Saturday, July 17, 2010

CHICKEN CORDON BLEU

cakap perancis sepatah hagham tak taw...makanan perancis suka bukan main ...:)


resepinya

A
peha/dada ayam yg dibuang tulang
kepingan chicken ham
kepingan cheesdale

B
cendawan butang segar/tin
bawang putih
bawang besar
sedikit serbuk lada hitam
guna sedikit butter goreng sekejab bahan2 B yg telah didadukan cincang kasar

C
telor
tepung gandum
white/fresh bread crumbs

bersihkan ayam, buangkan kulit serta tulang2nya. (tapi jika suka bahagian kulitnya tak perlu buang) dgn pisau yg tajam potong leper isi ayam.
lapiskan kepingan cheese, kepingan chicken ham & bahan B dan gulung ~ jika nampak terbuka boleh cucukkan dengan lidi satay yang tajam supaya nampak kemas. (pastikan lepas goreng, buangkan balik lidi satay tersebut, biarkan sebentar.
celup dalam telur yg dipukul, salut dgn tepung celup lagi & salut ngan bread crumbs untuk mengelak ia kurang masak sebelah dalam, bakar dulu dlm oven bersuhu 200 c +- 10 minit
kemudian baru goreng dalam minyak yang banyak dengan api yang sederhana hingga keemasan & garing

untuk betul2 jd Perancis hidangkan dengan supreme sauce
kalau mama ngan sos cili pun ok je.. ngan sos pizza homemade tu pun jadik!!

atau boleh hidangkan dengan sos lada hitam

resepi supreme sauce

¼ cawan mentega
¼ cawan tepung
1 ½ cawan stok ayam
½ cawan krim
¾ sudu teh jus lemon
garam dan lada hitam

letakkan mentega dalam periuk, biar sampai mencair dan mendidih, tambah tepung dan kacau sampai tercampur rata, kemudian tuangkan pada secara berperingkat sambil diaduk terus krim dan stok ayam, biarkan mendidih dua minit, tambah lada, jus lemon dan garam


resepi sos lada ~ Dari dapur acik_yarn kat MyR (TQ)

2 sudu butter
1 1/2 sudu tepung gandum
sebiji bawang besar(potong dadu)
sebiji tomato (potong dadu)
seketul kiub ayam
2 cawan air
sedikit kicap pekat
sedikit sos cili/sos tomato
garam dan gula secukup rasa
1 sudu lada hitam(tumbuk halus)*boleh lebihkan amaun ikut selera
* tepung jagung(standby)

cara-cara

cairkan butter dengan api kecil.
apabila cair masukkan tepung gandum dan kacau sehingga perang
kemudian masukkan bawang dan kacau sehingga naik bau wangi.
masukkan kiub ayam dan kacau.
masukkan air tadi dan kacau. tambah sos cili(amaun ikut suka nak pedas atau tidak). kacau hingga sebati.
tambahkan kicap pekat sedikit demi sedikit. PERHATIAN jgn sampai hitam sgt, agak2 kecoklatan dah cukup.nanti tk cantik bile dihidang..apabila masak sos akan lebih likat dan hitam.
masukkan tomato yang telah dipotong dadu tadi dan kacau
tambahkan sedikit gula dan garam secukup rasa
masukkan lada hitam yang telah ditumbuk tadi sedikit demi sedikit. kacau hingga menggelegak.
jika sos kurang likat, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air sedikit demi sedikit sehingga agak-agak likat, apabila sejuk sos akan lebih likat.


No comments: