Saturday, February 26, 2011

PARU GORENG BELADO


kata orang organ2 dalaman ni tak begitu elok ~ dah digemari nak wat camno? sekali-sekala bolehlah no...

bahan-bahan dan peraturan memasaknya

1 kg paru dipotong2 cuci, rebus dengan 5 helai daun salam, 1/2 sudu teh garam dan air secukupnya hingga empok ~ sejukkan baru dihiris nipis dan goreng dengan minyak yg banyak hingga kering.
8 - 10 tangkai lada merah dikisar kering ~ kasar2 je
7 ulas bawang putih dicincang
3 biji limau kasturi ~ ambil jusnya sahaja
1 cawan minyak untuk menumis
2 sudu makan gula merah
1 sudu makan gula putih
1 sudu teh garam

panaskan minyak ~ tumis bawang putih cincang
masukkan lada merah kisar ~ goreng hingga naik bau
masukan gula dan garam ~ kacau sebati
akhir sekali masukan jus limau dan paru goreng, masak hingga untuk beberapa minit.

5 comments:

Nieza said...

sedap ni nieza suka la...lama dh tak mkn ni..terliurla pula.

Yat Maria said...

Tgk paru...terliur dahhhh....lama gak tak makan ni paru belado style..memangla sedap..

mama atiq said...

Nieza : kat Findland susah nak dpt ke?
Yat : pekena ngan nasik lomak best kan?

maklongskitchen said...

Wah Mama Atiq, Maklong suka sgt paru tp kat sini jarang dapat

mama atiq said...

mak long: nanti balik m'sia mak long boleh makan puas2...