Monday, April 20, 2009
MASAK LOMAK CILI API KELI SALAI
Selain sedap dimasak bercili, ikan keli sangat sedap disalai dan dimasak lomak …sangat sedap utk tekak mama la…masak lomak ni leh digandingkan ngan sayo yg. empunyer diri suke lah….pucuk ubi ke, mangga muda, bacang muda ,belimbing buluh atau leh letak kacang kelisa/kacang botor cam mama buat nih… .ok..meh kite masak…… masak lomak …
Bahan2nyer:
1 kg ikan keli disalai…(di pasar tani kadang2 ada jual keli yg dah disalai) santan sepekat yang dikehendaki ,cili padi sepedas-pedas yang anda sanggup, kunyit idup, sebijik bacang muda, secekak kacang boto, 5 sudu jus limau nipis@limau kasturi
Cara memasak:
kisar cili ngan kunyit, masak ngan santan hingga didih masukan ikan dan sayo2, kacau selalu kalau tak santan pecah minyak..x shantek la! Pastu masukkan garam dan jus limau kasturi.
* pesanan ikhlas mama pd menantu2 mithali …kuah masak lomak ni jangan bagi mak mertua yg berdarah tinggi makan….nak bagi jugak bagi isi ikan jer…dan awk makan kuahnyer ..hua huar huar!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment