Friday, May 22, 2009

LAKSA THAILAND


asyik laksa penang, laksa kedah apa kata kita tukar selera ngan laksa thailand

1 bungkus laksa direbus
600 gm ikan kembung direbus dan ditumbuk isinya
1 senduk kecil cili kering kisar
belacan
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
5 biji cili padi
1 in lengkuas
2 batang serai
Sedikit halia
Sedikit kunyit hidup
150 gm santan pekat
daun selasih / daun kemangi / sweet basil
bunga kantan
daun limau purut
asam keping secukupnyer
gula, garam perasa

kisar bawang besar, bawang putih,, kunyit, lengkuas, halia, serai dan cili padi
tak payah tumis, masukan semua dalam periuk bersama isi ikan dan santan dan panaskan menggelegak masukan asam keeping dan bahan perasa, masukan daun limau purut, bunga kantan dan daun selasih / kemangi / sweet basil

ulam-ulaman
timun, kacang panjang, tauge, bawang besar, daun selasih,, bunga kantan dan salad kobis dan hirisan limau nipis.

SUMBER: CIKGU KEMAS

1 comment:

Anonymous said...

aaar... mama nie buat org lapar la.. sedapnya laksa thailand....