Tuesday, April 21, 2009
LOMPANG BERLAUK
n3 kali ni mama masukkan resepi lompang berlauk yang mama hantarkan kat MyR...lama sangat dah..kue ni alternatif kepada yang tak suka kue manis atau kue bergoreng...
bagi tekak mama rasanyer ok jugakla...pada yg tak suka udang kering leh tukar dengan udang hidup atau daging....suka ati lah atas selera masing-masing...
resepi pun mama kopipes dari yg mama punyer sendiri kat MyR
Bahan-bahan ( lebih dari 2o biji lompang kecil )
150 gram tepung beras
50 gram tepung jagung
300 ml santan
400 ml air
200 gram keladi yg. dah bersih dan dikiubkan
segenggam udang kering
sebiji bawang besar
sedikit daun sop, daun bawang bawang goreng, dan cili merah
sos cili secukupnya
Cara-cara bancuh tepung2 dengan santan dan air dan ditapis
ubi keladi kiub di celur separuh masak
kisar udang kering dan bawang besar kemudian di tumis hingga wangi
daun sop, daun bawang dan cili di hiris halus
masak sebentar bancuhan tepung agak2 hingga naik wap masukan ramuan udang kering yg ditumis
masukan sedikit bahan2 yg dihiris tadi, lebihan nya untuk ditabur sebagai hiasan
acuan lompang dipanaskan dulu, dan kukus lebih kurang 20 minit kalau takder acuan lompang boleh guna loyang biasa
sejukkan baru dikeluarkan dari acuan, letakkan sos cili dan tabur lah daun bawang daun sop dan bawang goreng
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment