Kue dari pantai timur ni manis, lemak,lembut...sesuai untuk bulan puasa ...sekali ngap 3, 4 biji x terasa...taw2 kenyang sehari..he heh..
resepi angkut dari rumah Za ....TQVM Za
Bahan-bahan
5 biji telur
100 ml air
150 gram gula manisan
200 ml pati santan
30 gram tepung gandum
3 helai daun pandan-siat halus
2 cubit garam halus
cara
1) Masak air bersama gula manisan sampai mendidih. Tutup kan api.
2) Masukkan santan pekat.Kacau rata.
3) Masukkan telur,daun pandan, garam dan tepung.Kacau rata.Tapis guna penapis penapis santan supaya tiada ketulan tepung.
4) Panaskan oven , suhu 200 darjah celcius.Panaskan bersama acuan. Letak sedikit minyak dalam acuan.
5) Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit.Dalam oven kuih ni akan kembang
No comments:
Post a Comment