Sunday, September 6, 2009

10 PETUA MEMBUAT BISKUT ENAK



1. Timbang & sukat bahan2 dengan tepat, apabila sukat bahan kering spt tepung, hentakkan perlahan pada bahagian bawah cawan supaya bahan memenuhi keseluruhan cawan, gunakan pisau utk ratakan tepung supaya setara dengan permukan cawan

2. Gunakan saiz & gred telor yg betul, pastikan telor yg hendak digunakn disimpan pada suhu bilik

3. Jangan pukul adunan gula, telor dn mentega terlalu lama, jika dipukul berlebihan adunan menjadi lembut menyebabkan biskut menjadi kembang setaman apabila dibakar

4. Jangan terlalu banyak menyapu mentega pd dulang pembakar, akan sebabkan biskut menjadi lebam di bahagian bawah

5. Gunakan dulang pipih untuk membakar biskut, menggunakan dulang yg mempunyai tebing lebih dr 1 cm tinggi menyebabkan biskut masak tidak sekata...guna tudung periuk ok...

6. Setiap oven dibeli mempunyai penyelenggaraan yg berlainan...yelah takkan oven cap kupu2 sama ngan elektrolux...jd baca & periksa dulu buku panduan yg disediakan oleh pengeluar oven...anda mungkin perlu mengubah masa memasak anda...yelah lah logikla sket... oven cap kupu2 mana leh lawan masa yg dibuat oven kuasa turbo tu...

7. Cara terbaik meletak biskut dalam oven ialah di bahagian tengah atas jika guna oven gas dan di bahagian tengah bawah jika guna oven letrik, jika oven guna kuasa kipas pastikan pusingan haba sekata dalam oven itu

8. Oven yg besar boleh muatkan beberapa dulang pembakar...pastikan ia tidak menyentuh dinding & pintu oven kerana dulang pembakar memerlukan ruang untuk pusingan haba yg sekata

9. Jangan takut nak buka oven utk pastikan biskut masak atau tidak, pusing2kan dulang kalau perlu, cara terbaik pusing 45 darjah, kalau oven kuasa kipas anda tak perlu memusingkan loyang pembakar kerana pusingan habanya memang dah sekata

10 Untuk uji biskut cukup masak atau tidak tekan perlahan guna jari pd permukaan ...biskut yg masak akan kekal bentuknya dan mudah dikuis alih dr loyang pembakar tanpa pecah dan akan menjadi ranggup ketika menyejukkannya

sumber rujukan: Jelita

owh ada yg ke 11 lah....

11. Makan kue raya tu ingat mama ye... he heh...

Friday, September 4, 2009

KENAPA BISKUT ANDA TAK MENJADI

Mengadun kue dengan ikhlas, penuh rasa cinta & kasih sayang pasti kue menjadi cantik dan enak...


biskut mengembang dalam loyang
sukatan bahan2 tidak tepat,adunan terlalu lembut akibat dipukul terlalu lama kerana syok main ngan whisker atau sendok , oven tidak cukup panas

biskut menjadi keras
sukatan bahan tidak tepat, check dulu penimbang tu ok ke lg, atau main taram, suke-suke je...kejab guna cawan kejab guna piring, biskut dibakar terlalu lama, terlelap kot dan oven terlalu panas

biskut menjadi lemau
dibakar tidak masak secukupnya,...kes x sabar, loyang bakar tidak diletak dalam rak pertama oven, biskut tidak sejuk sepenuhnya ketika menyimpan...kes x larat nak tunggu lg ni...balang kue basah...he heh ...basuh jemur tak kering...

biskut terlebih masak di bahagian bawah
sukatan bahan seperti gula, madu, sirap & sebagainya tidak tepat, loyang bakar disapu butter terlalu banyak (berlemoih) suhu oven tidak tepat, resepi kata 175 darjah ko hentam 275 darjah mau x lebam sekut ko...

dah berjam bakar tak masak2 ...gi tengok suis tu ...on ke x... atau oven tu dah harus antar kitar semula...ha! ha!

Thursday, September 3, 2009

NASI DAGING

Nasik daging ni simple je sbb x memerlukan banyak lauk, hanya daging rebus yg dicecah air asam, acar timun...nasik nyer lebih kurang nasik minyak & nasik tomato hanya lainnyer kerana ia dimasak menggunakan air rebusan daging...
seingat mama zaman mama kecil2 dulu...orang sebelah utara...terutama sebelah Bukit Mertajam kalau kenduri kendara sering dihidangkan nasik daging dalam talam, tak guna pinggan...dan dimakan seramai 4 orang ....kalau sebelah Kedah plak dorang akan sediakan lauk tambahan iaitu dalca...

Nasi Daging

Air Asam

Acar Timun

Papadom


(A)

1 kilo beras Basmathi
1 kilo daging segar potong besar (seketoi sorang)
1 bungkus rempah sup bunjut
1 sudu besar rempah kurma

(B)bahan tumis

1 1/2 biji bawang besar
1 inci halia
3-4 ulas bawang putih
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
bunga cengkeh
bunga lawang
daun pandan
minyak / minyak sapi

(C)
1/2 cawan tomato soup
1 cawan susu cair
daun pandan
sedikit garam

(D) hiasan tabur atas nasi
kismis goreng
badam flake goreng seejab
gajus
bawang goreng

Cara-cara

rebus daging bersama rempah sup bunjut, rempah kurma dan sedikit garam
pastikan daging empuk. simpan air rebusan daging untuk masak nasinya.
basuh beras dan toskan.
tmmis Bahan B dalam periuk nasi hingga naik bau.
masukkan beras dan kacau sekejap.
masukkan air rebusan daging. Kalau beras (disukat) satu mangkuk pastikan air rebusan juga satu mangkuk.
bila beras sudah agak kembang, masukkan tomato soup dan susu cair. Kacau dan biarkan nasi masak. tabur kismis, gajus badam dan bawng goreng

bahan2 untuk air asam

cili merah, nak pedas letakkan sedikit cili api
belacan dibakar
buah tomato dihiris
garam, gula
bawang besar di hiris
air asam jawa
kalau nak rasa kelainan boleh masukan sedikit kerisik

tumbuk cili, belacan macam sambal gaul semua

acar timun/nenas/kobis racik/karot (hiris macam biasa)

bawang besar hiris
cili merah hiris
cuka, garam dan gula

gaul semua

Wednesday, September 2, 2009

CHOCOLATE CHIP COOKIES

KIV untuk pojek ujung minggu ni...ish! banyak resepi chocolate chip ni..nak wat yg mana satu nih...!!! ade 2 pilihan terakhir...mungkin buat resepi B kot...x byk bahan ....tp mama suke oatmeal...berkhasiat penuh fiber...
resepi A jumpa kat tenet tak ingat lg blog sape...dikatakan sedap sgt...
resepi B sudah semestinya dari dapo Hershey's

yummie... yumie...pic pinjam dari dapor hershey's (nak wat contoh :)) ...tunggu... camna lak penampilan choc chip mama ...he heh...

apa2 pun sebelum lupa & resepi ilang dr pandangan bek post resepi dulu.....

resepi A

2 cups butter
4 cups flour
2 tsp baking soda
2 tsp baking powder
2 cups granulated sugar
2 cup brown sugar
2 cups blended oatmeal (sukat oatmeal & blenderkan halus)
24 oz chocolate chips (+-685 gm)
1 tsp salt
18 oz cadbury bar (grated)(+-510 gm...1/2 kg lebih)
4 eggs
3 cups chopped nuts (your choice)
2 tsp vanilla

resepi B (hershey's classic chocolate chip cookies)

3 cups flour
1 tsp baking soda
1/2 tsp salt
1 cup butter
3/4 cup granulate sugar
3/4 cup brown sugar
1 tsp vanilla
2 eggs
2 cups hershey's choc chip
1 cup chopped nuts


2. Beat butter in large bowl until well blended. Add brown sugar and granulated sugar; beat thoroughly. Add egg and vanilla, beating until well blended. Combine flour, baking soda and salt; gradually beat into butter mixture. Stir in chocolate chips and nuts, Drop by rounded teaspoons onto ungreased cookie sheet.

3. Bake 10 to 12 minutes or until lightly browned. Cool slightly; remove from cookie sheet to wire rack. Cool completely. About 3-1/2 dozen cookies.

*sekut ni mengembang gedabak...jadi pakai teaspoon...

Monday, August 31, 2009

TAT NENAS GEBU

sangat2 gebu

sedikit rasa jeles tengok rumah REAL WOMAN dah ada berbalang kue..maka semangat pun datanglah...he heh...jeles yg mendatangkan kebaikan dan tak mencederakan orang len ok kan?
resepi ni mama tukil bulat2 di umah PRINCESS HARYATI, TQVM & mohon halal ye

bahan-bahannya;

doh tart;

2 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 1/2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar tepung susu
1 cawan butter (226 gm)
1 sudu besar minyak sapi
1 biji kuning telor
1 sudu teh asen vanilla
1 sudu besar gula

inti nenas;


4 biji nenas muda
2 ½ senduk gula pasir
sedikit vanilla
Bunga Cengkih
Kulit Kayu Manis
Daun pandan

cara-caranya;

doh tart; Pukul bersama butter, susu, minyak sapi, garam hingga sebati. Masukan telur dan vanillin pukul lagi akhir sekali masukkan tepung yang telah diayak. Gaul hingga sebati dan lembut.


Jem Nenas: Parut nenas dan jangan dibuang airnya. Masak bersama daun pandan hingga kering sambil dikacau supaya tidak hangus. Setelah kering masukan gula, vanilla , bunga cengkih dan kulit kayu manis. Kacau tanpa henti hingga likat. Angkat dan sejukkan.


Panaskan oven terlebih dahulu. Ambil doh dan tekan pada acuan tart, isikan inti jem yg telah siap tadi, kemudian gulung secara pelahan, letakkan di dalam dulang membakar. Ulangi sehingga habis. Bakar pada 150 sehingga 15-17 minit sehingga masak.

YUM MA-KHUEA-YAO

hasil skodeng dapor kak nor ...memang sedap!!


Salad Terung grill

2 batang terung panjang
1 biji telur ~ direbus
2 sudu besar udang kering ~ digoreng sekejap dan toskan
2 ulas bawang putih ~ dihiris atau dicincang
2 bj bawang merah ~ dihiris halus
5 bj cili padi ~ dihiris
3 sudu besar sos ikan
3 1/2 sudu air limau nipis
1 - 2 sudu besar gula
daun daun ketumbar

Gril atau celur terung hingga lembut. lebih baik gril sbb bau terung lebih wangi kalau kita gril. (boleh gril atas frying pan)
Buang kulit (K.Nor tak buang pun) dan potong. Letak atas piring.
Campurkan bawang merah, bawang putih, cili padi, sos ikan, air limau nipis, gula dan daun pudina/ketumbar dlm sebuah bekas. (ejjas la rasa dia biar ada masam, manis, pedas dan masin)
Tuangkan campuran ni ke atas terung dan taburkan dgn udang kering.
Hias dgn telur rebus.

Tips dr pengarang buku: Telur rebus dan udang kering boleh diganti dgn isi ayam rebus yg dicarik2 atau daging

alasan kopipes : penat sangat pose
setinggi2 penghargaan buat kak nor

MASAK LEMAK CILI API DANGTONG

ku kahwinkan dikau udang & sotong..dalam masak lomak cili api yang podas mengancam...he heh menjadi jugak...


bahan2nyer campak2 je:
udang ngan sotong
nenas
santan yang amat pekat
serai diketuk

untuk dikisar:
cili api
kunyit
bawang merah (yg ini x der pun x per...masak lomak cili api negori yg ori memang tiada bawang)

peraturan
masukan bahan kisar, serai ketuk dan nenas dalam periuk masak sekejap pastu masukan udang, sotong dan santan , kacau selalu supaya kuahnnye tak pecah minyak

MERDEKA ! MERDEKA ! MERDEKA !



penghargaan untuk pn nurul @ CAKE2U

Saturday, August 29, 2009

KERABU SO HOON

ala thai lagik!


tul ke mama eja soo hoon tu?

bahan2nya & cara nak buat

250 gm soh hoon di rendam, celur lembut & tos
sekeping dada ayam yg montok & mantop (baru banyak isi)direbus dan carik2
200 gm udang basah direbus
segenggam udang kering di rendam air panas, tos & goreng
8 ulas bawang putih dihiris & goreng jaga agak2 wangi je..kalau hangus sket pun dia rasa pahit
1 biji bawang besar dihiris
20 biji cili padi atau ikut daya tahan & tahap kepedasan anda
sedikit daun ketumbar atau leh juga daun sop dihiris
3 biji limau nipis..ambil jusnya
sos ikan (sos nampla)
sedikit gula

Gaul semuanyer

DAGING PHAD PRIK

Sawadeekkaap!!!..eh, eh, masuk kut pintu kuar kut pintula naper ko kuar kut tingkap?..
heh.. mama ari nih pehal plak...lalok sos nampla kot...nampaknya dapor mama dengan meriahnya menyambut minggu thailand... siap bau2an limau purut, serai & daun ketombar,nasiblah baba selagi x habis stok...




jom layan phad prik daging (daging tomis pedas)

bahan2nya
A
300 gm daging lembut batang pinang (omputihnye sebut tenderloin) potong nipis
300 gm kacang panjang nak berwarna warni tambah karot ngan bunga kobis
sebiji bawang besar dihiris
3-4 helai daun limau purut
1 1/2 cawan minyak masak
ejen perasa (garam gula & sebagainya)
sos nampla (kicap ikan)

B
15 biji cili kering, celur dulu
2 batang serai
3 hiris lengkuas
1/2 biji kulit limau purut
3 batang akar ketumbar
5 ulas bawang merah
8 ulas bawang putih
sedikit belacan

peraturan

bahan B dikisar halus
panaskan minyak goreng daging hingga masak & angkat
kalau minyak yg tinggal banyak keluarkan sedikit, tumis bahan kisar
masukan daging goreng dan bahan perasa yg dibancuh dgan sedikit air
sebatikan & biar daging empuk masukkan sayur2an...angkat & tabur hirisan daun limau purut

Thursday, August 27, 2009

TOM YAM UDANG

apa lagi... hiruplah.. opss sori ..!!! puasa lah... lupa la plak...

sendiri bikin tom yam paste...terjamin halal dan suci...resepi kat bawah...
bleh simpan lama, kalau tempat beku 3 thn pun ok... ( yg suka sumbat makanan antik penuh peti ais)

sonang jo nak wat tom yam nih... tp kalau gi makan kat kedai siam tu orda tuk 2 orang makan dia ketuk sampai 10hinggit ...dah tu dlm mangkok tu penuh sampah sarap je...udang aderla sekor 2...itu pun hirup bagai nak rak, mau tak sedap kat 1 senduk pak aji dia taruh... makan la selalu... botak kang...

jom kita buat sendiri..

bahan2 nya

1 1/2 litre air (kalau guna air rebusan ayam lg sedap)
2 inci lengkuas (diketuk)
2 batang serai (diketuk)
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3-4 helai daun limau purut
300 gram udang (leh campur ayam, ketam sotong)
perahan limau nipis secukup rasa
cili api diketuk2
pes tom yam (abaikan kalau nak tomyam putih)
daun ketumbar, (pernah tak daun kesum sedap gak)
buah tomato
kalau suka sayur campak je karot, cendawan, bunga kobis
sos nampla (kicap ikan)
bahan perasa (garam, gula, aji ke kalau suka)

peraturan

kalau guna ayam rebus ayam dulu dan campak2 semua nyer...mengikut mudah empoknyer lauk dan sayur2 tersebut...yg last tentulah buah tomato , daun ketumbar dan perahan jus limau

untuk perhatian: tom yam ini makan ngan mi hun jadilah dia mihun tom yam , makan ngan kue tew jadilah dia kue tew tom yam....sendiri2 la pandai ubah suai... he heh..

TOM YAM PASTE

1 cawan minyak masak
150 gm udang kering dikisar
100 gm cili kering dikisar
100 gm bawang besar dikisar
100 gm bawang putih dikisar
100 ml air asam jawa-yg pekat
2 biji limau nipis/kasturi ambil jusnya
30 gm belacan
4 batang serai dikisar
garam dan gula secukup rasa

peraturan

panaskan minyak tumis bahan kisar hingga garing, masukkkan air asam jawa dan jus limau, garam dan gula, masak hingga betul2 kering, untuk tahan lama simpan dalam botol bertutup dalam peti ais

Wednesday, August 26, 2009

DALAM KENANGAN


Yang tak terlupakan... 'door gift' ni mama dapat masa Pelancaran Program Syahadah Musim ke-5 di RTM 13 ogos yg lalu, mcm2 jajan ada kat dalam, keropok, gula2, cakar ayam tp macam tak sampai hati nak makan ...mungkin tak kan makan sampai bila2....kerana semasa menunggu pelancaran itulah Ustaz Asri Rabbani rebah dan "pergi tak kembali" sama macam tajuk lagu Rabbani, alunan suara Ustaz Asri menjadi latar program yang sedang disiarkan sepanjang musim puasa ini... teringat setiap tahun kalau ada program berbuka puasa di Hotel Singgahsana pasti ada Ustaz Asri yg melaungkan azan secara live...sungguh syahdu..teringat juga walau berbagai juadah di Hotel tu Ustaz Asri masih membawa kuih yg dibekalkan isterinya...teringat juga walau dijemput hanya seorang dalam satu2 program Ustaz Asri tak mahu berpisah dengan ahli Rabbani yang lain......pasti datang semua......

Ramadan setiap tahun Rabbani bersama Hotel Singgahsana...

Al-Fatihah..semoga rohnya di tempatkan bersama Para Syuhada..a min....

Tuesday, August 25, 2009

BOTOK-BOTOK IKAN

Antara lauk kegemaran mama dibulan puasa ni..boleh dikukus atau bakar...kukus senang bakar pun x susah ..

yg ni bungkus macam tapai, nak bungkus cam lepat pun ok


bahan2nya

4 potong ikan tenggiri, ikan kembong pun ok dibersihkan

yg dikisar(dengan sedikit air)
10 biji cili merah
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 in halia
1/2 cawan kelapa parut
1 in lengkuas
1 in kunyit idup
2 batang serai
1 sudu garam
1 sudu gula
sedikit perahan limau nipis

bahan hiris

2 helai daun kunyit
pucuk ubi agak2
daun ketumbar agak2

daun kadok sehelai2 (cam daun sireh tu)
secukup daun pisang tak der pakai aluminium foil pun ok
lidi nak semat

peraturannya

ikan digaul bahan kisar kalau ikan kembung sumbat dalam perutnye
1.ambil sehelai daun pisang x perlu layur, 2.alas daun kaduk 3.letak pes kisar pastu ikan 4.letak bahan hirisan pastu 5.letak lagi pes kisar 6. letak daun hirisan
7. lipat dan semat ngan lidi 8.kukus dan bakar suka ati lah kalau lipat cam lepat grill pakai kuali pun boleh saja

AYAM PENYET

dulu mula2 nampak warung penyet ni, mama tersenyum sendiri...bunyi cam klakar la plak...ayam kena lanyak ke?... dah rasa, erm! sedapla...nak plak nasi panas2 ngan ayam yg terpenyet nih..


kalau takder idea nak masak apa untuk juadah berbuka apakata kita masak ayam terpenyet...senang je ..jom tengok resepi..


AYAM PENYET
A
1 ekor ayam belah 4
1 sudu kunyit serbuk
2 helai daun salam (daun bay)
3 batang serai diketuk
1 in lengkuas diketuk
200 ml santan
garam dan gula secukup rasa

B (bahan kisar)
8 biji bawang kecil
3 biji bawang putih
1/2 in halia
1 sudu makan ketumbar disangai & kisar(goreng tanpa minyak)
1 sudu teh serbuk lada sulah
peraturan

satukan semua bahan di dalam periuk tambah +- 1 litre air dan masak hingga ayam empuk
toskan dan biar kuah rebusan ayam tadi sejuk

C (tepung utk celup ayam)

+- 2 cawan kuah rebusan ayam tadi
+- 80 gm tepung beras
garam secukupnya

peraturan

satukan bahan C celup ayam & goreng garing, x perlu lama sgt sebab ayam dah direbus
angkat & ketuk2 ayam & hidangkan panas2 ngan sambal terasi, kremes, ulam2an seperti timun dan kobis mentah, bakso goreng & tahu+tempe goreng

BAKSO GORENG PENYET
bahan2nya

500 gm daging kisar
40 gm putih telur dipukul (sebiji)
2 biji bawang putih ditumbuk
1/4 sudu beef stock (maggi ke x kisah la)
1/4 sudu serbuk lada sulah
15 gm tepung ubi @ tepung sagu
garam&gula secukup rasa

peraturannya

gaul sebati kesemua bahan ambil dalam 25 gm bulat2kan lalu perap sekejab dalam peti sejuk bila nak goreng celup dulu dalam bancuhan tepung yg sama dengan celupan ayam tadi dan goreng hingga masak

TEMPE & TAHU PENYET
12 potong tempe
12 potong tahu
1 1/2 sudu ketumbar sangai dikisar
garam
sedikit kunyit serbuk
+ - 1 liter rebusan ayam

peraturannya

satukan kesemua rendam selama +- sejam hingga rempah meresap lalu ditoskan dan goreng hingga garing


KREMES RENYAH (SERDAK)
1 1/4 cawan air rebusan ayam
1/2 cawan air
1 biji telor di pukul
60 gm tepung beras
garam secukup rasa

gaul semua bahan, ambil sesudu adunan tuang kedalam kuali berisi minyak panas goreng garing angkat dan toskan...ulang hingga habis

SAMBAL TERASI PENYET
bahannya
A
100 gm cili padi + cili merah (nak berasap pakai cili api je)
20 gm belacan (terasi)(goreng asing)
5 biji bawang merah
1 biji tomato

satukan semua bahan & digoreng layu kecuali belacan digoreng berasingan
sejukkan lalu dikisar kasar
B
20 gm air asam jawa
garam & gula
C
minyak utk tumis

panaskan sedikit minyak tumis bahan kisar n masukan air asam, garam&gula secukup rasa masak hingga terbit minyak



kena ngan sambal terasi pergh ...

Friday, August 21, 2009