Saturday, January 9, 2010
SAMBAL UDANG MALBARI
Masa ke Aloq Staq, lepas belanja mi udang kat Kuala Kedah Maksu ngan Paksu ajak pi beli ikan, sotong dan udang segar ....depa jual kat tepi2 jalan je...
Wah besar2 betul udangnya...selain buat sambal tumis dan goreng ngan sayur mama buat Sambal Malbari...(gara-gara terliuq ngan masakan dan promo dari Ummi)
Memang sedap... Macam dah biasa rasa la..? tapi di mana ya...akhirnya ingat... dimana lagi kalau bukan di restoran nasik kandaq...jadi kepada pecenta nasik kandaq....rugi kalau tak cuba
salin dari umah Ummi... TQ
1 kg udang - dibuang kulit dan dibelah belakang dan bersihkan.
3 sudu teh rempah kari ikan
2 sudu teh biji sawi
2 biji bawang besar - dadu
2 senduk besar cili giling
1 sudu makan tomato puree (mama letak tomato sos)
2 biji tomato - belah 4
daun kari
garam secukup rasa
gula secukup rasa
sedikit serbuk kunyit
Gaul udang dengan garam dan sedikit serbuk kunyit. Goreng udang sekejap dan angkat. Ketepikan. Panaskan minyak lain, tumis bawang besar bersama serbuk kari, biji sawi dan daun kari. Masukkan cili giling dan tumis hingga garing. Masukkan tomato puree, garam dan gula. Masak hingga naik minyak dan masukkan udang tadi. Gaul rata dan biarkan pekat sikit. Akhir sekali masukkan tomato, tutup api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment