepanjang 1- 1.5 cm dan juga lada hijau
masakkan lagi dalam 3-4 minit. Kemudian padamkan api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment