bahan-bahan
320 gm ubi keledek/kentang - rebus
360 gm tepung pulut
80 gm tepung gandum
100 gm gula pasir (x suka manis kurangkan saja)
1 sudu teh garam
200 ml air
secukup bijan
secukup inti kelapa/kacang merah/kacang hijau (suka ati)
peraturannya
ubi rebus dilenyek masa panas2
bila agak suam masukkan tepung2, gula, garam dan air
uli sebati ~ hingga lembut
bahagi2kan 30 gm setiap satu, leperkan masukan inti
bulat2kan lalu digolek pada bijan
goreng dalam minyak yang banyak dengan api perlahan hingga keemasan
inti kelapa
200 gm gula merah
100 gm gula pasir
250 ml air
2 helai daun pandan
500 gm kelapa parut putih melepak
2 sudu besar tepung pulut
1 sudu teh garam halus
masak gula, daun pandan ~ tapis
masukan kelapa ~ kacau sebati akhir sekali masukan tepung pulut
kacau sebentar, angkat ~ sejukkan baru digunakan
Tuesday, July 20, 2010
KUIH BOM / ONDE-ONDE
kalau tak nak dia meletop jgn. panggil dia kuih bom ~ panggil saja onde-onde :)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment