Tuesday, April 28, 2009

ROJAK BUAH

Masa dalam perjalanan balik kampung, seronok singgah kat R&R terutama sebelah Perak..cammacam buah ada...terkezut beruk mama nengok buah mangga udang... sangat-sangat besar...baja ape yg dorang guna tak taw la harap2 yg halal la :)... ok, dah ada banyak buah, jom kite layan rojak ...petang2 camni sedap makan rojak...apa lagi ramai2, berebut2...


Selongkar lemari Maksu Hani...jumpa resepi kuah rojak ni, dia pun dah tak ingat mana dia dapat resepi ni...

bahan2nye:

1 botol kicap manis (kipas udang yg besar)
1 cawan sos tomato (cawan 250 ml)
1 cawan sos cili
2 sudu makan serbuk cili
1 1/2 cawan gula merah (masak dulu dgn sedikit air dan tapis)
1/2 cawan gula putih
1 botol petis/otak udang
sedikit garam
1/2 cawan bijan digoreng
1/2 cawan kacang tanah digoreng

caranya

Campur semua bahan masak dgn api perlahan hingga pekat, boleh campur sedikit tepung jagung yg telah dibancuh dgn sedikit air utk memekatkannya....kuah ni banyak jadi untuk disimpan lama bolehlah lah letakkan 1/4 sudu kecil sodium benzoate (bahan pengawit) tak nak letak pun takper....
sejukkan sebelum di gunakan ....selepas digaul buah2an taburkan lagi kacang dan bijan

Rojak dah siap jangan malu2 jemputlah makan....

No comments:

Post a Comment