Thursday, April 23, 2009

MI KUAH STAIL MAMA

hari ni rasa macam nak masak mi la pulok.....sebelum masak meh dekat sket, mama ade satu citer tentang mi, nak taw x ? tajuknyer " MEE VS MIHUN "..begini kisahnyer...
mihun sgt2 cemburukan mi. walau duduk berjiran dan rak sebelah menyebelah di pasaraya dorang tak pernah bertegur sapa, malah mihun sering mempersenda mi di depan umum " dasar sikuning gemuk, ingat oghang suke sgt ngan dia tu!!.." hari-hari berlalu namun mi tak pernah mengendahkan segala kerenah dan hinaan mihun sehinggalah suatu hari pekerja pasaraya mengalih rak mi ke tempat lain, mihun sangat-sangat gumbira kerana tidak lg melihat musuh tradisinyer. keesokkan harinye, rak baru diletakkan di sebelah mihun, ia itu rak spaghetti. mihun sangat2 marah dan dgn mengongnyer berteriak, " hoi! sikuning gemuk ! jangan ko fikir aku tak kenal engko walaupun selepas buat teknik rebonding "
sekian tima kasih

campak2 agak2 mama gunakan dalam kaedah untuk menyediakannyer ha...itula stail mama...tp para isteri solehah dan ibu2 mithali sekelian mama rasa kalian juge terror dalam bab campak-meyampak ini ...he he

bahan-bahannye

mi kuning
sayur kobis
sayur sawi
taugeh

kuahnyer
daging cincang dan tulang direbus empok
udang lg besar lg sedap lg banyak lagi lazat ...
nak campur ketam pun ok
nak tambah udang kering pun ok
cili kering dimesin dengan beberapa ulas bawang putih (jgn byk baunyer kuat)
sedikit cuka
tomato sos
garam dan gula
bawang goreng (sedap yg di goreng sendiri)
untuk memekatkannyer mama pilih kaedah apa yg ada
bleh guna, kentang @ keledek @ kacang dal @ kalu x der guna tepung jagung pun ok kot

cara-cara:

kopek kulit udang, kulit dan kepalanye dibersihkan ditos dan digoreng wangi dengan sedikit minyak pastu kisar, tapis ambil airnyer (ini namanyer stok udang)
tumis cili kisar hingga wangi..cam buat sambal tumis tu masukan cuka, garam dan gula
pastu curahkan sambal yg dah masak kedalam air rebusan daging dan tulang.
masukan stok udang pastu masukan ubi @ kacang dal ( rebus dulu) yg di lenyek atau di kisar, masukan bawang goreng dan tomato sos, didihkan dan rasa secukupnyer..baru masukan udang,

bahan hiasan : telor rebos , kentang rebos , tauhu goreng , daun bawang , daun sop,
cili merah , bawang goreng, rajin buat cucoq leh juga.

cara menghidang :

bila nak makan,masukan kuah kedalam kuali dan didihkan, pastu masukan mi juga sayur2an, hidang kan dalam mangkok besar dan tabur lah hiasan ngikut kesukaan kalau mama masak ade rasa manis sket...almaklumlah yg nak makan pong yg manis2 belake

No comments:

Post a Comment