masa mama merayap kat mid valley nampak kiosk pretzel ...ghalit dok tengok depa dok main doh.... baunyer aduyai semerbak dari oven..... sedapnyer makan panas2..tp harganya mak aih...kalau anak ramai ...mau kopak jugaklah...apakata kalau nak makan kita buat sendiri...bukannya susahpun...jom layann!!!
bahan-bahannya
A) sponge (ibu pretzel)
250 gm tepung roti
3 gm instant active dry yeast (mauripan pun bleh )
150 ml air yg sejuk
B ) untuk doh
250 gm tepung gandum
10 gm instant active dry yeast
8 gm garam
50 gm gula
25 gm telor yg sejuk
60 gm air yg sejuk
75 gm madu
8 gm bread improver
100 gm butter
multigrain secukupnya
u.p. mauripan tu 11 gm ...pandai2 la divide..cos penimbang tak naik punyer :)
cara-caranya
mula2 sediakan ibu pretzel
masukkan semua bahan dalam mixing bowl
pukul dengan speed perlahan selama lebih kurang 3 minit
perap doh dalam suhu bilik selama 4 jam hingga doh mengembang 3 - 4 kali ganda
sediakan mixing bowl dengan masukkan bahan2 kering pastu masukkan telor, madu, ibu pretzel yg di perap mix dalam slow speed selama 2 minit pastu tambah kelajuan sederhana selama 3 minit, tambah butter sedikit2 n mix on 2nd speed - 8-10 minit until full dough development, round up dough n restkan 15 minit lg pastu bahagikan kpd 100 gm strips bentukkan memanjang 90 cm gitu... pastu twist into pretzel shape, basahkan sedikit permukaan pretzel pastu dipkan keatas multigrain
perapkan lg doh yg telah dibentuk selama 1 - 1 1/2 jm hingga doh naik 2 x ganda,
sapu telor yg dipukul sedikit n bakar at 190 C dlm 15-18 minit hingga golden brown, kuarkan dr over brush pretzel ngan butter....sedap makan panas2 ...
No comments:
Post a Comment