Wednesday, December 9, 2009

DAGING DENDENG

Hasil skodeng rumah UMMI ... biar pun remeh tp berbaloi...memang menetapi citarasa


Kopipes terus dari rumah ummi ...terimakasih byk kerana sudi berkongsi resepi

Bahan:-
1 kilo daging fresh

Daging dipotong besar2 dulu, rebus dan toskan. Kemudian potong kecil dan nipis. Tumbuk2 daging.

cenggini le rupa daging yg mama dah tumbuk keletung kelentang
Setelah siap menggoreng bawang, gunakan minyak bawang untuk menggoreng daging yang telah ditumbuk)

20 - 25 tangkai cili kering ] kisar
20 biji bawang merah ] bersama
1 cawan hirisan gula melaka
1/4 cawan air asam jawa pekat
3 sudu besar kicap pekat manis
garam secukup rasa
1/2 cawan minyak masak
1 kilo bawang merah - buat bawang goreng

Cara Membuat:-
Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan cili dan bawang kisar. Masak hingga betul-betul pecah minyak. Masukkan gula melaka, kicap, air asam jawa dan garam. Seimbangkan rasa. Masak hingga kering sikit dan naik minyak lagi, baru masukkan daging tadi. Kacau rata. Tutup api dan masukkan bawang goreng dan kacau rata. Sedap dimakan dengan lemang/pulut/nasi/roti.

Ta daaaaaaaaa siappp!


Friday, November 20, 2009

NASI MINYAK HUJAN PANAS

sekarang ni mana de ujan panas...ujan ribut ade la...apa2 pun jom layan...
cantik wo...kaler2 lagik

resepi Mak Yong dari MyResepi...sedap, terima kasih Mak Yong

bahan-bahan
4 cawan beras basmati
5 cawan air
2 kiub ayam (mama guna 1 kiub je )
2 helai daun pandan
pewarna merah, kuning dan hijau
[bahan tumis]
1/2 inci halia
2 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar minyak sapi
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
[bahan hias]
bawang goreng
kismis

Cara-cara

Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
Hiris nipis-nipis halia dan mayang semua jenis bawang
Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi
Masukkan beras dan gaul rata.
Masukkan air, kiub ayam dan daun pandan.
Masaklah nasi sehingga masak
Bila nasi kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna kuning, merah dan hijau ditempat yang berasingan. Bila dah masak, gembur-gemburkan nasi tu.
Hiaslah dengan bawang goreng, gajus atau kismis jika suka

AYAM MASAK MERAH

gandingan mantap nasi minyak, nasi beriani yg sangat popular kat majlis kenduri


resepi mrs shieza kat MyResepi, kopipes je ni terima kasih banyak kerana sudi berkongsi

bahan-bahannya
1 ekor ayam (dipotong,dibersihkan dan digoreng)
cili mesin(cili kering yang telah dimesin bersama bawang putih dan bawang merah..sy guna lbih kurg dlm 2@3 senduk nasi)

1/2 botol sos tomato (sy guna Aminah Hassan..lbih sedap) klu suke rase tomato lbih leh letak lebih
bahan utk menumis:
3 ulas bawang putih (diketuk)
2 ulas bawang kecil (ditumbuk kasar)
1 inch halia (diketuk)
2 btg serai (diketuk)
1 kulit kayu manis
1 sudu kecil buah pelaga
sedikit gula dan garam
sdikit daun bawang ditabur utk hiasan
Minyak utk menumis
1 cawan air (utk kuah)
1 labu bawang besar (dihiris nipis)
buah tomato atau nenas (optional klu suke)

Cara-cara

Mula2 ayam td di goreng dahulu. Setelah abis digoreng, ketepikan.
Tumis bawang putih,bawang merah dan halia. Klu nk lg sedap,gunakan minyak yg digunakan utk menggoreng ayam td.
Bila dah wangi , masukkan cili mesin tadi dan kacau. Kemudian, masukkan serai, kulit kayu manis,buah pelaga dan bunga lawang. Kacau dan biarkan sehingga cili garing.
Setelah cili garing, masukkan air dan kacau. Kalau suke kuah lebih, bolehla ditambah lg 1 cawan air. Kacau sekejap. Kemudian masukkan sos tomato tadi. Kacau hingga pekat. Kemudian masukkan gula dan garam. Agak2 la yer..ikut sedap..
Bila dah pekat, masukkan bawang besar yg dihiris td. Kemudian masukkn ayam goreng tadi. Kalau suke, boleh jugak masukkan nenas atau buah tomato. Kacau hingga ayam sebati bersama kuah.

Saturday, November 14, 2009

KERAZTANGAN



ni ape ni? burung antu ke? takutttttnyerrrrr!!

Wednesday, November 11, 2009

JATUH CINTA PANDANG PERTAMA

jalan-jalan cari makan di Uptown....dah lama pun, n3 tertunda....di sini lah mama jatuh cinta pandang pertama...seriyes x tipu....

layan gambar ajelah ye...
macam-macam ada !!
pandangan di salah satu sudut

kreatif..


sedap wo...
Add Image
model-model ni tak nak tunjuk wajah sbb. bayaran x dijelaskan ikut kontrak..korang berkira ye

sungguh cantik! memang cantik!!!
sekali pandang terus jatuh cinta...
tertarik dengan kecantikan dan lembut warnanya....
jangan tipu kata tak suka...
sejak tu asyik teringat je...asyik dok google nengok gambar kek yg comel2 ni....


Tuesday, November 10, 2009

KANGKUNG GORENG BELACAN

kata orang sayur kangkung ni banyak khasiatnya, boleh meredakan sakit kepala dan merawat penyakit sukar tidor /insomnia, lagi satu mama pernah dengar lendir dari ramasan kangkung (yg mentahlah)boleh lebatkan rambut...

selain sedap bila jadik sotong kangkung, jadi rakan yong tau fu, celur buat ulam dicecah sambal belacan pun dah sedap sgt atau boleh buat sayur sampingan juadah nasi lemak

apa2 pun kangkung goreng belacan memang sayur kesukaan mama...pekena dengan nasi panas2 musim ujan nih...pergh..!!

1 ikat kangkung
2 biji cili merah(nak pedas,tambah cili padi)
3-4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
segenggam ikan bilis atau udang kering
udang hidup
sedikit belacan
bahan perasa spt garam @ gula secukup rasa
minyak masak secukupnya untuk menumis

kangkung bersihkan, toskandan di potong, bahan2 lain ditumbuk
tumis hingga naik bau atau sedikit garing masukan kangkung
masukkan bahan perasa mungkin garam tidak perlu cos bilis/udang kering dah masin
gaul rata dan kacau sehingga masak jgn terlampau layu, tak sedap plak

NASI GORENG NENAS


ada rasa masam, pedas,...erm sedap la

masak ikut resepi onigiri yg dok jauh nun di jepong
kalau nak tengok koleksi resepi onigiri puan-puan adik kakak leh ke http://damiacyan.multiply.com

mama kopipes kat MyResepi
3 cawan nasi putih ( lagi sedap guna beras jasmine)
5 ekor udang basah ( udang harimau)-dibuang kulit dan hiris kasar.
1 sudu besar udang kering ( ditumbuk halus)
2 sudu besar mix vegetable
1/4 biji nenas ( dipotong dadu)
1/4 biji bawang besar ( dicincang halus)
1 biji bawang putih ( dicincang halus)
sedikit lada sulah
1 biji telur ( dipukul sedikit)
sedikit bawang goreng untuk hiasan
2-3 biji cili padi ( dicincang halus)
1 sudu kecil minyak bijan ( klu tak nak guna pun takpe)
Cara-cara Mula-mula panaskan 2 sudu besar minyak masak dan tumis bawang besar, bawang putih dan cili padi, setelah naik bau masukkan mix vegetable dan udang. kacau sebati.
Kemudian masukkan udang kering dan telur, selepas itu masukkan nenas, lada sulah, garam dan nasi, kacau sebati, akhir sekali masukkan minyak bijan. Angkat dan tabur sedikit dengan bawang goreng. Ok dah siap, sedia untuk dihidangkan.

tqvm Onigiri



Nasi Goreng on Foodista

Saturday, November 7, 2009

BUAH OH BUAH


semenjak dua menjak nih baba suka sangat makan epel...dulu2 dia suka oren ngan anggur...
baguih jugaklah setahu mama epel ni banyak khasiat dan manfaatnya
- kononnya kaya ngan vitamin A, B dan C.
- kononnya epel dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dalam darah.
- zat dalam epel juga dikatakan dpt menjauhi kita dari kanser
- yang paling mengumbirakan khasiat epel lewatkan penuaan
- dan yg unik sekali ia dpt. mengurangi nafsu makan yang terlalu berkobar-kobar



gi pasar ngan baba, mama biar dia je pilih buah, biasanye buah yg baba pilih manis2 belaka...mau tak manis dah dia pilih yg mahal...seedless lagi

ermmm...baba memang pandai pilih buah :( tak leh mama nafikan...


paling syok baba terer kupas epel...mama tinggal ngap je...


biarla baba suka epel, oren ngan anggur...selera mama tetap buah tempatan...


baru2 ni jumpa doktor dia tanya buah apa yg mama suka...dengan bangga mama cakap duku langsat la...dan lg moktan, cempedak jg manggis...dia tanya lg kalau langsat banyak mana mama makan? ...hai tuan doktor !...sekilo pun leh abis...kan ke elok kalau kita banyak makan buah2an...doktor tu marah2 ....makcik nak kena potong kaki ke? len kali makan langsat tu setakat 7 biji je taw!!! .....arr... grrrr...7 biji haje? ....lekat celah gigi je tu hu hu.....
terbaca pula catatan dari Mak long' Kitchen buah rambutan plak leh makan setakat 2 biji sedangkan selama ni mama dok perabih kat sekilo...

Thursday, November 5, 2009

NAK KURUS?


berita baik nih...kalau nak kurus makan lah tomato...kerana ia menyebabkan hormon selera makan berkurangan...
saintis dan penyelidik Universiti Reading Britain yg diketuai Dr. Julia Lovegrove pakar nutrisi, mendapati tomato kaya dengan sebatian lycopene sesuai untuk menguruskan badan, kajian dilakukan terhadap sejumlah sukarelawan yg diberi sandwich mengandungi krim keju atau roti yg diperkaya lobak atau tomato untuk merekodkan tahap kekenyangan, mereka mendapati tomato menyebabkan sukarelawan yang berumur antara 18-25 tahun itu berasa kenyang
jadi tunggu apa lg...yg nak kurus tu...penuhkan peti ais anda ngan tomato..
mama pasni nak masak nasik tomato, lauk ayam tomato, bersulam jelatah tomato pastu hidangkan dengan jus tomato...mak aih merah semuanye... laghat ka nak makan nih...
sumber: Kosmo

Saturday, October 10, 2009

BELEDA KERING

beleda kering (agar-agar kering) yg cantik mengiurkan dengan berbagai warna & perisa nilah yg mama kunyah tak hengat donia lepas raya lepas..membuat tahap kemanisan dalam darah mama menjadi kaw giler...sehingga menggerunkan ramai pihak....

masih nak resepi? nah! ambik la... tp. kalau apa2 berlaku jangan kaitkan mama...

resepi 1
1 paket agar-agar
1 mangkok sedang air basuhan beras
1 mangkok sedang air untuk direbus bersama agar-agar
1 mangkok sedang gula pasir
1 paket kecil gula batu
Sedikit pewarna merah
mama tambah 1 perisa mewakili 1 warna

Agar-agar direndam bersama 1 mangkok sedang air basuhan beras (direndam sehari semalam)
Masak agar-agar bersama gula pasir sehingga hancur.
Tapis agar-agar yang telah masak dan dimasak sekali lagi dengan gula batu
Warnakan mengikut kesukaan masing-masing
Bila dah sejuk dipotong kecil-kecil kemudian dijemur selama 2 hari
Kemudian bolehla dihidangkan

resepi kopipes dr KZlittleoven...

resepi 11
33gm agar-agar
150gm gula batu
1.2kg gula pasir
Air secukupnya
Pewarna kuning, merah & hijau
Cara-cara
Rendam agar-agar selama 4 jam. Toskan
Sukat agar-agar dengan mangkuk; jika agar-agar semangkuk, pastikan airnya dua mangkuk.
Jerang agar-agar,air,gula batu dan gula pasir. Kacau sekali-sekala hingga tinggal separuh.
Bahagikan tiga dan warnakan secara berasingan. Tuang ke dalam loyang dan biar keras.
Potong agar-agar mengikut suka. Lapik dulang dengan kain jarang dan susun potongan agar-agar di atasnya. Jemur di bawah matahari.
Balik-balikkan agar-agar supaya rata keringkan dan tidak melekat. Bila agar-agar mulai bersaka ( kristal gula yang keputih-putihan) , bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara.

kopipes dari koleksi Riezanie toke kue muih... tq Zanie

Friday, October 9, 2009

NUGGET AYAM

kanak2 suka ni...mak dan apak kanak2 pun suka jugak...



bahan yang diperlukan

(A)
450 gm isi ayam bahagian dada
1 sudu besar tepung gandum
160 ml susu segar
2 cawan serbuk cream cracker
1 sudu besar butter
2 biji telur dipukul
(B)
1/2 biji cili merah dicincang
sedikit daun bawang dihiris halus
sedikit daun sop
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1/2 sudu garam halus

cara membuatnya

1. isi ayam dikukus dan disiat2
2. gaul dengan serbuk biskut crackers
3. panaskan butter dalam api yg sederhana masukkan tepung gandum
4. kacau sekejab lalu masukan susu agak2 mendidih masukan bahan no.2 & (B)
5. kacau sebati dan biarkan sejuk
6. bahagikan 20 gm setiap ketul...dapat dalam 30 ketul
7. bentukkan bulat dan leperkan celup dalam telur & coat dgn serbuk cream crakers
8. goreng dengan minyak yg banyak hingga kuning keemasan
hidangkan dengan sos cili untuk apak dan mak, sos tomato untuk anak2

COKLAT KURMA WALNUT

dah 19 syawal...balang beskot pun dah tinggal serdak...tapi tetamu dok mai lagi...
jangan risau, cooking coklat lebihan buat almond london ada lg..., walnut pun ada , kurma stok bulan pose pun ada lagi jadi apakata kita buat kudapan yg enak ini


bahan2nya

400 gm cooking coklat
10 biji walnut/badam atau sebarang kacang yg sesuai, kacang hantu x sesyuai ye puan-puan
kurma secukupnya
50 gm coklat putih untuk hiasan

cara nak buat

cairkan coklat masakan guna teknik double boil
walnut dipanggang dan potong 2
belah kurma dan buang bijinya & gantikan dengan walnut
celup sebahagian kurma dalam coklat
akhir sekali hiaskan dengan coklat putih...

Tuesday, October 6, 2009

SI-LABU KUNING


buah2an dan sayuran selain enak dinikmati juga punya khasiat menyembuhkan..... labu kuning, misalnya, selain enak untuk dibuat sayur lemak, dipengat, dan dijadikan bahan tambahan untuk kuihmuih, ternyata mengandung vitamin C dan betakaroten yang tinggi

peneliti penyakit paru-paru dari AS, Gary E Hatch mengatakan, orang yang makan banyak makanan mengandung zat antioksidan (vitamin C dan betakaroten) tinggi mampu mengurangi serangan asma dan penyakit pernafasan lain, dan yang paling ideal adalah labu kuning.

semakin terang warnanya (berwarna kuning keoren2an) semakin tinggi kadar betakarotennya. jadi jangan lupa menyertakan labu kuning dalam menu harian di rumah anda.

KASTAD LABU



bahan yg diperlukan:

1 biji labu kuning (prefered green skin)
5 biji telur
350 ml santan
100 gm gula melaka dicincang
1 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil tepung jagung
1/2 sudu besar gula pasir
sedikit jus pandan
sedikit vanilla
sedikit garam

1.potong labu 3:2 portion (yg atas bertangkai tu utk penutupnyer)
scoop keluarkan biji dan bersihkan bahagian dalam labu
2. kacau rata telur dan gaulkan dengan bahan2 lain hingga sebati dan tapis 2-3 kali
3. panaskan kukusan
4. tuang adunan telor kedalam labu tutup separuh dengan penutup labu bertangkai dan kukus lebih kurang 40 minit.

Sunday, October 4, 2009

PECAN BROWNIE



bahan2 yg diperlukan
(A)
320 gm butter
250 gm cooking chocolate

(B)
300 gm gula caster
1/8 tsp garam
5 biji telur
1tsp esen vanila
1/2 tbsp coffee paste

(C)
200 gm tepung gandum
1 tbsp serbuk koko
150 gm kacang pecan (panggang)

(D) hiasan

1 tin nestle cream
1 tbsp nescafe
250 gm cooking chocolate
snow sugar

cara-cara

panaskan (A) hingga cair, sebatikan dan sejukkan
pukul sebati bahan (B) then campur (C) diikuti bahan (A)
guna acuan 12" bakar 180 C dalam 35 hingga 40 minit
cairkan bahan (D) (kecuali snow sugar) kaedah double boil @ steam
curahkan atas brownie yg dah masak n sprinkle snow sugar on top

HARI TERBUKA AIDILFITRI 2009

pantasnya masa berlalu ...pejam celik, pejam celik dah 2 minggu sambut raya...ish.... pose sebulan, raya pun nak sebulan...

kawasan kejiranan mama tidak ketinggalan buat open house...tengok macam2 yang disediakan untuk tetamu,.... ketupat, lemang, rendang, lontong antara hidangan yg wajib..

antara tetamu istimewa...YB Nurul Izzah...cantik kan dia ni...simple je orgnyer...

syioknyer jadi budak2...dapat duit raya