Saturday, May 30, 2009

ROTI OH ROTI

orang cakap lembut dan gebus je roti dr kilang ni...lu tengok lu fikirlah sendiri...wa kalau nak makan wa buat sendiri...



Dato' Dr. Ma'amor Osman s/usaha agung persatuan pengguna Islam malaysia(PPIM)anda leh dapatkan byk maklumat di PPIM :http://www.muslimconsumer.org.my



renung2kan lah he heh..


emsem juga mat bangla yg keje kat sini eh


antik dan alkarat belake peralatan yg diguna

Friday, May 29, 2009

HOME MADE ICE CREAM


Tiada yg lebih nikmat selain dari mengecapi ais krim di tengah cuaca panas....pergh !!!..
lagi la bes kalau menikmati ais krim yg sendiri bikin, nikmatnyer berlipat kali ganda u!!
n3 ni mama nak share resepi ais krim yg mama belajar lama sgt dah dolu, dah ingat2 lupa...sebenarnyer gi belajar wat ais krim kek...jd belajar lah wat ais krim juga....

bahan-bahan
2 cawan coffee mate
1 cawan susu cair
1 cawan krim segar (fresh cream) - leh tukar santan/susu cair/susu segar/yogurt/ whipping cream( rich) ikut kesesuaian
1 ½ oz gula halus
(Kalau nak yg kental ( keras) masukan 1 sudu teh gelatin halal, campur dulu dalam 1 sudu air sejuk dan lepas tu kacau dengan 1 sudu air panas) tp tak mo letak gelatin pun tak per.
cara-cara
campur semua bahan bersatu dan rata, dingin bekukan selama 4 jam
keluarkan dari peti sejuk dan putar pakai mixer hingga kembang selama lebih kurang 20 minit, ( lama nye…nak bg gebu kot) tambah perasa atau sebarang bahan lain yg disukai , deroyan ke, jagung ke , vanilla ke… jgn taruk cili dah le …dingin bekukan lg sehingga digunakan
tips membuat ais krim
1. mangkok yg diguna mesti lah bersih dari minyak
2. untuk membuat ais krim yg gebu dan lembut tukar krim segar (fresh cream) dengan susu segar tetapi masa memutar ais krim menjadi lebih lama

AIS KRIM KACANG MERAH MAT GEBU@MyR (kopipes)

Bahan-bahan ( 7 - 8 orang )

* 270 g coffemate (creamer tepung)
* 500 ml susu segar
* 100 g gula halus (gula kastor)
* 1 tin kacang merah dalam tin

Cara-cara

1. Bancuh coffemate, gula halus dan susu segar. Kacau dgn wisk hingga semua larut dan sebati. Simpan dalam peti sejuk (bahagian beku) 4 - 5 jam (sehingga 3/4 beku).
2. Toskan kacang merah, lecek hingga hancur dan ketepikan. Keluarkan adunan ais krim dan masukkan ke dalam mixing bowl. Putar dgn kelajuan tinggi 10 minit hingga pekat dan gebu.
3. Perlahankan speed. Masukkan kacang merah lecek dan putar 1 - 2 minit hingga sebati. Alihkan ke dalam bekas plastik (seperti tupperware) dan dingin beku sekurang2nya 8 jam atau semalaman.

 halalkan & tqvm ye CMG

AISKRIM JAGUNG
Sumber: Murnie/Diana

Bahan-bahannya
2 1/2 cawan creamer coffeemate
2 cawan susu segar
1/2 cawan gula
1/2 tin jagung krim
sedikit pewarna kuning

Cara-caranya
1. Masukkan creamer coffeemate, susu segar, gula dan kacau sehingga ia larut dan sebati.
2. Masukkan pula jagung krim dan kacau sebati adunan.
3. Masukkan adunan aiskrim kedalam bekas dan masukkan kedalam freezer dan biarkan ia setengah beku.
4. Bila telah separuh beku, keluarkan adunan aiskrim dan masukkan adunan kedalam mixer dan pukul aiskrim sehingga ia gebu dan double up in volume.
5. Masukkan kedalam bekas kembali dan bekukan. Kemudian boleh anda hidangkan.

Nota: kata D ia  menggunakan 1 tin jagung krim dan kurangkan gula kepada 1/4 cawan. Rasa manisnya secukup rasa.


Thursday, May 28, 2009

ICE CREAM OH ICE CREAM

The ice cream flavor you choose says a lot about your personality
ye ker nih? antara percaya dan tidak, fenomena ini telah diteliti dan dikaji…

Ingin tahu bagaimana diri anda? karakter anda? ala kite suke2 je nengok hasil kajian dan penelitian yg dibuat oleh toke kedai ais krim di AS …. betul ke atau hampir2 betul? atau tarak sket habuk pun… jom layann...

Vanilla: anda termasuk orang yg
menyukai warna hidup, sayangnya kadangkala anda kurang bijak mengawal diri dengan selalu mengikut kata hati, memiliki kekuatan dan harapan yg tinggi utk mewujudkan setiap keinginan anda

Coklat: kalau ais krim coklat menjadi pilihan anda, bersyukurlah kerana anda seorang yg kreatif, mencintai kehidupan, menarik dan penuh tarikan. Penggemar ais krim coklat sangat suka menjadi pusat perhatian dan sangat membenci rutin yg sama

Ais krim dengan taburan kacang: wow !! anda adalah seorang ‘perfectionist’ selalu berhati2 mengambil tindakan, ‘detail orieanted’ dan penuh etika, menyukai persaingan yg positif dan agresif berolahraga


Banana Split: ‘easygoing’ dan selalu berfikiran positif kpd setiap orang, sangat pentingkan kejujuran dan simpati

Strawberry: allallllaalllallla…, penggemar ais krim perisa ini merupakan golongan orang yg pemalu, tertutup, tidak memiliki emosi yg kuat dan teliti dalam setiap tindakan

Ais krim dengan taburan coklat chip: anda adalah orang yang bercita2 tinggi, menyukai persaingan, menarik dan memiliki kehidupan sosial yg bagus

Eh! Eh mana perasa deroyan yg mama suke, takkan mama takder karektor kot…
O ye, mama suke sumer2 perisa kat atas jadi mama ni yg sedang2 saja kot…:)

SUMBER MAJALAH RASA

CHICKEN PIE

petang ni ader chicken pie...jom minum petang ngan chicken pie kalau kenyang tak yah makan nasi malam ni...sebenornyer mama lebih suke inti yg campur sop cendawan tu tp tak perlah len kali buat yg tu plak...



bahan-bahannya pastry
300 gm tepung gandum
150 gm margarine
1 sudu kecil garam
50 gm gula icing
5 - 7 sudu air sejuk
cara-caranya
gaul tepung, garam dan margarine menjadi serbuk masukan air sedikit demi sedikit dan gaul menjadi sebuku doh, rehatkan sekejab dalm 5 minit sebelum di canai kedlam acuan pie, bahagi 2 pastri bahagian dalam acuan lebihkan, masukan inti letak pastri utk cover atas acuan seal keliling hias ikut selera dan glaze dgn telor yg dipukul
Intinya
2 cawan isi ayam yang dicincang
1 cawan kentang dadu
1 cawan sayur campur (yg ada karot ngan green peas tp mama tukar ngan cendawan butang)
2 sudu makan serbuk lada hitam
1 sudu kecil lada sulah
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan tepung jagung
1 labu bawang besar didadukan
3 ulas bawang putih
5 biji telor puyuh di rebus (mama tak letak pun)
sedikit garam, gula
cara-caranya
tumis bawang putih hingga harum masukan bawang besar dan isi ayam, goreng hingga kering air, masukan serbuk lada dan lain2 bahan, masukan air dan biar hingga kentang empuk, akhir sekali masukan tepung jagung yg di bancuh dengan sedikit air..masak hinggga pekatglaze atas pie dengan telor yg dipukul, mama suke2 je tabur origano utk hiasan bakar hingga keperangan dalam 30 - 45 minit
* untuk pastry leh guna ready-made puff pastry yg dijual di pasaraya

Sunday, May 24, 2009

BABY ENGKU ALEESYA YANG GLEMER

BIAR GAMBAR YANG BERCERITA...LAYANNZZZZ!!!!

Friday, May 22, 2009

LAKSA THAILAND


asyik laksa penang, laksa kedah apa kata kita tukar selera ngan laksa thailand

1 bungkus laksa direbus
600 gm ikan kembung direbus dan ditumbuk isinya
1 senduk kecil cili kering kisar
belacan
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
5 biji cili padi
1 in lengkuas
2 batang serai
Sedikit halia
Sedikit kunyit hidup
150 gm santan pekat
daun selasih / daun kemangi / sweet basil
bunga kantan
daun limau purut
asam keping secukupnyer
gula, garam perasa

kisar bawang besar, bawang putih,, kunyit, lengkuas, halia, serai dan cili padi
tak payah tumis, masukan semua dalam periuk bersama isi ikan dan santan dan panaskan menggelegak masukan asam keeping dan bahan perasa, masukan daun limau purut, bunga kantan dan daun selasih / kemangi / sweet basil

ulam-ulaman
timun, kacang panjang, tauge, bawang besar, daun selasih,, bunga kantan dan salad kobis dan hirisan limau nipis.

SUMBER: CIKGU KEMAS

APAM COMEL



emmm nasik yg tak abis tu jangan dibuang, leh buat apam yang comel2 ni...makan ngan kelapa parut yg digaul sedikit garam..sedap!!

TQVM cikgu Nita yang sudi berkongsi resepi di MyR

Bahan-bahan ( 30 biji )
1 cawan tepung beras
1 cawan gula pasir
2 cawan tepung gandum
1 cawan nasi sejuk dimesin bersama 1 cawan air
1 sudu makan yis
1 cawan air suam

Cara-cara
Mesin nasi bersama air sehingga halus. Masukkan semua bahan campuran bubur nasi.
Kacau. tutup dan biarkan 3-4 jam. Cedukkan adunan ke dalam mangkuk kecil sehingga hampir penuh. Kukus selama 10-15 minit dengan api yang kuat. setelah apam masak, rendamkan mangkuk kuih ke dalam sedikit air selama 5 minit supaya senang untuk mengeluarkan kuih dari bekas. Coretkan sedikit pewarna jika suka untuk buat colour-colour.

SUMBER
cikgunita@myresipi.com

Wednesday, May 20, 2009

ROTI PITA

KEPELBAGAIAN PITA (ROTI POKET)
Senang , ringkas dan berkhasiat & yg penting ia sangat mengenyangkan, seperti juga sandwich roti pita boleh menggunakan apa saja filling mengikut kreativiti masing2

ROTI PITA CAPATI
200 gm tepung roti
300 gm tepung atta (capati)
1/2 sudu teh garam
1 peket (11 gm) instant yeast
1 sudu teh baking powder
250 ml air
1/2 sudu gula halus
35 gm butter
100 ml susu suam (susu kotak)

cara2nya

Tepung roti, tepung atta, gula halus, baking powder dan yeast digaul rata
Panaskan butter, masukan susu, air dan garam, kacau rata (suam2 saja)
Tuangkan adunan cecair kedalam adunan tepung dan uli sebati.
Perap hingga naik (1 jam gitu) uli lagi kelurkan angin lalu dicanai 1/2 in
terap bulat dan bakar hingga kembang dalam suhu 180 darjah


ROTI PITA ERNA@MyR
bahan-bahan ( 8 biji )
200g tepung roti
50g tepung gandum
150g air
5g gula
5g garam
15g olive oil/minyak masak
2.5g dry yeast
Cara-cara Masukkan semua bahan-bahan ke dalam bread maker. On kan.. tunggu siap.
Keluarkan dari breadmaker. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin. Bahagikan adunan kepada 8. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
Letakkan sedikit tepung di atas papan pencanai. Ambik satu adunan tadi. Canaikan biar jadi leper.. saiznya lebih kurang 13cm.
Bila nampak dah naik sikit. Boleh bakar dalam oven pada suhu 230 degree selama 4 minit
*** Kalau uli dengan tangan. Guna air suam atau 40C. Adunan ni lembik sket.. jangan tambah tepung. Bila dah siap uli.. penaikkan sehingga 2 kali ganda. Lepas tu bolehlah ikut cara no.2 dan seterusnya.

DOH ASAS ROTI PITA resipicitarasawan
Bahan-bahan
500gm tepung high protein
15gm gula kaster
20gm shortening
1/2 tsp garam halus
8gm yis segera
280ml air sejuk

Tambahkan
50gm whole meal untuk whole meal pita

Tambahkan
100gm parutan keju parmesan untuk cheese pita

Tambahkan
4 ulas bawang putih di parut halus untuk garlic pita

Cara-cara
1. Satukan semua bahan kecuali air dalam mixer, gaul rata dan masukkan air sedikit demi sedikit. Menggunakan hook uli doh hingga menjadi elastik. Masukkan whole meal (atau bahan2 tambahan lain) dan adun hingga sebati.
2. Keluarkan doh, biarkan selama 5 minit. Bahagikan kepada 100gm, bulat2kan dan lumur dengan minyak masak, rehatkan selama 5 minit lagi.
3. Canai doh berbentuk bulat seperti pizza, dan biarkan mengembang selama 20 minit.
4. Jika mahu bentuk yang elok, masukkan dalam loyang bulat, atau boleh di susun terus ke dalam dulang pembakar yang di leser dengan sedikit shortening.
5. Bakar pada suhu 200C selama 5 minit di rak paling bawah. Jika roti mengelembung, angkat dan terbalik kan bakar lagi selama 2 minit.

ISIAN PITA

PITA RENDANG

300 gm daging cincang
1 sudu kecil bawang putih kisar
1 batang serai dikisar
1in lengkuas dikisar
1 sudu kecil halia kisar
1 sudu besar cili kisar
2 sudu besar bawang besar kisar
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
bahan perasa seperti garam dan gula secukupnya
500 ml santan
1 helai daun kunyit

campur sumer dalam kuali dan masak hingga kering
Bahan hiasan: salad bulat & hirisan bawang besar bombay

PITA TANDOORI
1/2 kg isi ayam di cincang
1 sudu kecil halia kisar>
1 sudu kecil bawang putih kisar
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu bawang besar kisar
2 sudu besar susu cair
1 sudu kecil lada sulah
bahan perasa
sedikit minyak
sedikit jus lemon

Tumis bawang dan halia
masukkan bahan2 lain dan masak hingga kering, perah sedikit lemon
Bahan hiasan
salad bulat & hirisan bawang besar bombay
Lemon


PITA VEGETARIAN
250 gm salad bulat hiris
2 tomato hiris bulat
100 gm mixed vegetable
50 gm cendawan butang dihiris
1 biji bawang besar bombay di hiris bulat
1/2 botol mayonaise
gaul semua

Pita vegetarian dimakan dengan sos pita
SOS PITA
3 sudu besar cili merah kisar
1 biji bawang putih
3 sudu besar sos tomato
2 sudu gula
garam
sedikit minyak

Tumis bawang putih dan cili kisar hingga wangi masukan sos tomato, garam dan gula
masukan sedikit air


penghargaan untuk :

ERNA@MyR
resipicitarasawan


BEZA HARGA BEZA RASA

Antara makanan yg mama pantang jumpa ialah laksa...nak pulak dimakan dengan ulam-ulaman segar..pergghh memang terangkat....mama rasa ramai yg macam mama tak kisah bayar mahal kalau kita dapat merasa makanan yang sedap & kena dgn selera... tentu sekali rasa bengang kalau terpaksa membayar utk makanan yg ntah ape rasa ...berasap dibuatnyer... baru2 ni mama sempat makan laksa di beberapa tempat, tp hanya ingat nak ambil gambar kat 3 tempat ni sajer...memang berbeza harga dan berbeza rasa...jom layannnzzzz...

Laksa RM2.00 sirap singgit je di tepi pantai Batu Feringgi rasa nyer pergggh !!! hirup licin !!!! ...mama senang hati bg 5 bintang, mesti cari kalau gi Penang


RM 2.50 di Aloq Staq... bole la dari tak ader....kuah pekat tp rasa nya ntah..tataw nak cakap... yg mama masak lg sedap kot..maleh la bg bintang...



Laksa campur air RM 12.50 hinggit...KL Central ...hampeh, kuciwa yg ader rasa masam je...kuah dah campur air kot...ku berjanji ini lah yg pertama & terakhir kujejak cafe ni...taik bintang pun tarak...

SOUR FIZZY

Ntah naper mama sekarang asyik dahaga jer...faktor cuaca ke atau memang mama je asyik panas satu badan...dengan sour fizzy yg sejuk, masam2 manis2 dan masin2 mesti tahap kepanasan akan turun....jemput minum sama jom!




bahan2nye
40 ml jus perahan kasturi
4 biji asam boi
60 ml sirap gula
air secukupnya
campur semua bahan diatas dan hidangkan dengan kiub ais

sumber: Majalah Rapi

Tuesday, May 19, 2009

JALAN-JALAN CARI MAKAN

selang 3 minggu, sekali lg mama balik kampung, kali nih nak jemput anak dara mama yg cuti semester...dah kebetulan...jadi dok la kampung sampai 2 minggu...tu la pasal umah mama ni berabuk dan bersawang je... kat Tanjung kejab pastu ke Kedah...mama sebokkan diri tolong makSu Hani berniaga kat pasar tani dan mengambil tempahan kue mue...sempat juga mama bina blog maksu Hani ... simple2 je cam umah mama ni...nak buat banglo mewah2 mama tak mampu... singgahlah umah maksu KAT SINI

mama lom masak2 lg jd layan pic ajelah ye..

KAT BATU FERINGGI


PEMANDANGAN DARI RUMAH SEDARA MAMA


TAK SAH KE PULAU PINANG KALAU TAK BAWA BALIK JERUK


BUAH BERANGAN KAT PENANG ROAD


HILANGKAN DAHAGA KAT PENANG ROAD


MEE MAMAK KAT PADANG KOTA NI NGETOP KAT PENANG...


ADA SAMBAL SOTONG...SEDAP!!


MALAM2 BARU RAMAI KAT PADANG KOTA NI...

Thursday, May 7, 2009

KAROT OH KAROT



KAROT @ LOBAK MERAH MELAMBATKAN PROSES PENUAAN? rasanyer inilah ayat yg paling suke kita dengar…,sebenarnyer lebih dari itu kerana menurut kajian karot mengandungi pelbagai khasiat dan kepentingannya yang tersendiri. Ia mengandungi 87 % kandungan air, kaya dengan mineral, vitamin A, B, C, D, E dan karbohidrat

Karot yg bebas daripada kandungan lemak dan kolestrol, berperanan penting sebagai sumber anti oksida yg berupaya mengurangkan risiko serangan kanser dan penuaan, Tambah unik pengambilan karot dapat merendahkan paras kolestrol dalam darah
Kandungan vitamin A dan beta-karotin yang terkandung dalam karot dapat membantu penglihatan menjadikan mata anda lebih bermaya terutamanya di waktu malam. Di samping itu, ia juga dapat mengubati pelbagai penyakit mata.

Menurut kajian,, karot mengurangkan risiko terhadap penyakitt jantung dan tekanan darah. Karot juga mempunyai fiber yang tinggi dan berkesan mengubati penyakit gastrik, sakit perut, cirit-birit dan pectin yg terdapat pd karot baik utk proses pencernaan

Golongan wanita digalakkan makan karot kerana kandungan beta-karotin dan vitamin A dapat menseimbangkan peredaran darah dan mengurangkan bau tidak menyenangkan ketika haid. Selain itu, karot juga membantu pertumbuhan tulang rapuh, osteoporosis di kalangan orang tua dan mereka yang mengandung.

Kini, kebanyakan saintis menggunakan karot dalam penggunaan kecantikan kosmetik. Ini termasuk krim payu dara yang berupaya merangsang hormon payu daranya dan peredaran susu di kalangan wanita. Disamping itu, karot digunakan sebagai herba kecantikan yang dapat mengubati penyakit kulit kering, berjerawat, sensitif dan mengurangkan kedutan pada muka.
Anda juga boleh menggunakan karot untuk rawatan muka. Gunakan 'mask' karot untuk beberapa minit ketika berehat atau sebelum tidur supaya anda nampak lebih ceria.

Kini, penggunaan karot semakin meluas dan digunakan dalam pelbagai cara. Anda boleh makan secara mentah atau dimasak bersama ramuan lain. Akan tetapi berdasarkan kajian, karot tidak boleh dimakan secara berlebihan kerana ia boleh menyebabkan kulit anda bertukar kuning – oren tp jgn risau warna kulit akan kembali normal setelah beberapa minggu pengambilan karot dihentikan

# Sumber rujukan: Majalah Keluarga

LAPIS KAROT



Mama suke dengan warna lapis karot ni ...

Guna loyang 10 x 10

Bahan A (lapisan tepung)

100 gm gula pasir
800 ml santan pekat
50 gm tepung beras
60 gm tepung gandum
1 tbsp tepung ubi
1/2 sudu garam

cara-caranya

Bancuh semua bahan di atas tapis dan masak sebentar hingga naik wap jaga jgn sampai kental nanti tak leh melapis plak

Bahan B (lapisan karot)

200 gm gula pasir
1/2 tin susu cair
200 gm karot diparut halus
150 gm tepung beras
60 gm tepung gandum
1 tbsp tepung hongkwee putih (tepung jagung pun ok)
1/2 tsp garam
air masak
pewarna oren merah

cara-caranya

Kisar semua bahan di atas bersama susu cair dan tambahkan air masak untuk menjadikannya 1 liter (1000 ml), kacau sebentar atas api hingga naik wap.

Kukus berselang seli 3 lapis putih dan 3 lapis oren hingga selesai..

KEK KAROT





Merayau sana sini mama sesat kat http://www.joyofbaking.com/ ...berkenanlah ngan resepi kek karot ni ...nampak gebus... cam sedap je...apalagi x der koje lenla...rompak ar...dah leteh jenjalan tak daye lg nak tuko base..kopipes jelah ..KIV.. nanti bile dh ramai2 kat umah leh coba ....

1 cup (100 grams) pecans or walnuts, toasted and coarsely chopped
3/4 pound (340 grams) raw carrots (about 2 1/2 cups finely grated)
2 cups (280 grams) all-purpose flour
1 teaspoon baking soda
1 1/2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
1 1/2 teaspoons ground cinnamon
4 large eggs
1 1/2 cups (300 grams) granulated white sugar
1 cup (240 ml) safflower, vegetable or canola oil
2 teaspoons pure vanilla extract

Note: For a moister carrot cake, add 1/2 cup of crushed pineapple (well drained) or applesauce to the batter when you add the oil and vanilla extract. You may have to bake the cake a few minutes longer.

Note: This cake can be baked in a 9 x 13 x 2 inch (23 x 33 x 5 cm) pan. Just increase the baking time to between 30 to 40 minutes

Cream Cheese Frosting:

1/4 cup (57 grams) unsalted butter, room temperature
8 ounces (227 grams) cream cheese, room temperature
2 cups (230 grams) confectioners (powdered or icing) sugar, sifted
1 teaspoon (4 grams) pure vanilla extract
finely grated lemon zest of one lemon

Garnish: (Optional)
1 cup (100 grams) toasted and finely chopped walnuts or pecans

Preheat oven to 350 degrees F (180 degrees C) and place rack in center of oven. Butter or spray two - 9 x 2 inch (23 x 5 cm) cake pans and line the bottoms of the pans with a circle of parchment paper.

Toast the pecans or walnuts for about 8 minutes or until lightly browned and fragrant. Let cool and then chop coarsely.

Peel and finely grate the carrots. Set aside.

In a separate bowl whisk together the flour, baking soda, baking powder, salt, and ground cinnamon. Set aside.

In bowl of electric mixer (or with a hand mixer), beat the eggs until frothy (about 1 minute). Gradually add the sugar and beat until the batter is thick and light colored (about 3 - 4 minutes). Add the oil in a steady stream and then beat in the vanilla extract. Add the flour mixture and beat just until incorporated. With a large rubber spatula fold in the grated carrots and chopped nuts. Evenly divide the batter between the two prepared pans and bake 25 to 30 minutes or until a toothpick inserted in the center comes out clean.

Remove from oven and let cool on a wire rack. After about 5 -10 minutes invert the cakes onto the wire rack, remove the pans and parchment paper, and then cool completely before frosting.

To assemble: place one cake layer, top side down, onto your serving plate. Spread with about one third of the frosting. Gently place the other cake, top of cake facing down, onto the frosting, and spread the rest of the frosting over the top and sides of the cake. If desired, press toasted and finely chopped nuts on the sides of the cake and decorate the top of the cake with marzipan carrots . Cover and refrigerate any leftovers.

Frosting:

In bowl of electric mixer (or with a hand mixer), beat the cream cheese and butter, on low speed, just until blended with no lumps. Gradually add the sifted powdered sugar and beat, on low speed, until fully incorporated and smooth. Beat in the vanilla extract, and lemon zest

GARDENIA FRESH



bahan-bahannyer

60 ml jus karot
60 ml jus mangga (x perlu kalau nak karot susu sahaja)
60 ml susu segar
gula secukupnyer
ais kiub secukupnyer

masukan semuanyer dalam pengisar dan kisar sebati..

Tuesday, May 5, 2009

SAMOSA MAMA


Samosa ni agak laen sket dr yg dijual kat gerai2 tu ...cuba lihat bahan2nyer...

1 peket kulit popia yg berukuran besar, setiap keping digunting 3 bahagi sama besar
( kalau takder kulit popia leh guna pastri karipap)
1 peket daging kisar yg siap dijual di pasaraya
2 sudu besar jintan putih (jintan halus) dikisar @ tumbuk
dalam 3@4 ulas bawang putih agak2 lah ditumbuk halus
serbuk lada hitam agak2 lah
2-3 biji bawang besar dihiris nipis
sedikit kiub pati daging
sedikit daun ketumbar dihiris (kalau tak suka boleh ganti daun sop tp x ori la )
garam secukup rasa.
sedikit tepung gandum dibancuh untuk dijadikan pelekat

Bahan2 diatas mama agak2 saje, jadi kalau suka lebih, letak lebih begitu jg kalau nak letak sket pun boleh...(oghe klate kata pandai2 cekegha)

cara-caranya:

Daging digaul jintan putih dan bawang putih yg dikisar dan diramas, kemudian masukan dalam kuali masak hingga air daging kering, setelah daging kering masukan sedikit minyak dan terus menggoreng sekejab kalau daging dah berminyak kerana daging berlemak tak perlu minyak pun tak per, kiub pati daging dan sedikit serbuk lada hitam, angkat daging dari kuali alihkan dalam mangkok biar sejuk baru digaulkan daun ketumbar dan bawang besar(daun ketumbar dan bawang besar tak perlu dimasak atas api) then blehlah dibungkus cam biase pusing2 cam buat ketupat tu...kalau tak pandai nak bungkus lg.. praktis guna kertas putih dulu, tak pandai juga gulung2 cam popia pun boleh.. dah siap jangan lupa letak pelekat kat ujung kalau tk nanti terburai..dah siap leh goreng hingga keemasemasan...nak taw jadi x jadi... bila makan bunyi krup, krap, krup krap krup ...kire jadi la tu he he.

*kalau nak kulit samosa kalian tebal lapiskan dua kulit popia tu...

tiada kulit popia bleh guna pastri macam karipap tu..

kopipes dari
azareena@myresipi.com (TQVM)

Bahan-bahan ( 24 biji )
225g tepung gandum
2 sudu kecil garam
2 sudu besar minyak sayuran
80ml air suam Inti samosa (ikut selera masing2)
Cara-cara
Satukan tepung dan garam, gaul hingga sekata.
Masukkan minyak sayuran dan air suam, gaulkan hingga menjadi doh.
Uli doh sehingga licin, tutup dengan plastic wrap dah rehatkan selama 30 minit. (suhu bilik)
Bahagikan doh kepada 12 bahagian.
Bulatkan setiap bahagian dan canai menjadi bulatan lebih kurang 15cm diameter. Potong kepada dua bahagian.
Ambil satu bahagian, sapukan air sekeliling tepi pastry dan bentukkan menjadi cone.
Masukkan inti samosa dan lipatkan bahagian yg terbuka, menjadi segitiga.
Goreng dlm minyak sederhana panas, hingga keemasan.
Biasanya, inti samosa ni jenis savory - i.e. kentang, sayur-sayuran, ayam, daging. Tapi boleh juga guna inti manis - i.e. kacang, kelapa, creamcheese etc. Terpulang ikut selera masing2

ULAM & BUDU

Kelemahan mama ialah mudah terpengaruh, tp kalau kalau terpengaruh bendemende yg baik apasalahnyer yer. Dek kerna amat terpengaruh & teruja dengan ulasan abg putra maka inilah juadah makan tengahari mama hari ni...pergh !!!...memang lupa kat baba sekejab...nak taw perihal budu leh le gi jenguk umah tokenyer http://nordinsulaiman.blogspot.com

BEKAL BABA

Dah 2 minggu baba out stesen ...semalam tengah malam bute baba tepon...minta mama beli & kirimkan...ish baba nih kat Bahau sano tak do ke mende ni...ke sesaje baba nak manjer2 ngan mama..Ish, masa baba slalu makan mende2 nih kat umah mama takla perasan sangat, bila dah masuk satu bekas baru mama terfikir ari2 baba asyik ngap mende2 manis je...uwaaaaaaaaaaa!!! mama risau nih...sangat2 risau...betoi tak tipu risau berganda2 ni.. kalau baba dapat KENCING MANIS, nanti saper yg susah?....mama jugakkkk....uwaaaaaaaaaaaaaa!!!



Mama sengsorang kt umah makan gini2 je...sob! sob! :(

Monday, May 4, 2009

so, sooo sweettttttttt

Sangat-sangat seronok...pagi2 lg ader oghang bagi cokolat...menambah lg manis pd senyum mama yg memang dah sedia manis ni...:) Cam tu lah !!...laen kali kalau gi bercuti jangan lupa bawak balik lagi... pesanan ini untuk kawan2 yg. 'laen juge'



Kene perikse dulu sebelum ngapppp...kot2 ader unsur2 'haghammmmm'


Mama tak sabo nak gi blajar wat cokelat ngan sifu Ida Isk...tunggu !!

Sunday, May 3, 2009

LAYAN JER...

YEY, YEY!! YEZZZZ!!! ANAK DARA MAMA DAH PANDAI WAT KEK DAN GULUNG SWISS ROLL

Yang ini mama bagi 3 bintang


Yang ini takder bintang...Persembahan 'KURENG'... agak mengecewakan


Kena banyakkan latihan dan pertingkatkan lg persembahan...


Ade anak dare di sebalik 'black forest'


Chef masa depan...yang akan menggugat kedudukan Chef Wan

Saturday, May 2, 2009

LEMON CHICKEN

Nampaknyer minggu ni minggu lemon sedunia di umah mama...dah lama nak rasa lemon chicken ni...terliur sangat2 bila mama gi jenjalan di umah Jun...cetak rompak aje ni ...halal yer Jun..dan makasih daun keladi, masakan Jun nanti mama cuba lagi... utk yg tak makan pedas masakan ni memang sesuai sangat...


2 dada ayam-bersihkan n keringkan

bahan perap:-
3 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh minyak bijan
sedikit pepper
1biji telur

bahan salut:- campurkan
5 sudu besar tepung
5 sudu besar breadcrumbs

sos:-
1 sudu besar sos plum
3 1/2 sudu besar jus lemon
2 sudu besar cuka
4 sudu besar gula
2 sudu besar tepung jagung

perap ayam selama 2 jam atau semalaman. salut ngan bahan salut. goreng hingga keemasan. potong2 dan letak atas pinggan hidangan.
campurkan semua bahan sos dan didihkan hingga pekat. curah atas ayam tadi dan hidangkan.