mama atiq x sabar nak rasa sampai lupa nak ambil gambor ~ tinggal separuh baru teringat :( ...ikan bakar ni harum & lemak je walau tidak bersantan, makan pulak ngan ulam pucuk selasih, memang sedap! laen kali nak tambah tempoyak ke petai ke nak rasa camner pulok he he
sumber : majalah sedap dan ummizaihadi homesweethome ~ halalkan mama kopipes & edit sikit2 ye ummi ~ tqvm
bahan-bahanya
- 2 ekor (550 gm) ikan siakap - dikelar-kelar
- 2 sudu teh air perahan limau nipis
- 1 sudu teh garam
- 8 helai daun limau purut - buang tulangnya dan hiris halus
- 4 helai daun pandan - hiris halus (mama hiris kasar lepas masak buang takut x hadam hik hik)
- 2 helai daun kunyit - hiris halus
- 3 batang serai - ambil putihnya dan hiris halus
- 5 tangkai selasih - diambil daunnya
- 2 biji tomato merah - potong dadu
- 250 ml air
- 1/2 sudu teh garam
- 1 sudu teh gula pasir
- 2 tangkai daun bawang - dipotong-potong
- 3 sudu makan minyak masak untuk menumis
- 12 biji bawang merah
- 7 biji cili padi merah
- 5 biji buah keras - bakar kejap
- 3 cm kunyit hidup - bakar
- 2 cm halia
- Daun senduduk secukupnya (*akak guna daun salad jek)
- 1 biji timun - dipotong serong
- 4 tangkai selasih
- 6 biji cili padi merah hiris untuk tabur
- Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar, daun limau, daun pandan, daun kunyit dan serai sehingga terbit aroma.
- Masukkan tomato dan kacau hingga layu.
- Masukkan air, gula pasir dan garam. Masak sehingga matang dan mendidih.
- Masukkan daun selasih dan ikan siakap. Masak sehingga kuah menyerap.
- Sediakan alluminium foil yang telah digriskan sedikit minyak dan letak angkat ikan tadi di atas alluminium foil.
- Tuangkan juga semua kuah pekat tadi rata-rata menyaluti ikan.
- Bakar selama 30 minit dengan suhu ketuhar 180C sehingga ikan masak.
- Hidangkan bersama pelengkapnya dan bahan taburan cili padi hiris.
No comments:
Post a Comment