rasanya dulu kat kampung sebelah utara nu... org panggil kuih ni tempek , ada gak yg sebut peknga (tempek kat belanga)ish... buruk benor bunyi nye ye, he he...sedap dimakan ngan sambal tumis, kari dan kalau simanja boleh cicah ngan susu pekat..:)
kali ini mama gandingkan dengan kari ayam berkentang...makan panas-panas memang menyelerakan
kalau ikut mama bahan-bahannya asas nya ialah tepung gandum, kelapa yg agak muda, air, dan garam je ...sukatannya main cekau dan curah je...agak-agak...
cuba gi tengok lempeng CHEF CMG...bahan2nye disukat dah nampak jadi cantik je..
penghargaan: CMG
1 comment:
Salam,
Ini kueh tradisional yang semakin orang lupa..memang sedap!. Lama Mamak Haji tak pekena kuih ini. Mamak haji nak paksa Mami masak esok untuk makan petang dan juga kenalkan di kantin Mami...hahaha!. Sudilah sekiranya tuan punya Blog ini membenarkan. Blog ada keistimewaan sendiri dan Mamak Haji dapat rasa blog ini sangat istimewa.Wasalam.
Post a Comment