Tuesday, April 21, 2009

DAGING HITAM NASIK KANDAQ

ini kak ton MyR yang masak

ini yani MyR yang punyerrr

yang ini dimasak ruzalila80 (katanyer manis)

yang ini dimasak princess haryati

n3 kali ni, dari mama dok melangut x wat aper2, mama pong gi jalan2 kat MyR...dan ambik balik resepi yang mama sendiri antar,... x buruk siku kot!! dah lama mama tak masak lauk2 berdaging ni, konon2 nak kurangkan makan daging..alahai, lauk2 lain pun sama jugak..dah lama sangat mama tak masak...nak wat camner keadaan memaksa..(ye kerrrrr!!) tak cayer?? betul la...memang keadaan selalu memaksa mama makan kat luar...terpaksa namun senang ati... (alasan sangat2 munasabah taw) lagi satu dolu2 lepas masak... melantak jer takder nak ambil2 gambarnyer almaklumlah tepon mama dolu2mana ada kamera cam uol lani...kamera pong baru la ni ada yg digital, dolu2 seksa nak kena pi kedai gambaq jauh nun....uwaa!!! sob! sob! sob !sedeynyerrrrrrr...jadi oleh kerena gambar masakan ni mama tak der, mama pong pi carik merata-rata ...penat taw !!!..tak sangka akhirnyer jumpa, maka mama pong dengan selambe dan tak rasa bersalah sket pong jua dengan ala2 ganaz gitu..terus menukil..di blog princess haryati yg wangi harum semerbak penuh bungaan , yg dok jauh nun di Findland, juga mama jumpa kat blog ruzalila80 yg ayu jelite tu, dan ofkos la pic yg kak ton & yani antar kat MyR.......I am sorry!!! (gaya amir raja lawak) jangan mare!!!.. RESEPI MAMA PUNYER... pic uol punyer.. ok ler tu... kire seri 0-0...kire halal lah yer untuk sumer2 ...heh heh!....sonok sungguh wat keje nih...
*pics masakan diambil sepinggan-sepinggan dari blog princess haryati, blog ruzalila80 dan pic yg kak ton & yani antar kat MyR... muahhh!!!tenkiu 4kali, sekali untuk seorang....bukan shenang ini keleje manyakk shushah ma.. ...har ! har ! har!

jeng! jeng! jeng! inila resepinyer...

bahan2nyer
1 kg daging
30 biji cili kering
1 sudu serbuk jintan putih
1 in halia
10 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
10 biji bawang besar (banyaknyer guna yg kecik2 lah yer)
2 batang serai
2 tangkai daun kari
2 helai daun pandan
1/4 cawan tomato sup (kimball/heinz)
1/4 cawan kicap manis
1/2 cawan minyak masak
3 biji tomato dihiris
asam jawa, garam
sebiji @ 2 biji rempah tumis terdiri dr kulit kayu manis, bunga lawang,pelaga, cengkih
daun pudina kalau suka

Cara-cara daging potong 18
bawang kecil, bawang putih halia di kisar
bawang besar dikisar berasingan
cili direbus dan kisar dengan sedikit minyak. gaul daging dengan bahan kisar dan serbuk jintan putih, tinggalkan sedikit bawang besar untuk buat penumis
panaskan minyak, tumis bawang besar dengan rempah penumis, serai ketuk dan daun pandan masukan daging bersama bahan kisar lain dan kicap
apabila separuh masak masukan tomato buah, tomato sop dan daun kari
kecilkan api biar mereneh hingga daging empuk
apabila hampir masak masukan asam jawa , garam dan daun pudina
ha....ini la daging hitam nasik kandaq :)

tak ketinggalan juga mama letak komen dari siti75 kat MyR:

salam, saya ahli baru.dah cuba resepi ni utk lunch.mmg terangkat.ank 2 sampai jilat pinggan.selalu buat daging kicap je.x sempat ambil gambar dah licin.

*yer ker siti75..sukernyer...mama!!!...mama bukan perasan...memang itulah yang dilaporkan siti75...jangan nyampas..mama kopipes aje...apa-apa pun sekali lagi mama ucapkan ribuan tima kashih untuk sumer2.. mama sayang uol sumerrr...rajin2lah masak wahai isteri2 solehah dan ibu2 mithali...:muahhhh!!!.... ish lapaq la pulok, lepas ni ingat cheq nak pi restoran pelita pekena nasik kandaq...jom!!!...meh la ikut...jum mama banjer...:)

No comments:

Post a Comment