Thursday, April 30, 2009
HONEY LEMON
Kolumpor!!!! mama kembali!!! (walau ko berdebu ko tetap ku windu)
Seminggu lebih mama di kampung sekarang mama telah berada di KL...perjalanan yg panjang dan cuaca panas terik, sedikit mempengaruhi, jadi untuk menyegarkan tubuh seperti biasa mama akan menghirup segelas dua honey lemon...mama harus sihat dan cergas utk menjalani rutin harian di KL yg penuh HURA-HURA ni...jalan jem, suasana sibuk dan berabuk kalau badan x kuat ...bleh buat kite separuh mengong :) ....eh! eh! melalut le plak ...ok jom kite minum dulu!!!! pastu tu mama nak citer sket2 yg mama taw pasal 'honey & lemon'
(mama x suka sebut 'MADU' sbb madu ade yg pahit)
CERITA TENTANG HONEY
Honey adalah makanan yg sgt berkhasiat, Alquran juga telah mengikhtirafnya sebagai “shifa” ia itu penyembuh penyakit, bahkan ia turut digelar Raja Ubat” kerana menyembuh pelbagi penyakit, mengandungi pelbagai vitamin, mineral,protein, antiseptic dan enzim yg meningkatkan ingatan dan kecerdasan mental seseorang. Honey juga mengandungi pelbgai zat galin yg penting, seperti kalsium, sulfur,fosforuszat besi, karbon, magnesium, potassium dan byk lg utk memupuk tenaga serta kesihatan fizikal & mental
Honey didapati berkesan utk merawat penyakit2 mental, di mana ia boleh menghindari kepenatan kerja otk seperti berfikir dan membaca.
CARA MENGGUNAKAN HONEY:
Batuk :
honey + limau nipis / lemon (diperah)
Menguatkan minda:
honey + kismis
Menguatkan tulang:
honey + susu anlene
Menyembuhkan luka dan melecur:
sapukan pada luka
Lelah dan sesak nafas:
honey + lobak putih (diparut dan diperah)
Pembersih muka:
putih telur + limau nipis (diperah) + honey
Pelembap muka:
honey + kobis
langsingkan badan:
honey + pati kunyit ( minum seminggu sekali)
Tenaga batin:
1 sudu honey + 3 biji lada hitam + 1 ulas bawang + kuning telur.
Wanita mengandung:
1 sudu teh honey 2 kali sehari
*Sumber bahteraubalams*
CERITA TENTANG LEMON
onghang dulu-dulu dipercayai menggunakan lemon untuk penyegar nafas dan memerahkan bibir …ish leceh jugak ye dok tenyeh hak masam-masam kat bibir …untung sungguh oghang sekarang nak lipstick warna apa? dan penyegar nafas berbagai2, senang sgt nak dapat,kat farmasi pun mende2 ni dok bersusun kat pintu masuk…
Dengan perubahan cuaca yang tidak menentu kita mudah diserang sakit seperti demam dan sakit kerongkong. Untuk mengurangkan rasa sakit dan sengal-sengal, lelah mahupun demam boleh amalkan minum air perahan lemon. kita juga boleh menjadikan air perahan lemon sebagai bahan kumuran untuk mengatasi rasa perit dan sakit kerongkong.
lagi satu, lemon juga boleh dijadikan bahan nyah toksik dan lemak. Sehari lepas banyak makan dan melantak, amalkan minum air jarang yg diperah dgn sebiji lemon. Lepas minum, saksikan hasilnya. Pasti cuci perut punyer.
Kita kawinkan honey dan lemon maka jadilah ia minuman yg sungguh berkhasiat...
udah2 le gi pekene teh tarik kedai mamak tu...amalkan makan minum yg berkhasiat, kekal langsing dan awet mude cam mama nih :) tapi guna honey yg tulin sajer...yg palsu tu nanti dapat kencing manis la pulok !!
Tuesday, April 28, 2009
KOLEKSI MAMA
Salah satu aktiviti mama apabila balik kampung ialah menyelongkar…...abis lemari dan gobok mama selongkar kot-kot terjumpa seketul berlian ke…. hehe :).. rupa-rupanye yg lebih berharga dari berlian yg mama jumpa.. yey! yey!! yezz !! sangat-sangat seronok....nak tahu apa yg mama jumpa ?..uol tengokla sendiri.....hek elehhhh !!! jumpa buku resepi pun kecoh giler ?.......ye lah,..mama ni ilang barang kemas tak kisah pun ...jangan ilang buku..lebih2 lg buku resepi…apa lagi yg lusuh dan antik camni..sangat mahal u :) buku2 sajelah harta mama yg ada, yg akan menjadi pusaka mama (tolak buku bank) untuk anak cucu kemudian hari... harta yg laen yilekk!!! pandai2 le carik sendiri....
ROJAK BUAH
Masa dalam perjalanan balik kampung, seronok singgah kat R&R terutama sebelah Perak..cammacam buah ada...terkezut beruk mama nengok buah mangga udang... sangat-sangat besar...baja ape yg dorang guna tak taw la harap2 yg halal la :)... ok, dah ada banyak buah, jom kite layan rojak ...petang2 camni sedap makan rojak...apa lagi ramai2, berebut2...
Selongkar lemari Maksu Hani...jumpa resepi kuah rojak ni, dia pun dah tak ingat mana dia dapat resepi ni...
bahan2nye:
1 botol kicap manis (kipas udang yg besar)
1 cawan sos tomato (cawan 250 ml)
1 cawan sos cili
2 sudu makan serbuk cili
1 1/2 cawan gula merah (masak dulu dgn sedikit air dan tapis)
1/2 cawan gula putih
1 botol petis/otak udang
sedikit garam
1/2 cawan bijan digoreng
1/2 cawan kacang tanah digoreng
caranya
Campur semua bahan masak dgn api perlahan hingga pekat, boleh campur sedikit tepung jagung yg telah dibancuh dgn sedikit air utk memekatkannya....kuah ni banyak jadi untuk disimpan lama bolehlah lah letakkan 1/4 sudu kecil sodium benzoate (bahan pengawit) tak nak letak pun takper....
sejukkan sebelum di gunakan ....selepas digaul buah2an taburkan lagi kacang dan bijan
Rojak dah siap jangan malu2 jemputlah makan....
Selongkar lemari Maksu Hani...jumpa resepi kuah rojak ni, dia pun dah tak ingat mana dia dapat resepi ni...
bahan2nye:
1 botol kicap manis (kipas udang yg besar)
1 cawan sos tomato (cawan 250 ml)
1 cawan sos cili
2 sudu makan serbuk cili
1 1/2 cawan gula merah (masak dulu dgn sedikit air dan tapis)
1/2 cawan gula putih
1 botol petis/otak udang
sedikit garam
1/2 cawan bijan digoreng
1/2 cawan kacang tanah digoreng
caranya
Campur semua bahan masak dgn api perlahan hingga pekat, boleh campur sedikit tepung jagung yg telah dibancuh dgn sedikit air utk memekatkannya....kuah ni banyak jadi untuk disimpan lama bolehlah lah letakkan 1/4 sudu kecil sodium benzoate (bahan pengawit) tak nak letak pun takper....
sejukkan sebelum di gunakan ....selepas digaul buah2an taburkan lagi kacang dan bijan
Rojak dah siap jangan malu2 jemputlah makan....
Monday, April 27, 2009
HIDANGAN TENGAHARI DI KAMPUNG
Hari ni mama masih di kampung (Aloq Setaq) ...mai tengok apa yang maksu hidangkan tengahari ni....mama tolong maksu memasak sket2 aja tp tolong makan banyakla juga...
Agar2 Santan
Sayur Campur
Ikan Bakar
Air Asam
Sambal Belacan
Petai Rebos (sajeje tunjuk besor2 usik baba yg x lalu makan kalau ade petai)
Botok-Botok ikan
Kerabu Sardin
Kerabu Sardin dan Botok2 Ikan adalah peberet mama :)
Agar2 Santan
Sayur Campur
Ikan Bakar
Air Asam
Sambal Belacan
Petai Rebos (sajeje tunjuk besor2 usik baba yg x lalu makan kalau ade petai)
Botok-Botok ikan
Kerabu Sardin
Kerabu Sardin dan Botok2 Ikan adalah peberet mama :)
Friday, April 24, 2009
SARAPAN DI KAMPUNG
Thursday, April 23, 2009
MI KUAH STAIL MAMA
hari ni rasa macam nak masak mi la pulok.....sebelum masak meh dekat sket, mama ade satu citer tentang mi, nak taw x ? tajuknyer " MEE VS MIHUN "..begini kisahnyer...
mihun sgt2 cemburukan mi. walau duduk berjiran dan rak sebelah menyebelah di pasaraya dorang tak pernah bertegur sapa, malah mihun sering mempersenda mi di depan umum " dasar sikuning gemuk, ingat oghang suke sgt ngan dia tu!!.." hari-hari berlalu namun mi tak pernah mengendahkan segala kerenah dan hinaan mihun sehinggalah suatu hari pekerja pasaraya mengalih rak mi ke tempat lain, mihun sangat-sangat gumbira kerana tidak lg melihat musuh tradisinyer. keesokkan harinye, rak baru diletakkan di sebelah mihun, ia itu rak spaghetti. mihun sangat2 marah dan dgn mengongnyer berteriak, " hoi! sikuning gemuk ! jangan ko fikir aku tak kenal engko walaupun selepas buat teknik rebonding "
sekian tima kasih
campak2 agak2 mama gunakan dalam kaedah untuk menyediakannyer ha...itula stail mama...tp para isteri solehah dan ibu2 mithali sekelian mama rasa kalian juge terror dalam bab campak-meyampak ini ...he he
bahan-bahannye
mi kuning
sayur kobis
sayur sawi
taugeh
kuahnyer
daging cincang dan tulang direbus empok
udang lg besar lg sedap lg banyak lagi lazat ...
nak campur ketam pun ok
nak tambah udang kering pun ok
cili kering dimesin dengan beberapa ulas bawang putih (jgn byk baunyer kuat)
sedikit cuka
tomato sos
garam dan gula
bawang goreng (sedap yg di goreng sendiri)
untuk memekatkannyer mama pilih kaedah apa yg ada
bleh guna, kentang @ keledek @ kacang dal @ kalu x der guna tepung jagung pun ok kot
cara-cara:
kopek kulit udang, kulit dan kepalanye dibersihkan ditos dan digoreng wangi dengan sedikit minyak pastu kisar, tapis ambil airnyer (ini namanyer stok udang)
tumis cili kisar hingga wangi..cam buat sambal tumis tu masukan cuka, garam dan gula
pastu curahkan sambal yg dah masak kedalam air rebusan daging dan tulang.
masukan stok udang pastu masukan ubi @ kacang dal ( rebus dulu) yg di lenyek atau di kisar, masukan bawang goreng dan tomato sos, didihkan dan rasa secukupnyer..baru masukan udang,
bahan hiasan : telor rebos , kentang rebos , tauhu goreng , daun bawang , daun sop,
cili merah , bawang goreng, rajin buat cucoq leh juga.
cara menghidang :
bila nak makan,masukan kuah kedalam kuali dan didihkan, pastu masukan mi juga sayur2an, hidang kan dalam mangkok besar dan tabur lah hiasan ngikut kesukaan kalau mama masak ade rasa manis sket...almaklumlah yg nak makan pong yg manis2 belake
mihun sgt2 cemburukan mi. walau duduk berjiran dan rak sebelah menyebelah di pasaraya dorang tak pernah bertegur sapa, malah mihun sering mempersenda mi di depan umum " dasar sikuning gemuk, ingat oghang suke sgt ngan dia tu!!.." hari-hari berlalu namun mi tak pernah mengendahkan segala kerenah dan hinaan mihun sehinggalah suatu hari pekerja pasaraya mengalih rak mi ke tempat lain, mihun sangat-sangat gumbira kerana tidak lg melihat musuh tradisinyer. keesokkan harinye, rak baru diletakkan di sebelah mihun, ia itu rak spaghetti. mihun sangat2 marah dan dgn mengongnyer berteriak, " hoi! sikuning gemuk ! jangan ko fikir aku tak kenal engko walaupun selepas buat teknik rebonding "
sekian tima kasih
campak2 agak2 mama gunakan dalam kaedah untuk menyediakannyer ha...itula stail mama...tp para isteri solehah dan ibu2 mithali sekelian mama rasa kalian juge terror dalam bab campak-meyampak ini ...he he
bahan-bahannye
mi kuning
sayur kobis
sayur sawi
taugeh
kuahnyer
daging cincang dan tulang direbus empok
udang lg besar lg sedap lg banyak lagi lazat ...
nak campur ketam pun ok
nak tambah udang kering pun ok
cili kering dimesin dengan beberapa ulas bawang putih (jgn byk baunyer kuat)
sedikit cuka
tomato sos
garam dan gula
bawang goreng (sedap yg di goreng sendiri)
untuk memekatkannyer mama pilih kaedah apa yg ada
bleh guna, kentang @ keledek @ kacang dal @ kalu x der guna tepung jagung pun ok kot
cara-cara:
kopek kulit udang, kulit dan kepalanye dibersihkan ditos dan digoreng wangi dengan sedikit minyak pastu kisar, tapis ambil airnyer (ini namanyer stok udang)
tumis cili kisar hingga wangi..cam buat sambal tumis tu masukan cuka, garam dan gula
pastu curahkan sambal yg dah masak kedalam air rebusan daging dan tulang.
masukan stok udang pastu masukan ubi @ kacang dal ( rebus dulu) yg di lenyek atau di kisar, masukan bawang goreng dan tomato sos, didihkan dan rasa secukupnyer..baru masukan udang,
bahan hiasan : telor rebos , kentang rebos , tauhu goreng , daun bawang , daun sop,
cili merah , bawang goreng, rajin buat cucoq leh juga.
cara menghidang :
bila nak makan,masukan kuah kedalam kuali dan didihkan, pastu masukan mi juga sayur2an, hidang kan dalam mangkok besar dan tabur lah hiasan ngikut kesukaan kalau mama masak ade rasa manis sket...almaklumlah yg nak makan pong yg manis2 belake
KEK LAPIS BISKUT SULTANA
udah menjadi tabiat manusia yg cantik dimake-upkan lg supaya lebih cantik, yg dah sedap ditambah lagi pelbagai perisa supaya lebih sedap...adat dunia... manusia tidak pernah puas dengan apa yang ada, begitulah nasib biskut sultana berubah 100% menjadi kek lapis la pulok !.....layan ajerlah :)
bahan-bahannya
250 gm butter
250 gm kaster
6 biji telor grade A
2 sudu besar susu pekat
2 sudu besar air
250 gm tepung gandum protin rendah
½ sudu kecil baking powder
1 sudu kecil pewarna hijau
600 gm biskut sultana
Cara-caranya
pukul butter dan gula hingga ringan dan gebu masukan telor satu persatu sambil dipukul tambah kan susu berselang tepung yang telah diayak bersama baking powder dan air
akhirnya masukan pewarna hijau.
Bahagikan adunan kepada 5 bahagian
gris acuan 10 in dengan butter alaskan kertas greaseproof
panaskan kukusan dan kukus selapis kek hingga masak angkat dan aturkan biskut sultana, lapiskan adunan tepung selapis lagi dan kukus hingga masak ulangi hingga adunan habis
biarkan kek sejuk dulu baru dikeluarkan dari acuan.
Wednesday, April 22, 2009
DAPAT HADIAH
Eeeee , syoknye dapat hadiah...tima kasih Belalang Dewa, susah-susah saje...tempah kat bakery mana ni...Chef Jun ? Chef Mat Gebu ? atau Chef Norz...chef2 yg femes giler tuh.... rupa kek ini macam kukenal...tp dimana ya...kene saman mampuih ako...
Ish mama sensorang aje kat umah ni...x larat nak abihkan ni...nampak gaya kena bagi-bagi kat jiran tetangga ...Belalang Dewa takkan tak tau mama sangat tak suke membazir...
lagi pun kek dah banyak kat umah mama... len kali mai rumah dulu tegok apa yg takder kalau bleh bagi la benda len, handbag ke hp ke gelang mas ke ..... cayang Belalang Dewa ekkekekek...
Ish mama sensorang aje kat umah ni...x larat nak abihkan ni...nampak gaya kena bagi-bagi kat jiran tetangga ...Belalang Dewa takkan tak tau mama sangat tak suke membazir...
lagi pun kek dah banyak kat umah mama... len kali mai rumah dulu tegok apa yg takder kalau bleh bagi la benda len, handbag ke hp ke gelang mas ke ..... cayang Belalang Dewa ekkekekek...
Tuesday, April 21, 2009
DAGING HITAM NASIK KANDAQ
ini kak ton MyR yang masak
ini yani MyR yang punyerrr
yang ini dimasak ruzalila80 (katanyer manis)
yang ini dimasak princess haryati
n3 kali ni, dari mama dok melangut x wat aper2, mama pong gi jalan2 kat MyR...dan ambik balik resepi yang mama sendiri antar,... x buruk siku kot!! dah lama mama tak masak lauk2 berdaging ni, konon2 nak kurangkan makan daging..alahai, lauk2 lain pun sama jugak..dah lama sangat mama tak masak...nak wat camner keadaan memaksa..(ye kerrrrr!!) tak cayer?? betul la...memang keadaan selalu memaksa mama makan kat luar...terpaksa namun senang ati... (alasan sangat2 munasabah taw) lagi satu dolu2 lepas masak... melantak jer takder nak ambil2 gambarnyer almaklumlah tepon mama dolu2mana ada kamera cam uol lani...kamera pong baru la ni ada yg digital, dolu2 seksa nak kena pi kedai gambaq jauh nun....uwaa!!! sob! sob! sob !sedeynyerrrrrrr...jadi oleh kerena gambar masakan ni mama tak der, mama pong pi carik merata-rata ...penat taw !!!..tak sangka akhirnyer jumpa, maka mama pong dengan selambe dan tak rasa bersalah sket pong jua dengan ala2 ganaz gitu..terus menukil..di blog princess haryati yg wangi harum semerbak penuh bungaan , yg dok jauh nun di Findland, juga mama jumpa kat blog ruzalila80 yg ayu jelite tu, dan ofkos la pic yg kak ton & yani antar kat MyR.......I am sorry!!! (gaya amir raja lawak) jangan mare!!!.. RESEPI MAMA PUNYER... pic uol punyer.. ok ler tu... kire seri 0-0...kire halal lah yer untuk sumer2 ...heh heh!....sonok sungguh wat keje nih...
*pics masakan diambil sepinggan-sepinggan dari blog princess haryati, blog ruzalila80 dan pic yg kak ton & yani antar kat MyR... muahhh!!!tenkiu 4kali, sekali untuk seorang....bukan shenang ini keleje manyakk shushah ma.. ...har ! har ! har!
jeng! jeng! jeng! inila resepinyer...
bahan2nyer
1 kg daging
30 biji cili kering
1 sudu serbuk jintan putih
1 in halia
10 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
10 biji bawang besar (banyaknyer guna yg kecik2 lah yer)
2 batang serai
2 tangkai daun kari
2 helai daun pandan
1/4 cawan tomato sup (kimball/heinz)
1/4 cawan kicap manis
1/2 cawan minyak masak
3 biji tomato dihiris
asam jawa, garam
sebiji @ 2 biji rempah tumis terdiri dr kulit kayu manis, bunga lawang,pelaga, cengkih
daun pudina kalau suka
Cara-cara daging potong 18
bawang kecil, bawang putih halia di kisar
bawang besar dikisar berasingan
cili direbus dan kisar dengan sedikit minyak. gaul daging dengan bahan kisar dan serbuk jintan putih, tinggalkan sedikit bawang besar untuk buat penumis
panaskan minyak, tumis bawang besar dengan rempah penumis, serai ketuk dan daun pandan masukan daging bersama bahan kisar lain dan kicap
apabila separuh masak masukan tomato buah, tomato sop dan daun kari
kecilkan api biar mereneh hingga daging empuk
apabila hampir masak masukan asam jawa , garam dan daun pudina
ha....ini la daging hitam nasik kandaq :)
tak ketinggalan juga mama letak komen dari siti75 kat MyR:
salam, saya ahli baru.dah cuba resepi ni utk lunch.mmg terangkat.ank 2 sampai jilat pinggan.selalu buat daging kicap je.x sempat ambil gambar dah licin.
*yer ker siti75..sukernyer...mama!!!...mama bukan perasan...memang itulah yang dilaporkan siti75...jangan nyampas..mama kopipes aje...apa-apa pun sekali lagi mama ucapkan ribuan tima kashih untuk sumer2.. mama sayang uol sumerrr...rajin2lah masak wahai isteri2 solehah dan ibu2 mithali...:muahhhh!!!.... ish lapaq la pulok, lepas ni ingat cheq nak pi restoran pelita pekena nasik kandaq...jom!!!...meh la ikut...jum mama banjer...:)
ini yani MyR yang punyerrr
yang ini dimasak ruzalila80 (katanyer manis)
yang ini dimasak princess haryati
n3 kali ni, dari mama dok melangut x wat aper2, mama pong gi jalan2 kat MyR...dan ambik balik resepi yang mama sendiri antar,... x buruk siku kot!! dah lama mama tak masak lauk2 berdaging ni, konon2 nak kurangkan makan daging..alahai, lauk2 lain pun sama jugak..dah lama sangat mama tak masak...nak wat camner keadaan memaksa..(ye kerrrrr!!) tak cayer?? betul la...memang keadaan selalu memaksa mama makan kat luar...terpaksa namun senang ati... (alasan sangat2 munasabah taw) lagi satu dolu2 lepas masak... melantak jer takder nak ambil2 gambarnyer almaklumlah tepon mama dolu2mana ada kamera cam uol lani...kamera pong baru la ni ada yg digital, dolu2 seksa nak kena pi kedai gambaq jauh nun....uwaa!!! sob! sob! sob !sedeynyerrrrrrr...jadi oleh kerena gambar masakan ni mama tak der, mama pong pi carik merata-rata ...penat taw !!!..tak sangka akhirnyer jumpa, maka mama pong dengan selambe dan tak rasa bersalah sket pong jua dengan ala2 ganaz gitu..terus menukil..di blog princess haryati yg wangi harum semerbak penuh bungaan , yg dok jauh nun di Findland, juga mama jumpa kat blog ruzalila80 yg ayu jelite tu, dan ofkos la pic yg kak ton & yani antar kat MyR.......I am sorry!!! (gaya amir raja lawak) jangan mare!!!.. RESEPI MAMA PUNYER... pic uol punyer.. ok ler tu... kire seri 0-0...kire halal lah yer untuk sumer2 ...heh heh!....sonok sungguh wat keje nih...
*pics masakan diambil sepinggan-sepinggan dari blog princess haryati, blog ruzalila80 dan pic yg kak ton & yani antar kat MyR... muahhh!!!tenkiu 4kali, sekali untuk seorang....bukan shenang ini keleje manyakk shushah ma.. ...har ! har ! har!
jeng! jeng! jeng! inila resepinyer...
bahan2nyer
1 kg daging
30 biji cili kering
1 sudu serbuk jintan putih
1 in halia
10 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
10 biji bawang besar (banyaknyer guna yg kecik2 lah yer)
2 batang serai
2 tangkai daun kari
2 helai daun pandan
1/4 cawan tomato sup (kimball/heinz)
1/4 cawan kicap manis
1/2 cawan minyak masak
3 biji tomato dihiris
asam jawa, garam
sebiji @ 2 biji rempah tumis terdiri dr kulit kayu manis, bunga lawang,pelaga, cengkih
daun pudina kalau suka
Cara-cara daging potong 18
bawang kecil, bawang putih halia di kisar
bawang besar dikisar berasingan
cili direbus dan kisar dengan sedikit minyak. gaul daging dengan bahan kisar dan serbuk jintan putih, tinggalkan sedikit bawang besar untuk buat penumis
panaskan minyak, tumis bawang besar dengan rempah penumis, serai ketuk dan daun pandan masukan daging bersama bahan kisar lain dan kicap
apabila separuh masak masukan tomato buah, tomato sop dan daun kari
kecilkan api biar mereneh hingga daging empuk
apabila hampir masak masukan asam jawa , garam dan daun pudina
ha....ini la daging hitam nasik kandaq :)
tak ketinggalan juga mama letak komen dari siti75 kat MyR:
salam, saya ahli baru.dah cuba resepi ni utk lunch.mmg terangkat.ank 2 sampai jilat pinggan.selalu buat daging kicap je.x sempat ambil gambar dah licin.
*yer ker siti75..sukernyer...mama!!!...mama bukan perasan...memang itulah yang dilaporkan siti75...jangan nyampas..mama kopipes aje...apa-apa pun sekali lagi mama ucapkan ribuan tima kashih untuk sumer2.. mama sayang uol sumerrr...rajin2lah masak wahai isteri2 solehah dan ibu2 mithali...:muahhhh!!!.... ish lapaq la pulok, lepas ni ingat cheq nak pi restoran pelita pekena nasik kandaq...jom!!!...meh la ikut...jum mama banjer...:)
LOMPANG BERLAUK
n3 kali ni mama masukkan resepi lompang berlauk yang mama hantarkan kat MyR...lama sangat dah..kue ni alternatif kepada yang tak suka kue manis atau kue bergoreng...
bagi tekak mama rasanyer ok jugakla...pada yg tak suka udang kering leh tukar dengan udang hidup atau daging....suka ati lah atas selera masing-masing...
resepi pun mama kopipes dari yg mama punyer sendiri kat MyR
Bahan-bahan ( lebih dari 2o biji lompang kecil )
150 gram tepung beras
50 gram tepung jagung
300 ml santan
400 ml air
200 gram keladi yg. dah bersih dan dikiubkan
segenggam udang kering
sebiji bawang besar
sedikit daun sop, daun bawang bawang goreng, dan cili merah
sos cili secukupnya
Cara-cara bancuh tepung2 dengan santan dan air dan ditapis
ubi keladi kiub di celur separuh masak
kisar udang kering dan bawang besar kemudian di tumis hingga wangi
daun sop, daun bawang dan cili di hiris halus
masak sebentar bancuhan tepung agak2 hingga naik wap masukan ramuan udang kering yg ditumis
masukan sedikit bahan2 yg dihiris tadi, lebihan nya untuk ditabur sebagai hiasan
acuan lompang dipanaskan dulu, dan kukus lebih kurang 20 minit kalau takder acuan lompang boleh guna loyang biasa
sejukkan baru dikeluarkan dari acuan, letakkan sos cili dan tabur lah daun bawang daun sop dan bawang goreng
Monday, April 20, 2009
JALAN-JALAN CARI MAKAN
jalan punyer jalan di ari ahad yg indah ini, sampai mama sesat ke Jopun sana...:)
nyammi !! nyammi !! nyammm !!
bang ! kasi gareng sket taw
sangat sedap apa lagi dimasak oleh abang yg encem ni :)
pandainyer masakkkk!! uuuwaaaa !!!! baba rebos teloq pun x taw:(
ni kolestrol tinggi ni :(
yang ini berkhasiat :)
teh jopun ni mama punyer..pilih sbb bleh refill pree...:)
nyammi !! nyammi !! nyammm !!
bang ! kasi gareng sket taw
sangat sedap apa lagi dimasak oleh abang yg encem ni :)
pandainyer masakkkk!! uuuwaaaa !!!! baba rebos teloq pun x taw:(
ni kolestrol tinggi ni :(
yang ini berkhasiat :)
teh jopun ni mama punyer..pilih sbb bleh refill pree...:)
OMEGA3
MAMA INGIN BERKONGSI INFO TENTANG KHASIAT OMEGA3
Jika ingin pintar, banyak-banyaklah makan ikan. Demikian nasihat yang kerap terdengar dengan mengambil contoh oghang Jepun yang terkenal dengan ide-ide briliannya dalam pengembangan teknologi dan diakui dunia. Tetapi, mengapa harus ikan?
Ternyata itu semua berkat kandungan asam lemak omega-3 yang tinggi di dalam tubuh ikan. Kandungan tersebut berperanan besar dalam proses tumbuh kembang otak janin, sehingga tak heran jika ibu hamil dianjurkan untuk mengambil sumber makanan omega-3 sejak awal kandungan omega-3 ini pun masih terus diperlukan selama pengembangan otak pada usia lima tahun pertama.
Tak jauh berbeda untuk yg dewasa, omega-3 berperanan menjaga otak, susunan saraf pusat dan saraf tulang belakang, yang sebagian besar terdiri dari asam lemak tak tepu (fatty acid) ini. Menurunnya fungsi otak atau hilangnya daya ingat di usia pertengahan merupakan salah satu akibat kurangnya kandungan tersebut dalam tubuh.
Hasil kajian menunjukkan omega3 dapat meringankan mood yg sering bertukar (moody) dan mengurangkan kesedihan.
Bukan hanya itu, mengambil makanan yang mengandung omega-3 tinggi seperti halnya ikan pun bermanfaat untuk membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh serta mengurangi penyumbatan pembuluh darah yang kerap menjadi penyebab serangan jantung.
Sumber: IMC
**IKAN KELI ATAU IKAN LELE ATAU CATFISH IALAH IKAN YANG TERKAYA DENGAN PROTIN DAN OMEGA3**
Jika ingin pintar, banyak-banyaklah makan ikan. Demikian nasihat yang kerap terdengar dengan mengambil contoh oghang Jepun yang terkenal dengan ide-ide briliannya dalam pengembangan teknologi dan diakui dunia. Tetapi, mengapa harus ikan?
Ternyata itu semua berkat kandungan asam lemak omega-3 yang tinggi di dalam tubuh ikan. Kandungan tersebut berperanan besar dalam proses tumbuh kembang otak janin, sehingga tak heran jika ibu hamil dianjurkan untuk mengambil sumber makanan omega-3 sejak awal kandungan omega-3 ini pun masih terus diperlukan selama pengembangan otak pada usia lima tahun pertama.
Tak jauh berbeda untuk yg dewasa, omega-3 berperanan menjaga otak, susunan saraf pusat dan saraf tulang belakang, yang sebagian besar terdiri dari asam lemak tak tepu (fatty acid) ini. Menurunnya fungsi otak atau hilangnya daya ingat di usia pertengahan merupakan salah satu akibat kurangnya kandungan tersebut dalam tubuh.
Hasil kajian menunjukkan omega3 dapat meringankan mood yg sering bertukar (moody) dan mengurangkan kesedihan.
Bukan hanya itu, mengambil makanan yang mengandung omega-3 tinggi seperti halnya ikan pun bermanfaat untuk membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh serta mengurangi penyumbatan pembuluh darah yang kerap menjadi penyebab serangan jantung.
Sumber: IMC
**IKAN KELI ATAU IKAN LELE ATAU CATFISH IALAH IKAN YANG TERKAYA DENGAN PROTIN DAN OMEGA3**
MASAK LOMAK CILI API KELI SALAI
Selain sedap dimasak bercili, ikan keli sangat sedap disalai dan dimasak lomak …sangat sedap utk tekak mama la…masak lomak ni leh digandingkan ngan sayo yg. empunyer diri suke lah….pucuk ubi ke, mangga muda, bacang muda ,belimbing buluh atau leh letak kacang kelisa/kacang botor cam mama buat nih… .ok..meh kite masak…… masak lomak …
Bahan2nyer:
1 kg ikan keli disalai…(di pasar tani kadang2 ada jual keli yg dah disalai) santan sepekat yang dikehendaki ,cili padi sepedas-pedas yang anda sanggup, kunyit idup, sebijik bacang muda, secekak kacang boto, 5 sudu jus limau nipis@limau kasturi
Cara memasak:
kisar cili ngan kunyit, masak ngan santan hingga didih masukan ikan dan sayo2, kacau selalu kalau tak santan pecah minyak..x shantek la! Pastu masukkan garam dan jus limau kasturi.
* pesanan ikhlas mama pd menantu2 mithali …kuah masak lomak ni jangan bagi mak mertua yg berdarah tinggi makan….nak bagi jugak bagi isi ikan jer…dan awk makan kuahnyer ..hua huar huar!!
Sunday, April 19, 2009
RENDANG PALEMBANG (1)
masa jamuan kat opis, ada kawan bawak rendang nih, hitam manis jer rupanyer…menarik perhatian mama, rasa sedaplah pula,... rasa sesuai jer ngan tekak mama ni,maka dengan tak malunyer mama pun apa lg. bawa kertas dan pen mengendeng2 la resepinye….rupa-rupanyer rendang tu resepi mak mertuanye…oghang mesia taw…bukan oghang palembang….rendang ni manis2 skit rasa nyer sebab kiter guna kicap lemak manis….yang tak suker manis “I am sorry!!!!”
takder sukatan yang tepat lebih kurang ajelah ye…
1kg daging guna daging lembut
cili kering atau cili merah secukup tahap kepedasan anda
bawang merah lagi banyak lagi sedap kuah akan pekat
bawang putih 5 ulas cukup kot
halia pun agak2 la
½ botol kicap lemak manis
santan secukup lemak
daun kari
garam tak payah letak, cukuplah ngan masin kicap tu
cili, bawang2 dan halia dikisar lalu digaul dengan daging bersama kicap dan daun kari….perap ½ jm ke atau sejam ke…agak2 la....pastu tumis bahan2 yang diperap…. masak hingga daging empuk baru masukkan santan masak lagi hingga pekat kuahnyer.
CHOCOLATE MOIST CAKE
Saturday, April 18, 2009
PUDING KARAMEL
Hari ni kiter layan puding karamel:( diet tangguh dulu )
resepi mama senang je
1/2 cawan gula dijadikan karamel (jaga- warna gelap puding cantik tp agak pahit)
1/2 tin susu cair
1/2 tin susu pekat
1 tin telor (pecahkan telor sukat dalam tin susu tu)
1 tin air
kalau suka keras letak 1 sudu tepung kastard
2 sudu essen vanilla
cara2 nak buatnyer
Kecuali karamel kacau sebati bahan2 di atas dan tapis dalam loyang berisi karamel nak kukus boleh nak bakar pun boleh, kalau nak bakar letakkan loyang dalam loyang yang lebih besar dan berisi air.
Nak lebih sedap layan ngan fruit cocktail yummi! yummi!
SUP PEMBAKAR LEMAK
tak mo la jadik camni...tak mo!....tak mo!....tak moooooooohhh!!!!
sesungguhnyer mama dolu-dolu ramping, kiut miut., comel lotte...x cayer tanya baba...tetapi skang ni rasa nak nanges berguling-guling tengok cermin...segala2nyer terlebih sudahhhhhh!
bukan salah mama,...baba yg. salah...sapa suh tiap tengah malam bute angkut mama gi pekena sup mamak...dok pekena roti canai telo ngan teh tarik gelas besar..pastu asyik dok ajak mama gi baskin robin pekena eskem butter pecan...dan satu lg., salah besar baba selalu makan x abis, mama yg. x suke membazir ni jugak yg abiskan...kan owang cakap makan tengah malam tu tak elok..baba memang tak nak dengar cakap owang..skang sapa yg susah? baba jugakkan?
skang semangat mama tersangatlah kuat nak kurangkan kat mana2 yg. terlebih tuh... berkobar-kobar tahap maksima, apalagi setelah ader melaun sorang tu dengan siot-nye bagi mama pantun 2 kerat camni...."telor masak lemak, sekilo daging, 3 kilo lemak huhhh!...perli le tuh ...kuang ajau tul...nak berjoging keliling tasik tuh...bukan mama tak nak...stakat 4 round tu sket punyer hal la...tp mama pikir...dok elok2 sambil mentelaah buku resepi yg. mama baru beli...wat per gi carik penat....maka mama pun menjelajah mencari program pengurangan kelebihan2 yg ada pada mama nih...rasa nyer program yg. mama jumpa di blog mbak irma ni paling sesuai kot...mama akan mulakan minggu ni juga sempena baba tengah tak der kat umah (sebulan gi outstesen) sup yg. nak kena makan tu pun cam sedap jerk apakata adik2 kakak2 abang2 yg seacuan ngan mama cuba, nak tak? kata owang blum cuba blum taw...ntah2 serasi...meh le sama-sama kite cuba...kalaulah usaha ini menjadi,... baba tentu terkezut terlopong tengok mama nanti...hari baba balik nanti ingat nak pakai kebaya nyonya bersulam yg mama tk penah pakai tu(terbeli saiz kecik sket) ....jangan baba tak kenal mama lg. udah ler....ekkekek...
DIET PEMBAKARAN LEMAK
Untuk yang ingin menghilangkan berat badan dalam waktu singkat. Diet ini diberikan oleh salah satu Rumah Sakit di Maryland USA untuk para pasien jantung yang perlu menurunkan berat badan dengan cepat sebelum dioperasi.
Program 7 hari ini digunakan sekerap mungkin sesuai keperluan. Jika diamalkan secara tepat dan dijalankan secara penuh program ini akan membersihkan sistem metabolisme yang akan membantu ketahanan tubuh dan memberikan tubuh yang segar yang sebelumnya tidak dirasakan.Hanya dalam jangka waktu beberapa hari, anda akan merasakan tubuh anda akan menjadi lebih ringan sekurang-kurangnya 10 pounds (+/- 4 kg) dan bahkan
mungkin hingga 17 pound (7.5 kg) serta memiliki lebih tenaga
Teruskan program ini selama anda inginkan dan rasakan perbezaannya.
Program ini adalah diet pembakaran lemak dan rahasianya adalah bahwa anda akan membakar kalori lebih banyak dari pada kalori yang anda ambil. Ini akan membersihkan sistem pengolahan dalam tubuh dan memberikan kesegaran..
Karena perbedaan sistem pencernaan masing-masing , program ini akan memberikan efek yang berbeda - beda bagi tiap orang. Sesudah 3 hari menjalani program maka anda akan merasakan kesegaran dan memiliki energi lebih besar dari sebelum anda mengikuti program ini. *JIKA ANDA TIDAK SEKALI-KALI MELANGGAR* . Setelah beberapa hari mengikuti program ini,anda akan merasakan perubahan signifikan terhadap kantung perut anda Walau anda masih boleh minum kopi hitam tanpa pemanis atau gula, anda pasti merasakan setelah 3 hari mengikuti program ini keperluan anda terhadap kafein tiada lagi.
*SAMA SEKALI TIDAK BOLEH DIAMBIL SELAMA PROGRAM*:
1. ROTI / NASI
2. MINUMAN BERALKOHOL
3. MINUMAN BERGAS (COKE, SPRITE, GREEN SAND, AIR SODA, dsb)
4. MINUMAN DIET (DIET COKE dll)
5. MAKANAN GORENGAN
6. GARAM DAN DAN BAHAN PERASA
*YANG BOLEH DIAMBIL:*
1. AIR PUTIH
2. KOPI HITAM TANPA PEMANIS/GULA
3. TEH TANPA PEMANIS/GULA
4. CRANBERRY JUICE
5. SUSU RENDAH KALORI > HANYA PADA HARI YANG DITETAPKAN
Sup pembakar lemak dapat diambil setiap saat ketika merasa lapar, makanlah
sebanyak yang diinginkan dan sesering yang dimaui, Sup ini tidak menambah
kalori dalam tubuh sama sekali. Makanlah sebanyak yang anda inginkan.
*Semakin banyak Sup ini anda mkani semakin besar lemak anda yang terbakar*.
Anda juga dapat memakan ayam yang direbus atau dipanggang (tanpa kulit)
menggantikan daging keharusan mengmbil obat-obatan selama masa diet tidak akan mengganggu program ini sendiri. Jika anda lebih menyukai ikan dibandingkan daging, anda dapat menukar menu daging dengan ikan.
*SUP PEMBAKAR LEMAK*
*BAHAN DASAR (satu resepi) :*
3-6 BAWANG BESAR BOMBAY
6 BUAH TOMATO SEGAR
1 BUNGA KOBIS
2 BUAH LADA CAPSICUM HIJAU
AIR
*CARA MEMBUAT :*
Potong sayuran keci-kecil dan masukkan air, rebus selama 10 menit atau
sampai empuk.
*Makanlah sup ini tiap anda merasa lapar sejumlah yang anda inginkan dan tiap saat dalam sehari. Sup ini tidak akan menambah kalori dalam tubuh anda*
.
*HARI - I*
Makanlah segala jenis buah KECUALI PISANG. Tembikai memiliki kandungan
rendah kalori dibandingkan dengan buah-buahan lainnya. Makanlah hanya
*sup pembakar lemak (satu resepi)* dan buah-buahan sepanjang *hari - 1* ini.
Untuk minuman boleh diambil teh tanpa gula, cranberry juice dan air putih.
*HARI - 2*
Makanlah segala jenis sayuran, baik mentah ataupun yang direbus sesuai
selera. Upayakan makan sayuran hijau dan hindari sayuran berbiji seperti
kacang panjang, buncis maupun jagung. Makanlah sayuran tersebut bersama
*sup pembakar lemak (satu resepi)* diatas. Pada saat makan malam sebagai
penghargaan terhadap komitmen anda sendiri, manjakan diri anda dengan
kentang rebus. Makanlah sup pembakar lemak dan jangan mbil buah
sama sekali *hari - 2* ini.
*HARI -3*
Kombinasikan makanan hari -1 dan hari -2 dihari ke -3 ini, makanlah
*sup pembakar lemak (satu resep)* , buah-buahan dan sayur-sayuran.
*JIKA ANDA MENGIKUTI PROGRAM HARI KE 1 SAMPAI DENGAN HARI KE 3 TANPA MELANGGAR SEDIKITPUN, PADA HARI KE 4 ANDA SEMESTINYA TELAH KEHILANGAN
+/- 3 KG*.
*HARI - 4*
Makanlah hanya pisang dan susu rendah kalori (skimmed milk). Makanlah hingga 8 biji pisang dan minumlah skimmed milk sebanyak yang anda inginkan. Kedua jenis makanan dan minuman tersebut mengandung karbohidrat dan kalori yang anda perlukan dan menggantikan keperluan rasa manis setelah 3 hari pertama program. *Sup pembakar lemak (setengah resepi)* tetap anda ambil sepanjang hari.
*HARI - 5*
Makanlah daging dengan tomato, anda boleh memakan ikan (daging hingga 0,25 kg) tetapi boleh diganti dengan ayam panggang atau ikan rebus dan tomato segar sebanyak 6 biji sepanjang hari. Minum sekurangnya 8 gelas air putih hari ini untuk membersihkan tubuh dari uric acid. Makanlah *sup pembakar (setengah resepi)*.
*HARI - 6*
Makanlah ikan (daging - seperti hari ke 5) dan sayuran. Ambil sesuai keinginan. Anda bahkan dapat makan 2 - 3 steak hari ini TANPA KENTANG. Pastikan *sup pembakar lemak (setengah resepi)* anda ambil hari ini.
*HARI - 7*
Nasi beras merah, juice buah tanpa pemanis dan sayuran menjadi makanan anda sehari ini beserta *sup pembakar lemak (sup pembakar lemak)*. *PADA HARI KE 7 SEMESTINYA ANDA TELAH KEHILANGAN +/- 6 KG. JIKA PRESTASI INI TELAH TERCAPAI HENTIKAN PROGRAM UNTUK JANGKA WAKTU 1-2 MINGGU DAN KEMBALILAH MENJALANI PROGRAM HINGGA BERAT BADAN IDEAL ANDA SUDAH TERCAPAI.*
BOYA DARAT
TAPAI PULUT
Oghe Klate panggil go ni tape beghah...tp bila digelar seseorang tu tapai beras maka ia bermaksud orang tu bingai@sengal@ngok sket....maklum lah kena peram...
Kuih tradisional ni harum manis kalau dibungkus ngan daun getah ...jadi x jadi bergantung pada raginyer kot...pantang larangnyer ada kalau nak wat tapai nih, gitulah, ginilah...tp. mama x der nak pantang larang pun...pantang jumpa ade lar...:)
Lebih kureng camnilah nak buatnyer:
1 kg beras pulut
1/2 biji ragi
1 cwn air
beberapa helai daun getah
Cara-cara rendam beras pulut sekurang2nyer 4 jam.
kukus beras pulut tadi. kemudian sejukkan, ragi dihancurkan mama guna penapis santan tenyeh2 ragi tu...serbuk ragi tu terus tabur ke atas pulut dan renjiskan air tadi , gaul sehingga rata atau sebati, masukan pulut ke dalam daun getah dan sematkan dengan menggunakan lidi atau steplerkan saja.(blh juga dimasukkan ke dalam bekas kecil jika tak pandai nk bungkus gdn daun pisang)
peramkan dalam masa satu malam atau lebih.