Sunday, April 19, 2009
RENDANG PALEMBANG (1)
masa jamuan kat opis, ada kawan bawak rendang nih, hitam manis jer rupanyer…menarik perhatian mama, rasa sedaplah pula,... rasa sesuai jer ngan tekak mama ni,maka dengan tak malunyer mama pun apa lg. bawa kertas dan pen mengendeng2 la resepinye….rupa-rupanyer rendang tu resepi mak mertuanye…oghang mesia taw…bukan oghang palembang….rendang ni manis2 skit rasa nyer sebab kiter guna kicap lemak manis….yang tak suker manis “I am sorry!!!!”
takder sukatan yang tepat lebih kurang ajelah ye…
1kg daging guna daging lembut
cili kering atau cili merah secukup tahap kepedasan anda
bawang merah lagi banyak lagi sedap kuah akan pekat
bawang putih 5 ulas cukup kot
halia pun agak2 la
½ botol kicap lemak manis
santan secukup lemak
daun kari
garam tak payah letak, cukuplah ngan masin kicap tu
cili, bawang2 dan halia dikisar lalu digaul dengan daging bersama kicap dan daun kari….perap ½ jm ke atau sejam ke…agak2 la....pastu tumis bahan2 yang diperap…. masak hingga daging empuk baru masukkan santan masak lagi hingga pekat kuahnyer.
nice blog
ReplyDelete