Sunday, January 10, 2010

AKOK

Dah biasa post dah resepi ni ...buat lagi tayang la lagi he he...
Guna oven dan acuan muffin ....kalau guna arang macam orang dolu2 mesti sedap...
Bunga cengkih dan pandan digunakan untuk mengurangkan hanyir telur
bahan-bahan yg diperlukan
5 biji telur
100 ml air
150 gram gula manisan
200 ml pati santan
30 gram tepung gandum
3 helai daun pandan-siat halus
2 cubit garam halus
beberapa kuntum bunga cengkeh

cara


1) Masak air bersama gula manisan pandan dan cengkih sampai mendidih. Tutup kan api.
2) Masukkan santan pekat.Kacau rata.
3) Masukkan telur,daun pandan, garam dan tepung, ramas2kan supaya sebati .Kacau rata.Tapis guna penapis penapis santan supaya tiada ketulan tepung.
4) Panaskan oven , suhu 200 darjah celcius.Panaskan bersama acuan. Letak sedikit minyak dalam acuan.
5) Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit.Dalam oven kuih ni akan kembang

*sekali lg penghargaan buat Pn Zaliana

No comments:

Post a Comment