Thursday, March 24, 2011
MURTABAK
intinya
1/2 kg kentang-potong dadu kecil (mama atiq x masukan)
1/2 kg daging lembu @ ayam cincang.
7biji bwg merah,
5bj bwg putih,
sedikit halia muda-ditumbuk
4sudu besar rempah kari daging -dibancuh dgn semangkuk air.
6 biji telur besar
2 biji bawang besar-potong dadu kecil
sepokok daun sup-dihiris
sepokok daun bawang
tumis bahan2 tumbuk hingga wangi,masukkan bancuhan rempah kari, goreng hingga pecah minyak. masukkan daging sedikit air.bila daging, kemudaian masukan kentang biar hingga kentang empuk, bila dan kering sejukkan. campurkan telur,bawang besar cincang, daun sup, daun bawang sebatikan
untuk doh tepung atau anda boleh guna kulit popia
550 gm tepung gandum
250 gm air
1 egg-50gm
3 tbsp susu pekat
1 tsp garam
1 tbsp minyak sapi
1-2 tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli
cara-cara
satu kan semua bahan, sebatikan
uli hingga jadi doh
rehatkan doh selama 10min
uli lagi selama 5min
bentuk bulat2 sapu minyak sapi rehatkan lg selama 3jam atau lebih
kibar utk dibentuk bersama inti.
masak atas kuali leper
hidangkan dengan dalca atau acar bawang
sumber: kak besah @ Myresepi ~ terima kasih banyak2
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment