Ada orang panggil kuih ni apam gula hangus ...yg mana satu ek..agakmya adunan yg sama bila kukus jadi apam, bila bakar jadi kek, apa2 pun yg pastinya mesti pakai gula hangus...resepi ni dpt dari internet tp x ingat sumber dari siapa kerana dah terlalu lama..minta halal dan penghargaan pd tuan empunyer...
bahan-bahan yg diperlukan:
1 cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
2 camca teh soda bikarbonat
4 biji telur
2 camca besar mentega
peraturan:
Masak gula dengan api sederhana hingga hangus. Masukkan air & kacau hingga cair. Kemudian masukkan mentega.Sejukkan.
Pukul 4 biji telur tu sehingga kembang & pekat. Masukkan susu pekat dan kacau sebati.
Ayak tepung dan soda. Masukkan sedikit demi sedikit. Akhir sekali, masukkan gula hangus tadi...kacau rata. Perap adunan selama 3-4 jam, Bakar dgn api sederhana 160 -180 selama 45 ke 1 jam (guna api bawah 40 minit 20 min api atas & bawah)
No comments:
Post a Comment