Friday, October 1, 2010

SIAKAP BAKAR BEREMPAH WOKU

bila membaca majalah sedap tak pula terlintas nak bakar ikan cenggini tp bila ke dapur Ummi Zaihadi Home Sweet Home ~ mak aih terlioq abes dibuatnyer nak pulok ada note dari Ummi : sangat sedap
mama atiq x sabar nak rasa sampai lupa nak ambil gambor ~ tinggal separuh baru teringat :( ...ikan bakar ni harum & lemak je walau tidak bersantan, makan pulak ngan ulam pucuk selasih, memang sedap! laen kali nak tambah tempoyak ke petai ke nak rasa camner pulok he he

sumber : majalah sedap dan ummizaihadi homesweethome ~ halalkan mama kopipes & edit sikit2 ye ummi ~ tqvm
bahan-bahanya
  • 2 ekor (550 gm) ikan siakap - dikelar-kelar
  • 2 sudu teh air perahan limau nipis
  • 1 sudu teh garam
# Lumur ikan siakap dengan limau nipis dan garam. Perapkan 15 minit. Bersihkan dan ketepikan.
  • 8 helai daun limau purut - buang tulangnya dan hiris halus
  • 4 helai daun pandan - hiris halus (mama hiris kasar lepas masak buang takut x hadam hik hik)
  • 2 helai daun kunyit - hiris halus
  • 3 batang serai - ambil putihnya dan hiris halus
  • 5 tangkai selasih - diambil daunnya
  • 2 biji tomato merah - potong dadu
  • 250 ml air
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh gula pasir
  • 2 tangkai daun bawang - dipotong-potong
  • 3 sudu makan minyak masak untuk menumis
Bahan Kisar:-
  • 12 biji bawang merah
  • 7 biji cili padi merah
  • 5 biji buah keras - bakar kejap
  • 3 cm kunyit hidup - bakar
  • 2 cm halia
Bahan Pelengkap:-
  • Daun senduduk secukupnya (*akak guna daun salad jek)
  • 1 biji timun - dipotong serong
  • 4 tangkai selasih
  • 6 biji cili padi merah hiris untuk tabur
Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar, daun limau, daun pandan, daun kunyit dan serai sehingga terbit aroma.
  2. Masukkan tomato dan kacau hingga layu.
  3. Masukkan air, gula pasir dan garam. Masak sehingga matang dan mendidih.
  4. Masukkan daun selasih dan ikan siakap. Masak sehingga kuah menyerap.
  5. Sediakan alluminium foil yang telah digriskan sedikit minyak dan letak angkat ikan tadi di atas alluminium foil.
  6. Tuangkan juga semua kuah pekat tadi rata-rata menyaluti ikan.
  7. Bakar selama 30 minit dengan suhu ketuhar 180C sehingga ikan masak.
  8. Hidangkan bersama pelengkapnya dan bahan taburan cili padi hiris.

No comments: