Thursday, October 21, 2010
KETAYAP / KUIH DADAR
bahan yg diperlukan
A)
200 gm gula melaka dicincang
4 helai pandan disiat2
100 ml air
B)
sebiji kelapa diparut ambil yg putih sahaja
2 tsp tepung jagung bancuh dgn 2 tsp air
C)
180 gm tepung gandum
1-2 biji telor pukul sedikit
450 ml santan cair (dari 1/2 kelapa)
1/4 tsp garam halus
4 tbsp jus pandan yg pekat (kisar dari daun pandan)
peraturan
masak (A) hingga gula melaka hancur dan tapis
masukan sirap gula melaka dalam pan bersama kelapa & tepung jagung
masak beberapa minit hingga agak kental
campur sebati semua bahan (C) dan tapis
panaskan 5" non-stick pan greasekan sedikit minyak n masukan 1/2 senduk adunan (C)
swirlkan supaya rata dan masak +- 2 min...isikan inti gulung dan sedia utk dihidangkan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
sedapnya kak...tingin nk buat tp byk penyakit "m"...hu..hu..
penyakit "m" tu sebenarnya ok je bermanfaat juge...leh kawal diet & kawal bajet kite ...kan? kan? he he...
Post a Comment