Tuesday, March 15, 2011

BREAD BUTTER PUDDING

lagi projek kitar semula ~supaya mengelak pembaziran... apa tidaknya kat rumah mama, sebuku roti tu tak pernah nak habis, bila dah sehari dua dan tak berapa nak segar lagi mama akan bungkus elok2 n simpan dalam petiais, kumpul2 bila dah cukup untuk satu adunan kuih boleh la buat apa2, bingka ke, puding ke atau apa2 kuih berasaskan roti. 
resepi puding ni mama kopipes dari blog Chef Liza, pensyarah kat UiTM Penang, teman sekerja Chef Azli yg glemer itu...tapi cara nak buat puding tu tidakla mama ikut betul2 ....roti pun mama rendam je ngan susu dan hancur2kan, buah pala sagat n coklat chip pun mama tak letak sbb takder stok kat dapor mama, apa2 pun masih tetap sedap...laen kali nak ikut betul2 tentu lebih sedap...
terimakasih Chef Liza dan izinkan mama kopipes resepi di sini ye :)

bahan-bahannya -
1 buku roti
1 liter susu segar (kalau tak ada susu tepung pun boleh, tapi perlu dicampurkan dengan air @ santan pun bisa)
4 biji telur
gula secukup rasa
1 tsp.esen vanilla
1 paket buah pala sagat (yang bergula)
sedikit serbuk buah pala
sedikit serbuk kayu manis
kismis secukupnya
choclate chip secukupnya
mentega secukupnya

bahan untuk sos kastad -
500 gm susu segar
2 camb. gula
1 camb. tepung jagung
1 camb. tepung Kastard
sedikit vanilla esen

cara membuatnya -
1. Setiap kepingan roti perlu disapu dengan mentega. Potong tepi roti tersebut.
2. Susun lapisan roti dengan memenuhkannya ke dalam bekas yang telahpun disapu dengan mentega dan
dialaskan dengan kertas minyak.
3. Taburkan atas kepingan roti yang telah siap disusun itu dengan kismis, choc. chip, sedikit serbuk buah
pala, sedikit serbuk kulit kayu manis dan buah pala sagat. Kemudian susun pula lapisan roti yang kedua
di atasnya.
4. Lakukan proses yang sama pada setiap lapisan roti.
5. Lakukan dan ulang proses yang sama sehingga bekas membakar telah dipenuhi 3/4 adunan ini.
6. Susu segar dicampurkan dengan gula dan telur. Kacau sebati.
7. Tuangkan adunan susu ini ke atas adunan roti, sehingga meliputi keseluruhan permukaan roti tersebut.
8. Biarkan 20 minit, dan tuang sedikit lagi adunan susu.
9. Kemudian bakar pada suhu 1800 celcius selama 30 minit atau sehingga masak dengan cara "water bath".
10.Untuk saucenya pula, masukan kesemua bahan dan masak dengan menggunakan api yang perlahan
sehingga adunan menjadi sedikit pekat.
11.Bila puding roti telah masak, biarkan ia pada suhu bilik sehingga sejuk.
12.Keluarkan potong pada size yang diingini, masukkan ke dalam pinggan hidangan curahkan sauce vanilla
dan hiaskan sebelum dimakan.

No comments: