Saturday, April 18, 2009

TAPAI PULUT


Oghe Klate panggil go ni tape beghah...tp bila digelar seseorang tu tapai beras maka ia bermaksud orang tu bingai@sengal@ngok sket....maklum lah kena peram...
Kuih tradisional ni harum manis kalau dibungkus ngan daun getah ...jadi x jadi bergantung pada raginyer kot...pantang larangnyer ada kalau nak wat tapai nih, gitulah, ginilah...tp. mama x der nak pantang larang pun...pantang jumpa ade lar...:)
Lebih kureng camnilah nak buatnyer:

1 kg beras pulut
1/2 biji ragi
1 cwn air
beberapa helai daun getah
Cara-cara rendam beras pulut sekurang2nyer 4 jam.
kukus beras pulut tadi. kemudian sejukkan, ragi dihancurkan mama guna penapis santan tenyeh2 ragi tu...serbuk ragi tu terus tabur ke atas pulut dan renjiskan air tadi , gaul sehingga rata atau sebati, masukan pulut ke dalam daun getah dan sematkan dengan menggunakan lidi atau steplerkan saja.(blh juga dimasukkan ke dalam bekas kecil jika tak pandai nk bungkus gdn daun pisang)
peramkan dalam masa satu malam atau lebih.

No comments:

Post a Comment