sesuai untuk hidangan petang ....pekena ngan kopi O
(A)
1200 gm ubi kayu
400 gm kelapa parut putih
2 sudu teh garam halus
50 gm gula caster
rebus ubi sampai empuk
apabila suam lenyek/tumbuk dan gaul bersama bahan lain
(B)
200 gm gula merah
100 gm gula pasir
250 ml/secawan air
2 helai daun pandan
500 gm kelapa parut putih
2 sudu besar tepung pulut
1 sudu teh garam halus
masak gula, air & daun pandan hingga gula hancur dan tapis
masak air gula & kelapa parut, garam hingga sebati kacau sebentar akhir sekali masukan tepung pulut ~ hingga agak2 kering dan sejukkan
penyediaannya:
alas loyang dengan plastik dan oleskan sedikit minyak @ masukan (B) tekan & mampatkan lalu dilapiskan (A) tekan dan mampatkan kemas
potong ikut size yg disukai dan sedia untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment